sobota, 24 października 2009

Pieczone pierożki z fetą, ziemniakami i rozmarynem

Zobaczyłam, napisałam że zrobię i... zrobiłam oczywiście :)
Pierożki z fetą i ziemniakami znalezione u Kuchasi. Oryginał można zobaczyć u Liski, a ja podaję przepis w wersji takiej jaką zrobiłam korzystając z wskazówek Kuchasi.

Pierożki były przepyszne i smakowały wszystkim bez wyjątku, zarówno ciepłe jak i zimne, chociaż mi smakowały najbardziej takie jeszcze ciepłe popijane gorącym barszczykiem czerwonym. Synek też zajadał ze smakiem. Na pewno rozsmakują się w nich wszyscy którzy lubią fetę.





Składniki (na ok. 14 sztuk)
na ciasto:
-400 g mąki
-200 g masła
-2 łyżki śmietany
-1/2 łyżeczki soli
-1 jajko

na farsz:
- 150 g fety
- 350 g ugotowanych ziemniaków
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
- 2 łyżeczki świeżego, drobno posiekanego rozmarynu
- pieprz do smaku
- po szczypcie suszonego tymianku i oregano

do posmarowania:
- 1 jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Mąkę posiekać z masłem szerokim nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto, które należy uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut.

Kiedy ciasto się chłodzi drobniutko posiekać cebulę i zeszklić ją na 1 łyżce oliwy lub masła. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, fetę rozgnieść widelcem. Wszystkie składniki farszu wymieszać i odstawić.

Następnie rozwałkować ciasto na grubość 3 mm i wycinać koła o średnicy 12 cm. Wypełniać farszem (ok. 2 łyżek).
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem wymieszanym ze śmietaną.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Piec ok. 30-40 minut.

1 komentarz:


  1. ninn17
    2009/10/24 12:29:15
    zazdroszcze Twojemu Synkowi...
    tez chce taka Mamusie :) zaadoptujesz mnie ?? :
    iis111
    2009/10/24 12:56:53
    Edytko moj maz je fete codziennie i pewnie by mu smakowaly te pierozki:)
    Gość: gosiab_3, *.dip.t-dialin.net
    2009/10/24 13:08:21
    oj,tez tak bym chciala :)) pierozki fantastycznie sie prezentuja bez watpienia :) :)
    Pozdrawiam :)
    edysia79
    2009/10/24 13:17:39
    Ninn oczywiście że Cię zaadoptuję! Synek na pewno ucieszy się z drugiej siostry, bo Zawszepolka pierwsza zgłosiła chęć zostania moim dzieckiem :)))

    Iwonko wiesz że o Was myślałam kiedy pisałam że te pierożki zasmkują wszystkim lubiącym fetę? W końcu ona z Grecji pochodzi ;)

    Gosiu dziękuję i również pozdrawiam :)
    ugotujmy
    2009/10/24 14:04:53
    ooo, taki pierożek i barszczyk, mniam!
    reve82
    2009/10/24 16:09:31
    bardzo fajna propozycja.....z chęcią odgapię przepis:)
    niepokornik
    2009/10/24 17:30:14
    robiłam, są pyszne!
    grazyna1961.only
    2009/10/24 18:48:58
    Wyglądają niesamowicie pysznie i wyobrażam sobie, jak smakują :)
    majanaboxing
    2009/10/24 22:16:11
    Ojej, Edysiu, jakie one są śliczne! Chętnie bym zjadła jednego pierożka. Mogę się wprosić?
    Śliczniutkie są!:)
    ninn17
    2009/10/24 22:20:29
    po dokonaniu wszystkich formalnosci Twoj Synek bedzie od razu Wujkiem a Ty Babcia.... :P
    czyprakantoni
    2009/10/24 22:55:07
    Pomysłowe pierożki. Feta z rozmarynem pewnie nieźle tam rozrabiają.
    Gość: Kuchasia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2009/10/25 00:01:12
    Prawda, że smaczne Edysiu :-) Cieszę się, że i Wam smakowały. U nas w domku do dziś są hitem. A zdjęcia zrobiłaś obłędne, śliczne Ci wyszły - i pierożki i fotki :-) Pozdrawiam cieplutko!!
    polinqa
    2009/10/25 00:32:29
    ojej strasznie fajne :) lubię fetę, więc na pewno po nie sięgne :)
    atina_bc
    2009/10/25 06:54:25
    Bardzo mi sie podoba ta propozycja:) Takie pyszne pierożki, to ja bym od razu chętnie zjadła:)
    przysmakikarolki
    2009/10/25 09:06:46
    Jakie piekne pierozki, wygladaja tak uroczo. Domyslam sie ich smaku.
    malgorzata.dz
    2009/10/25 10:04:24
    Ja też je robiłam! ja tez! :) bardzo, bardzo nam smakowały! :)
    Piękne zdjęcia, bardzo apetyczne! :)
    szarlotek
    2009/10/25 10:48:19
    Najpierw zobaczyłam te wyżyłkowania na cieście, które mnie zauroczyły a potem doczytałam o tej fecie którą bardzo lubimy :) Nie pozostaje nic innego, jak zakasać rękawy i w wolnej chwili spróbować:) Ciekawe czy można je zamrozić?
    edysia79
    2009/10/25 11:46:45
    Dziękuję i polecam :)
    olciaky
    2009/10/25 11:51:32
    Mam na nie ochotę już od dwóch miesięcy i na pewno je zrobię;D!
    Gość: Kasia, *.multi-play.net.pl
    2011/12/18 15:43:46
    Pyszne, ale dla mnie lepsze zimne i bardzo sycące :)

    OdpowiedzUsuń