Drugie zdjęcie wyciągnięte z archiwum i kolejny przepis zapożyczony od Casi.
Właściwie to powinnam znów zrobić takie kotlety na obiad, bo jest to
świetny sposób żeby odmienić zwykłego fileta z kurczaka, a ostatni raz
jedliśmy je ponad rok temu.
O tym, jak smakuje, mówi już sama nazwa, więc może nie będę powtarzać ;)
O tym, jak smakuje, mówi już sama nazwa, więc może nie będę powtarzać ;)
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 szklanka startej marchewki
- 4-5 pieczarek
- 1 cebula
- kilka łyżek majonezu
- 1 pierś z kurczaka
- 1 szklanka startej marchewki
- 4-5 pieczarek
- 1 cebula
- kilka łyżek majonezu
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Cebulę i pieczarki pokroićw dość drobną kosteczkę, po czym podsmażyć na
patelni. Doprawić je do smaku.
Pierś przekroić na dwie części (lub
więcej, jeśli chcemy mieć mniejsze kotleciki), każdą z nich lekko
rozbić, posypać solą i pieprzem.
Przyprawione kotlety ułożyć na dnie
żaroodpornego naczynia. Na nich umieścić solidną warstwę pieczarek z
cebulą, a jeszcze wyżej startą marchewkę. Na samym wierzchu rozsmarować
grubą warstwę majonezu.
Odkryte naczynie wstawić do piekarnika i
piec około 30-40 minut. Marchewko-majonezowa powierzchnia powinna
zmienić się w złocistą, lekko chrupiącą skorupkę.
Dodatek z dnia 1 kwietnia 2010: zrobiłam powtórkę i nowe zdjęcie. Kotlety przepyszne, warto był przypomnieć sobie ten smak :) Gorąco polecam!
OdpowiedzUsuńmajanaboxing
2009/10/03 10:47:37
Oj, widze ,ze pysznie otulony. Musi smakować świetnie. Fajna alternatywa dla kotletów z piersi kurczaka. Zabieram przepis :))
ewena
2009/10/03 10:59:12
Bardzo ciekawy przepis, zapisuję:)
ilka_86
2009/10/03 11:05:32
bardzo lubię pierś z kurczaka;) no i też ciągle wymyślam jakieś nowe danka:) kolejny smaczny przepis do wypróbowania:)
ninn17
2009/10/03 11:06:25
no i znowu bede musiala Ci cos ukrasc :P
szarlotek
2009/10/03 13:11:12
Bardzo mi się podoba, ale ta marchewka w żaden sposób by nie przeszła u połówki. Robimy postępy ale do takiej ilości , to jeszcze nam daleko :)
Ps. Edytko, wklej jeszcze raz kod baneru, bo ten nie działa - popełniłam mały błąd :)
Pozdrawiam !
malgorzata.dz
2009/10/03 15:08:43
Ja tu czuję jak pysznie pachnie. :) Fajne te Wasze kotletowe pomysły. :)
cuda.wianki
2009/10/03 15:31:00
edysiu, zapisuje przepis, bo ostatnio niezle wojujesz w mojej kuchni! zupa z cukinii to podbilas nasze serca, mowie Ci! :-)
iis111
2009/10/03 18:06:33
ja dosc czesto przyrzadzam tak kotlety, sa pyszne:)
atina_bc
2009/10/04 07:03:32
Znam te kotlety jeszcze z GP:) Rzeczywiście są pyszne, często je przygotowuję:)
edysia79
2009/10/04 10:24:30
Majanko zabieraj, zabieraj i rób :)
Eweno proszę bardzo, cieszę się że przepis przypadł Ci do gustu :)
Ilko my też lubimy tą część kurczaka, zwłaszcza synek
Ninn znów przymknę oko ;)
Szarlotku moja połówka z kolei uwielbia marchewkę.
Banerek zmienię, bo widzę że coś mi namieszał.
Małgosiu bo filety z kurczaka takie uniwersalne są :)
Cudawianko widać mamy podobny smak :)
Lubię tak podbijać serca przez żołądek ;)
Iwonko i Anitko dla Was to nie jest więc nowego :)
ninn17
2009/10/10 16:40:05
a do slupkow na ostro byl kotlet w szaliczku... hehe no bo "otulony" kojarzy mi sie z szalikiem... :P
mniam mniam mniam...
aha. dla coreczki upieklam tylko z marchewka, bo na pieczarki to duuuzo za wczesnie, tzn za mala jest :) (14miesiecy)
dziekujemy za mniamniusne przepisy :)
P.S. baba jutro :P
edysia79
2009/10/11 15:02:50
Ninn mnie też słowo otulony kojarzy się z szalikiem, albo ciepłym kocem ;)
Widzę że mieliście pyszny obiad ;)
Czekam na relację z pieczenia babki w takim razie ;)
elunia_1
2013/03/24 17:36:50
Edysiu pieczesz góra - dół , czy termoobieg. Chciałabym to zrobić , i dodatkowo na dolnej półce upiec ziemniaki - nie wiem czy temperatura taka sama do termoobiegu? dziękuję i pozdrawiam.
edysia79
2013/03/25 21:40:54
Elu mam piekarnik gazowy który grzeje tylko od dołu.