Kolejny przepis z gazety "naj poleca: 365 obiadów". Jak widać, po moich wpisach ta gazeta to bardzo udany zakup ;)
Knedle były przepyszne, a świadczyć o tym może to, że kiedy mąż jadł je na obiad, w kuchni było słychać tylko: "mmmm... mmmm... pyyychaa" :D Twaróg z dodatkiem cynamonu tak nam zasmakował że to nadzienie z knedli zrobiłam też jako dodatek do naleśników i też były rewelacyjne.
Składniki
na knedle:
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 15 dag mąki
- 1 jajko
- sól
na nadzienie:
- 500 g twarogu półtłustego
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka śmietany 22%
dodatkowo:
- śmietana 22% (użyłam 12%)
- owoce sezonowe
Ziemniaki zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę, wymieszać z jajkiem, mąką i solą, zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt lepiące, można dosypać więcej mąki. Odstawić na 20 minut.
Ser zmielić (ja przecisnęłam go przez praskę), a następnie wymieszać z żółtkiem, łyżką śmietany oraz cynamonem i cukrem.
Ciasto rozwałkować dość grubo i wykroić z niego krążki (szklanką lub filiżanką). Można też odrywać porcje ciasta i formować okrągłe placuszki. Na każdy krążek nałożyć porcję farszu i starannie zlepić.
Wkładać porcjami do osolonego wrzątku i gotować aż wypłyną na powierzchnię wody, a potem jeszcze około5 minut.
Podawać polane śmietaną i posypane cukrem, z owocami.
Knedle były przepyszne, a świadczyć o tym może to, że kiedy mąż jadł je na obiad, w kuchni było słychać tylko: "mmmm... mmmm... pyyychaa" :D Twaróg z dodatkiem cynamonu tak nam zasmakował że to nadzienie z knedli zrobiłam też jako dodatek do naleśników i też były rewelacyjne.
Składniki
na knedle:
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 15 dag mąki
- 1 jajko
- sól
na nadzienie:
- 500 g twarogu półtłustego
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka śmietany 22%
dodatkowo:
- śmietana 22% (użyłam 12%)
- owoce sezonowe
Ziemniaki zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę, wymieszać z jajkiem, mąką i solą, zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt lepiące, można dosypać więcej mąki. Odstawić na 20 minut.
Ser zmielić (ja przecisnęłam go przez praskę), a następnie wymieszać z żółtkiem, łyżką śmietany oraz cynamonem i cukrem.
Ciasto rozwałkować dość grubo i wykroić z niego krążki (szklanką lub filiżanką). Można też odrywać porcje ciasta i formować okrągłe placuszki. Na każdy krążek nałożyć porcję farszu i starannie zlepić.
Wkładać porcjami do osolonego wrzątku i gotować aż wypłyną na powierzchnię wody, a potem jeszcze około5 minut.
Podawać polane śmietaną i posypane cukrem, z owocami.
OdpowiedzUsuńgosiab_3
2009/10/28 17:08:39
no,rzeczywiscie,gazetka sie udala,jak nic:) przepis swietny i fotki rowniez :)
Pozdrawiam :)
Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
2009/10/28 20:49:31
Do tej pory jadłam knedle tylko z morelami albo śliwkami... koniecznie muszę wypróbwać te z serem! :)
cuda.wianki
2009/10/28 21:55:22
przepis zapisany! na pewno skorzystam! :-)
majanaboxing
2009/10/28 22:06:55
Jakie apetyczne sa Twoje knedelki Edysiu! :) Rzeczywiście sporo fajnych przepisów w tej gazecie.
A knedle z serem zjadłabym z wielkim apetytem.
POzdrawiam:))
reve82
2009/10/29 06:32:57
edysiu...a ile knedli tak mniej więcej z tych składników wychodzi?
edysia79
2009/10/29 09:57:21
Gosiu lubię kupować gazety kulinarne, a zakup tej to był strzał w 10!
Dziękuję :)
Mirabelko jeśli tylko lubisz ser, to na pewno takie knedle by Ci smakowały.
Cudawianko będę czekać na Twoją wersję :)
Majanko dziękuję i polecam te knedelki, bo przepyszne były :)
Reve z podanych składników wyszło mi 12 knedli.
majazteca
2009/10/29 11:36:41
Te knedelki prezentuja sie niezwykle smakowicie. Przepis zapisany, w przyszlym tygodniu na pewno zrobie :))
malgorzata.dz
2009/10/29 18:56:47
Edysiu, ale te kluseczki w towarzystwie kiwi cudnie wyglądają. :) Ja niezwykle lubię jak na talerzu jest kolorowo, więc tym bardziej mi się podoba. :)
edysia79
2009/10/30 10:35:22
Maju mam nadzieję że i Wam będą tak smakowały jak bardzo smakowały nam :)
Małgosiu no właśnie tak mi jakoś to kiwi pasowało do tych klusek i wizualnie i smakowo :)
majazteca
2009/10/30 17:40:53
Edysiu, te knedle sa przepyszne! Dzis zrobilam na obiadek. Mialam maly problem bo ciasto sie troche kleilo ale poradzilam sobie dosypujac make. Jutro powtorka :))
edysia79
2009/10/31 18:42:16
Maju ale jesteś szybka!
Moje ciasto też było trochę lepiące, dlatego w przepisie napisałam że może tak być.
Bardzo się cieszę że je zrobiłaś i że smakowały, może teraz kolejne osoby się skuszą :)
Gość: KA, 83.15.169.*
2010/10/12 19:29:39
MNIAM!!!
edysia79
2010/10/13 13:01:32
KA cieszę się bardzo :)