Przepis na ten chleb krążył kiedyś po blogach, a zaczęła Dorota.
Upiekłam go wtedy i ja, ale dopiero teraz pokazuję. Posłuchałam
instrukcji wykonania, a raczej zaleceń co do formy do pieczenia i
upiekłam chleb w prostokątnym naczyniu żaroodpornym. Widocznie moja
forma jest za duża, bo wyszedł mi taki "plaskacz", ale za to jaki dobry
;)
Składniki:
- 350 ml ciepłego mleka
- 50 ml ciepłej wody
- 25 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 300 g mąki chlebowej
- 150 g płatków owsianych (dałam zwykłe, ale lepsze byłyby błyskawiczne)
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
Drożdże i cukier wsypać do szklanki ciepłego mleka i poczekać, aż ruszą. Masło rozpuścić i wychłodzić, a następnie razem z mlekiem i drożdżami dodać do pozostałych składników.Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
Składniki:
- 350 ml ciepłego mleka
- 50 ml ciepłej wody
- 25 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 300 g mąki chlebowej
- 150 g płatków owsianych (dałam zwykłe, ale lepsze byłyby błyskawiczne)
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
Drożdże i cukier wsypać do szklanki ciepłego mleka i poczekać, aż ruszą. Masło rozpuścić i wychłodzić, a następnie razem z mlekiem i drożdżami dodać do pozostałych składników.Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie wyrobić ciasto jeszcze raz, uformować bochenek i zostawić jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia.
Piec w naczyniu żaroodpornym około 40-50 minut w temperaturze 200 stC.
OdpowiedzUsuńugotujmy
2009/10/19 15:46:41
z ogromną chęcią zjadłabym kromeczkę Twojego plaskacza :-)
najlepiej tą z brzegu!
emma001
2009/10/19 17:26:19
nie wazny kształt, ważny smak ;)
ja tez cheetnie zjadłabym taką kromeczke