sobota, 3 października 2009

Kotlet pysznie otulony

Drugie zdjęcie wyciągnięte z archiwum i kolejny przepis zapożyczony od Casi. Właściwie to powinnam znów zrobić takie kotlety na obiad, bo jest to świetny sposób żeby odmienić zwykłego fileta z kurczaka, a ostatni raz jedliśmy je ponad rok temu.
O tym, jak smakuje, mówi już sama nazwa, więc może nie będę powtarzać ;)


Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 szklanka startej marchewki
- 4-5 pieczarek
- 1 cebula
- kilka łyżek majonezu
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Cebulę i pieczarki pokroićw dość drobną kosteczkę, po czym podsmażyć na patelni. Doprawić je do smaku.
Pierś przekroić na dwie części (lub więcej, jeśli chcemy mieć mniejsze kotleciki), każdą z nich lekko rozbić, posypać solą i pieprzem.
Przyprawione kotlety ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Na nich umieścić solidną warstwę pieczarek z cebulą, a jeszcze wyżej startą marchewkę. Na samym wierzchu rozsmarować grubą warstwę majonezu.
Odkryte naczynie wstawić do piekarnika i piec około 30-40 minut. Marchewko-majonezowa powierzchnia powinna zmienić się w złocistą, lekko chrupiącą skorupkę.

Dodatek z dnia 1 kwietnia 2010: zrobiłam powtórkę i nowe zdjęcie. Kotlety przepyszne, warto był przypomnieć sobie ten smak :) Gorąco polecam!

1 komentarz:


  1. majanaboxing
    2009/10/03 10:47:37
    Oj, widze ,ze pysznie otulony. Musi smakować świetnie. Fajna alternatywa dla kotletów z piersi kurczaka. Zabieram przepis :))
    ewena
    2009/10/03 10:59:12
    Bardzo ciekawy przepis, zapisuję:)
    ilka_86
    2009/10/03 11:05:32
    bardzo lubię pierś z kurczaka;) no i też ciągle wymyślam jakieś nowe danka:) kolejny smaczny przepis do wypróbowania:)
    ninn17
    2009/10/03 11:06:25
    no i znowu bede musiala Ci cos ukrasc :P
    szarlotek
    2009/10/03 13:11:12
    Bardzo mi się podoba, ale ta marchewka w żaden sposób by nie przeszła u połówki. Robimy postępy ale do takiej ilości , to jeszcze nam daleko :)
    Ps. Edytko, wklej jeszcze raz kod baneru, bo ten nie działa - popełniłam mały błąd :)
    Pozdrawiam !
    malgorzata.dz
    2009/10/03 15:08:43
    Ja tu czuję jak pysznie pachnie. :) Fajne te Wasze kotletowe pomysły. :)
    cuda.wianki
    2009/10/03 15:31:00
    edysiu, zapisuje przepis, bo ostatnio niezle wojujesz w mojej kuchni! zupa z cukinii to podbilas nasze serca, mowie Ci! :-)
    iis111
    2009/10/03 18:06:33
    ja dosc czesto przyrzadzam tak kotlety, sa pyszne:)
    atina_bc
    2009/10/04 07:03:32
    Znam te kotlety jeszcze z GP:) Rzeczywiście są pyszne, często je przygotowuję:)
    edysia79
    2009/10/04 10:24:30
    Majanko zabieraj, zabieraj i rób :)

    Eweno proszę bardzo, cieszę się że przepis przypadł Ci do gustu :)

    Ilko my też lubimy tą część kurczaka, zwłaszcza synek

    Ninn znów przymknę oko ;)

    Szarlotku moja połówka z kolei uwielbia marchewkę.
    Banerek zmienię, bo widzę że coś mi namieszał.

    Małgosiu bo filety z kurczaka takie uniwersalne są :)

    Cudawianko widać mamy podobny smak :)
    Lubię tak podbijać serca przez żołądek ;)

    Iwonko i Anitko dla Was to nie jest więc nowego :)
    ninn17
    2009/10/10 16:40:05
    a do slupkow na ostro byl kotlet w szaliczku... hehe no bo "otulony" kojarzy mi sie z szalikiem... :P
    mniam mniam mniam...
    aha. dla coreczki upieklam tylko z marchewka, bo na pieczarki to duuuzo za wczesnie, tzn za mala jest :) (14miesiecy)
    dziekujemy za mniamniusne przepisy :)
    P.S. baba jutro :P
    edysia79
    2009/10/11 15:02:50
    Ninn mnie też słowo otulony kojarzy się z szalikiem, albo ciepłym kocem ;)
    Widzę że mieliście pyszny obiad ;)
    Czekam na relację z pieczenia babki w takim razie ;)
    elunia_1
    2013/03/24 17:36:50
    Edysiu pieczesz góra - dół , czy termoobieg. Chciałabym to zrobić , i dodatkowo na dolnej półce upiec ziemniaki - nie wiem czy temperatura taka sama do termoobiegu? dziękuję i pozdrawiam.
    edysia79
    2013/03/25 21:40:54
    Elu mam piekarnik gazowy który grzeje tylko od dołu.

    OdpowiedzUsuń