piątek, 9 października 2009

Fale Dunaju z jabłkami

Na pewno ciasto fale Dunaju jest Wam znane. Sama mam dwa przepisy na jego wykonanie, ale moja mama postanowiła zrobić eksperyment i wiśnie zamieniła na jabłka. I wiecie co? Pyszne było. Tak nam zasmakowało że postanowiłam ciasto sfotografować i przepis zamieścić na blogu. Moja wersja, z wiśniami czeka w kolejce do zrobienia, a wiśnie już czekają w śpiżarni zamknięte w słoiku ;)


Składniki:
- 250 g masła
- 200 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- 6 jajek
- 400 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki rumu

- 40 dag jabłek pokrojonych w kostkę

krem:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 2 szklanki mleka
- 7 łyżek cukru pudru
- 1 kostka miękkiego masła

- 1 czekolada gorzka

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wbić jajka i ucierać. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość połączyć z mlekiem o temperaturze pokojowej.

Połowę ciasta przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą blachy. Resztę ciasta wymieszać z kakao i rumem. Wyłożyć na jasną część ciasta i wyrównać powierzchnię. Ułożyć pokrojone jabłka, lekko wciskając je w ciasto.

Piec około 45 minut w 180 st.C

Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń, wystudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem i cukrem pudrem. Rozsmarować na zimnym cieście. Udekorować polewą przygotowaną ze stopionej w kąpieli wodnej czekolady.

2 komentarze:


  1. zawszepolka
    2009/10/09 11:02:57
    Przyszlam popaczec :D
    Uwielbiam fale dunaju! Edytka u Ciebie ostatnio gotowanie po polsku. I dobrze. Ja lubie kuchnie nasza polska :))))
    To tak najpierw poprosze kotleciki a a deser ciasto zgoda? :D

    :*
    edysia79
    2009/10/09 11:05:33
    Poleczko wiesz co? To w zeszłym roku tak po polsku było, bo na razie do listopada 2008 dotarłam z zaległościami, ale dla Ciebie mogę powtórkę zrobić :*
    majanaboxing
    2009/10/09 11:27:09
    Sliczne ciasto! Fale dunaju bardzo lubię, robiłam z wiśniami. Z jabłuszkami jeszcze przede mną. Bardzo apetycznie wygląda u Ciebie Edysiu:)
    edysia79
    2009/10/09 14:07:57
    Dziękuję Majanko :)
    zjedz_mnie
    2009/10/09 14:18:15
    Nie wiem czy mamę podziwiać za ciasto, czy Ciebie za fotki;] Prezentuje się smakowicie.
    grazyna1961.only
    2009/10/09 16:19:28
    Jakie piękne! wieki całe nie jadłam tego ciasta, moja siostra robi je po mistrzowsku. Muszę spróbować :)
    iis111
    2009/10/09 18:50:21
    Edytko ja nigdy nie jadlam fal Dunaju, zreszta tutaj nigdzie nie dostane budyniu, bo zamkneli ostatni polski sklep w miescie:(
    szarlotek
    2009/10/09 19:57:58
    Jeszcze nigdy nie jadłam fal z jabłkami.... to dla mnie zaskoczenie, ale warte wypróbowania :) Jesteś skarbnicą pomysłów :D
    malgorzata.dz
    2009/10/09 20:58:07
    Brawa dla mamy, choć podejrzewam, że mamie to zawsze wszystko i świetnie się udaje. :) Ciacho pierwsza klasa. :)
    kasiaaaa24
    2009/10/09 21:09:28
    Edysiu ciacho wygląda fantastycznie :) Mnie to ciasto zawsze kojarzyło się z wiśniami, a tu proszę jaka pyszna niespodzianka :)
    abbra
    2009/10/09 22:39:43
    Wygląda obłędnie !
    Strasznie dawno je piekłam - chyba z 10 lat temu ;)
    atina_bc
    2009/10/10 06:37:02
    Pysznie wygląda:) bardzo takie ciasto lubię, a skoro mówisz, że i z jabłkami świetnie smakuje , to może kiedyś się skusze;) pozdrawiam:)
    ilka_86
    2009/10/10 11:54:29
    super śliczne!:) a ja robię e śliwkami, raz z wisienkami zrobiłam i też było pyszne:) z jabłkami jeszcze nigdy, trzeba to zmienić:) zainspirowałaś mnie Edysiu:]
    Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
    2009/10/10 12:23:43
    Ja też uwielbiam fale dunaju :) coś mnie "prześladuje" to ciasto, bo wczoraj zaglądam do gazety, a tam Ewa Wachowicz daje przepis na nie, dziś zaglądam do Ciebie - znowu fale, chociaż nieco inne, też super, bo jabłka akurat na jesień :)
    vespertinee
    2009/10/11 01:00:36
    ja tez uwielbiam Fale Dunaju, to taki klasyk! Z jablkami nigdy nie próbowałam...

    OdpowiedzUsuń
  2. edysia79
    2009/10/11 14:55:02
    Zjedz_mnie a może by tak nas obie razem? ;)

    Grażyno ja też już dawno nie jadłam tego ciasta w klasycznej wersji, dlatego kupiłam już wiśnie w słoiku żeby sobie ten smak przypomnieć :)

    Iwonko może sobie przywieziesz budyń przy następnej wizycie w Polsce?

    Szarlotku tym razem to pomysł mamy, ale po kimś musiałam to zamiłowanie do kucharzenia odziedziczyć, prawda? ;)

    Małgosiu oczywiście że zawsze się udaje, jak każdej mamie i oczywiście wszystko najlepiej smakuje właśnie u mamy, zwłaszcza pierogi :)

    Kasiu jak widać można i taki jabłkowy eksperyment zrobić ;)

    Abbro, Anitko spróbujcie, polecam!

    Ilko o widzisz, nigdy bym nie wpadła na pomysł zrobienia tego ciasta ze śliwkami! Taka wersja też musi być pyszna :)

    Mirabelko skoro Cię prześladuje, to nie opieraj mu się za długo ;)

    Vespertinee może pora spróbować? ;)
    Gość: maja0008, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/01/01 19:04:12
    Fatalna masa, chyba że podany błędny skład. W każdym powinno być mniej mleka lub więcej budyniu.
    Gość: , 83.143.138.*
    2010/02/25 15:34:43
    pyszne ciasto- zrobiłam bez masy budyniowej, bo dla mnie to za ciężka kombinacja na podwieczorkowe ciasto, jabłka pokroiłam w półksiężyce i ułożyłam na wierzchu, posypałam cukrem pudrem bo ciasto nie jest zbyt słodkie i blaszka zniknęła w mgnieniu oka :)
    edysia79
    2010/02/26 10:28:43
    Cieszę się ze smakowało :)
    Gość: nathaliee, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/09/10 09:56:13
    Ciasto wygląda cudnie :-) Mam pytanie jak duża blacha potrzebna jest na taką ilość składników :-)
    edysia79
    2010/09/10 19:55:52
    Nathaliee to ciasto można upiec w standardowej, dużej, prostokątnej formie, moja ma wymiary 40x25 cm (mierzone u góry).

    OdpowiedzUsuń