Synek był zachwycony tymi "ciasteczkami". Kiedy robiłam zdjęcia podkradał mi je z talerza mówiąc że są przepyszne i pytał czy może zjeść je wszystkie :))) Niedługo więc zrobię powtórkę.
Składniki (dla 4-6 osób)
- 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotować je dzień wcześniej)
- 3 jajka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 50 g startego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć w misce (można zrobić to mikserem). Dodać ziemniaki, sól i pieprz, dobrze utrzeć (też mikserem).
Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać łyżką do masy ziemniaczanej.
Powstałe puree przełożyć do szprycy i wyciskać niewielkie rozetki na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Mogą być blisko siebie, bo nie rosną w trakcie pieczenia.
Piec w 220 st.C przez około 10 minut.
Podawać jako dodatek do mięs i sałatek, chociaż doskonale smakują same, ale ważne jest, żeby podawać je ciepłe. Najlepsze są zaraz po upieczeniu.
OdpowiedzUsuńn_zak
2009/10/21 01:15:17
Wow, takiego cuda jeszcze nie widziałam, zapowiada się super, zapisuję przepis do szybkiego wypróbowania :)
evenka-arabeska
2009/10/21 04:37:56
Świetne ! Ja też już sobie zapisałam ;-)
atina_bc
2009/10/21 05:54:13
Edysiu to jest rewelacyjne! Koniecznie muszę takie zrobić;) Cudna propozycja :) Pozdrawiam:)
Gość: Gabi, *.tsm.tarnobrzeg.pl
2009/10/21 08:16:55
Bardzo efektowne,dzis wypróbuję do obiadku.Super nie widziałam jeszcze takich pozdrawiam
zjedz_mnie
2009/10/21 08:17:14
Wyglądają bardzo uwodzicielsko:)
majanaboxing
2009/10/21 08:38:43
Edysiu jakie one świetne! SUper pomysł ! Ja myslałam,ze to są słodkie ciasteczka :) Wyglądają po prostu pięknie!:))
gwiazdka.w.kuchni
2009/10/21 08:45:15
ale super pomysł i na dodatek jeszcze ślicznie wyglądają! mam koleżankę-fankę ziemniaczaną, założę się, że jeszcze czegoś takiego nie jadła, ale ją zaskoczę! :)
bea.w.kuchni
2009/10/21 09:08:09
Sliczne! Bardzo podobne do 'pommes duchesse' i z dodatkiem sera z pewnoscia by mi posmakowaly :)
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2009/10/21 09:13:00
Oooo boskie. Tez musze zrobic mojej najmniejszej kuchareczce . Napewno bedzie zachwycona. Pozdrawiam Kuchareczka
www.kucharzytrzech.blog.onet.pl
izaa_a
2009/10/21 09:13:04
śliczne... dodaję do ulubionych...;):)
Gość: agata, *.chello.pl
2009/10/21 09:23:08
Bardzo mi się podobają!
zemfiroczka
2009/10/21 11:24:08
No ładne te..."ciasteczka" ;))
Gość: goooocha, *.internetdsl.tpnet.pl
2009/10/21 13:24:53
słodziaki te ciastka! przychylam sie jak najbardziej do takich pomyslow "ubarwiania" stolu!
Gość: lillanbakes.bloog.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/10/21 13:25:13
Pierwszy raz widzę coś takiego! Bardzo mi się podobają i na pewno kiedyś spróbuję zrobić :)
wedelka
2009/10/21 14:42:36
Fajny pomysł, Edysiu. Super się prezentują te bezy :)
szarlotek
2009/10/21 16:49:41
Świetne! Do tej pory kupowałam mrożone do frytkownicy ale takie świeże, to zupełnie inna bajka :)
malgorzata.dz
OdpowiedzUsuń2009/10/21 20:58:58
Ale cudeńka! Aż trudno uwierzyć, że to ziemniaczane "ciasteczka". Schrupałabym wszystkie! :)
iis111
2009/10/21 21:00:05
wygladaja slicznie, ale pewnie musialas sie przy nich niezle napracowac:)
myniolinka
2009/10/21 21:30:44
wyglądają PRZEPYSZNIE!!! nie dziwię się synkowi :)
ulikop
2009/10/22 05:53:09
zapraszam do siebie po małe co nieco
serdeczności
Ulcia
abbra
2009/10/22 08:42:02
Śliczne !
Edysiu, Twoje karteluszki to prawdziwe skarby ! ;)
Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
2009/10/22 15:10:33
Takie cudne, że nic tylko podać je na najwykwintniejszym przyjęciu! :) moja siostra bardzo nie lubi ziemniaków, ale takie kwiatuszki to na pewno by zjadła w okamgnieniu :)
komarka
2009/10/23 12:37:16
Świetne są! I jaki fajny pomysł na imprezkową przekąskę :)
edysia79
2009/10/23 13:31:13
Cieszę się ogromnie że moje bezy tak Wam się spodobały :D
Oczywiście polecam, bo są przepyszne, a i myślę że każdy niejadek się skusi na ziemniaki podane w takiej formie :)
Gość: paulina, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/06 15:04:09
Próbowałam to zrobić i zupełnie mi nie wyszło, nie wiem co zrobiłam nie tak, nie dość że zamiast bezów wyszły jakieś kluski jeśli chodzi o kształt bo się w trakcie pieczenia rozpłynęły, to jeszcze w ogóle się to nie zrobiło chrupiące.
edysia79
2011/01/11 23:54:33
Paulina a jaką konsystencję miała gotowa masa? Może była za rzadka?
Moja była zwarta i dobrze trzymała kształt.
Gość: Paulina, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/14 18:39:43
Masa była taka kleista, czyli co, powinnam dodać mąki? Jeśli tak to jakiej? Może następnym razem mi wyjdzie...
edysia79
2011/01/14 23:51:57
Wydaje mi się, że mąka mogłaby pomóc. Zwykła pszenna. I ziemniaki powinny być zimne, nie takie zaraz po ugotowaniu.
Może trafiłaś na taką odmianę ziemniaków, że na pure się nie nadawały.
Gość: PSIApsiółka, 188.123.201.*
2011/03/02 22:23:15
Rewelacyjny pomysł na przyjęcie dla dzieci, dziękuję! PSIApsiółka
feniksowakuchnia
2011/12/21 10:17:41
rewelacja!!! tez takie zerobię!!! :):):)