Pierożki z fetą i ziemniakami znalezione u Kuchasi. Oryginał można zobaczyć u Liski, a ja podaję przepis w wersji takiej jaką zrobiłam korzystając z wskazówek Kuchasi.
Pierożki były przepyszne i smakowały wszystkim bez wyjątku, zarówno ciepłe jak i zimne, chociaż mi smakowały najbardziej takie jeszcze ciepłe popijane gorącym barszczykiem czerwonym. Synek też zajadał ze smakiem. Na pewno rozsmakują się w nich wszyscy którzy lubią fetę.
Składniki (na ok. 14 sztuk)
na ciasto:
-400 g mąki
-200 g masła
-2 łyżki śmietany
-1/2 łyżeczki soli
-1 jajko
na farsz:
- 150 g fety
- 350 g ugotowanych ziemniaków
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
- 2 łyżeczki świeżego, drobno posiekanego rozmarynu
- pieprz do smaku
- po szczypcie suszonego tymianku i oregano
do posmarowania:
- 1 jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Mąkę posiekać z masłem szerokim nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto, które należy uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut.
Kiedy ciasto się chłodzi drobniutko posiekać cebulę i zeszklić ją na 1 łyżce oliwy lub masła. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, fetę rozgnieść widelcem. Wszystkie składniki farszu wymieszać i odstawić.
Następnie rozwałkować ciasto na grubość 3 mm i wycinać koła o średnicy 12 cm. Wypełniać farszem (ok. 2 łyżek).
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem wymieszanym ze śmietaną.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Piec ok. 30-40 minut.
OdpowiedzUsuńninn17
2009/10/24 12:29:15
zazdroszcze Twojemu Synkowi...
tez chce taka Mamusie :) zaadoptujesz mnie ?? :
iis111
2009/10/24 12:56:53
Edytko moj maz je fete codziennie i pewnie by mu smakowaly te pierozki:)
Gość: gosiab_3, *.dip.t-dialin.net
2009/10/24 13:08:21
oj,tez tak bym chciala :)) pierozki fantastycznie sie prezentuja bez watpienia :) :)
Pozdrawiam :)
edysia79
2009/10/24 13:17:39
Ninn oczywiście że Cię zaadoptuję! Synek na pewno ucieszy się z drugiej siostry, bo Zawszepolka pierwsza zgłosiła chęć zostania moim dzieckiem :)))
Iwonko wiesz że o Was myślałam kiedy pisałam że te pierożki zasmkują wszystkim lubiącym fetę? W końcu ona z Grecji pochodzi ;)
Gosiu dziękuję i również pozdrawiam :)
ugotujmy
2009/10/24 14:04:53
ooo, taki pierożek i barszczyk, mniam!
reve82
2009/10/24 16:09:31
bardzo fajna propozycja.....z chęcią odgapię przepis:)
niepokornik
2009/10/24 17:30:14
robiłam, są pyszne!
grazyna1961.only
2009/10/24 18:48:58
Wyglądają niesamowicie pysznie i wyobrażam sobie, jak smakują :)
majanaboxing
2009/10/24 22:16:11
Ojej, Edysiu, jakie one są śliczne! Chętnie bym zjadła jednego pierożka. Mogę się wprosić?
Śliczniutkie są!:)
ninn17
2009/10/24 22:20:29
po dokonaniu wszystkich formalnosci Twoj Synek bedzie od razu Wujkiem a Ty Babcia.... :P
czyprakantoni
2009/10/24 22:55:07
Pomysłowe pierożki. Feta z rozmarynem pewnie nieźle tam rozrabiają.
Gość: Kuchasia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/10/25 00:01:12
Prawda, że smaczne Edysiu :-) Cieszę się, że i Wam smakowały. U nas w domku do dziś są hitem. A zdjęcia zrobiłaś obłędne, śliczne Ci wyszły - i pierożki i fotki :-) Pozdrawiam cieplutko!!
polinqa
2009/10/25 00:32:29
ojej strasznie fajne :) lubię fetę, więc na pewno po nie sięgne :)
atina_bc
2009/10/25 06:54:25
Bardzo mi sie podoba ta propozycja:) Takie pyszne pierożki, to ja bym od razu chętnie zjadła:)
przysmakikarolki
2009/10/25 09:06:46
Jakie piekne pierozki, wygladaja tak uroczo. Domyslam sie ich smaku.
malgorzata.dz
2009/10/25 10:04:24
Ja też je robiłam! ja tez! :) bardzo, bardzo nam smakowały! :)
Piękne zdjęcia, bardzo apetyczne! :)
szarlotek
2009/10/25 10:48:19
Najpierw zobaczyłam te wyżyłkowania na cieście, które mnie zauroczyły a potem doczytałam o tej fecie którą bardzo lubimy :) Nie pozostaje nic innego, jak zakasać rękawy i w wolnej chwili spróbować:) Ciekawe czy można je zamrozić?
edysia79
2009/10/25 11:46:45
Dziękuję i polecam :)
olciaky
2009/10/25 11:51:32
Mam na nie ochotę już od dwóch miesięcy i na pewno je zrobię;D!
Gość: Kasia, *.multi-play.net.pl
2011/12/18 15:43:46
Pyszne, ale dla mnie lepsze zimne i bardzo sycące :)