Składniki (na 6 porcji)
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera korzeniowego
- 4 duże ziemniaki
- kostka bulionu warzywnego
- 10 dag kostki sojowej
- 2 strąki czerwonej papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta kminku
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- sól i pieprz
Kostkę sojową ugotować w 1/2 litra bulionu warzywnego z kostki, osączyć.
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku zagotować 1,5 litra wody, wrzucić warzywa, zagotować. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie i dodać kostkę sojową, paprykę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Cebulę posiekać, usmażyć na 1 łyżce masła i dodać do zupy razem z kminkiem i koncentratem pomidorowym. Gotować na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Kiedy warzywa będą miękkie zupę przyprawić do smaku mieloną papryką, solą i pieprzem.
OdpowiedzUsuńmajanaboxing
2009/10/30 10:51:31
Wspaniała zupa Edysiu!
Robisz piękne zdjęcia, absolutnie przepyszne!:))
zawszepolka
2009/10/30 11:02:21
A to Ty bylas wege Edytka? :))) Fiu fiu :D
Super zupa! Nawet bym sie nie przejmowala jakby mnie sjrecalo po papryce :)
Lubie takie zupy. Bardzo.
Calus;*
edysia79
2009/10/30 11:54:39
Majanko dziękuję bardzo kochana :)
Poleczko nie, nie byłam, chociaż był taki czas, że mięso mogłoby dla mnie nie istnieć. Nie możesz jeść papryki? Ale skoro mówisz, że byś taką zupkę zjadła, to paprykę bym Ci powybierała :))
majazteca
2009/10/30 11:54:41
Sliczne zdjecie. Zupka wyglada tak apetycznie ze ho ho :)) Tylko kostka sojowa to dla mnie nowosc.
kasiaaaa24
2009/10/30 11:56:02
Wspaniale wygląda :) Bardzo lubię soję, ale jeszcze nigdy nie dodawałam jej do zup. Piękne kolory, takie jesienne :)
sonieczka111
2009/10/30 11:59:29
Taka kolorowa zupa na pewno musi być smaczna, uwielbiam takie gorące posiłki.
bea.w.kuchni
2009/10/30 12:46:59
Barrrdzo smakowita, jesienna zupa Edysiu :)
malgorzata.dz
2009/10/30 17:06:21
Ten kubeczek to na mnie czeka? :) Jeśli tak, to poproszę z dokładką. :)
edysia79
2009/10/31 18:47:40
Maju moja mama kiedyś często gotowała gulasz z kostki sojowej, kiedy się ona na rynku pojawiła, ale potem jakoś odeszła w zapomnienie. Polecam, spróbuj - w smaku i z wyglądu troszkę przypomina mięso.
Kasiu no widzisz, a mi się kostka sojowa właśnie z zupą albo gulaszem.
Sonieczko i Beatkojest pyszna, polecam na jesień i zimę :)
Małgosiu jeszcze czeka, musisz się pospieszyć, tylko na dokładkę to już nie starczy ;)