Korzystając z doświadczeń innych troszkę zmieniłam w sposobie wykonania ciasta. Podaję więc przepis z moimi zmianami, a oryginał można zobaczyć tutaj.
Składniki
na kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki kakao
- szczypta soli
- 50 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
na masę twarogową:
- 500 g twarogu (użyłam półtłustego)
- 125 g cukru pudru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki skórki startej z cytryny
- 1 łyżka aromatu migdałowego
- 200 ml śmietany 30%
na wierzch:
- 5 winnych jabłek
- 4 łyżki miodu (użyłam gryczanego)
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g płatków migdałowych
Mąkę wymieszać z kakao, solą i cukrem i wysypać na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki masło i przesiekać nożem tak, by powstały grudki. Dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, wyłożyć ciasto i wylepić nim spód i brzegi formy (moje brzegi z ciasta miały wysokość ok. 3 cm.
Przygotować masę serową: twaróg zemleć i wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną, jajkami i skórką z cytryny (ja zmieszałam wszystko blenderem na gładką masę). Śmietanę ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą serową. Wylać na ciasto w formie, wygładzić wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w 180 st.C około 1 godziny. Po upieczeniu zostawić w otwartym piekarniku na około 15 minut, potem wyjąć.
Kiedy ciasto całkowicie ostygnie przygotować masę jabłkową: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na patelni skarmelizować miód, dodać jabłka, sok z cytryny i płatki migdałowe (garść płatków odłożyć) i dusić około 3 minut. Posypać cynamonem, wymieszać, lekko przestudzić. Wyłożyć na sernik.
Odłożone migdałowe płatki podprażyć na suchej patelni, posypać nimi duszone jabłka na cieście. Całość wstawić do lodówki i chłodzić przez około 30 minut.
OdpowiedzUsuńmargot11
2009/10/11 14:59:49
bardzo pięknie wyszedł , aż mi się sernika zachciało mimo to że ja za sernikami jestem średnio
ale twój taki apetyczny
magoldi
2009/10/11 15:04:47
Alez nas duzo z tym sernikiem :) bardzo apetycznie wyglada Towje ciasto :)
diipsii3
2009/10/11 15:11:06
pyszności. chyba zrezygnuję z placka ze śliwkami na rzecz tego sernika...
iis111
2009/10/11 15:41:18
wyglada wspaniale! piekne zdjecia:)
konsti.apparecchiamo
2009/10/11 15:55:39
Edysiu, ten Twoj sernik jest bardzo, bardzo kuszacy... i na dodatek bardzo fotogeniczny:)
Pozdrawiam.
wiosenka27
2009/10/11 16:16:54
Super sernik, żałuję ze nie wzięłam udziału w WC ale następnym razem się poprawię:)
grazyna1961.only
2009/10/11 16:26:48
Prześliczny! A że pyszny, to wiem, bo piekłam :)
edysia79
2009/10/11 16:30:05
Dziękuję za komplementy dla serniczka i polecam przepis wszystkim którzy nie skusili się do tej pory, bo to jest ciasto w sam raz na jesień :)
malgorzata.dz
2009/10/11 17:22:17
Piękny środek, cudne zewnętrze i kolorowa jesień w tle. :) Super! :)
kasiaaaa24
2009/10/11 18:50:01
Edysiu wygląda zjawiskowo :)
emma001
2009/10/11 19:44:26
Jenyy jak on wygląda. Patrzac na te zdjecia juz wiem że jest pyszny :)
Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
2009/10/11 20:11:09
Kawał takiego ciacha i gorąca malinowa herbata - i chyba nic by mi już do szczęścia nie byłoby potrzebne w taki szary, jesienny dzień :)
cuda.wianki
2009/10/11 20:28:15
tez tak mysle, typowo jesienne ciasto. juz zawsze bedzie mi sie tak kojarzyc i tez mialam watpliwosci do sera i jablek, ale u mnie trwaly one tylko... 5 minut! pieknie Ci wyszedl!
ugotujmy
2009/10/11 22:18:40
ja się pozachwycam jedynie zdjęciami
smak mogę sobie jedynie wyobrażac, ach
myniolinka
2009/10/11 22:21:27
śliczny! taki jesienny :)
zawszepolka
2009/10/12 00:02:01
Nie zapomnę już zapisałam :D
Edytka zarówno i zdjęcia jak i sernik piękne.
Jesteś niesamowita :*
e.
qoopka
2009/10/12 00:06:06
slicznosci....piekne foty :)
Gość: mikimama, 217.96.23.*
2009/10/12 08:15:25
Ten sernik trafia w mój gust doskonale. Przede wszystkim ze względu na czekoladowy spód i płatki migdałowe. Uwielbiam eksperymentować z sernikami. W sobotę piekłam z białą czekoladą, suszonymi morelami. Wcześniej piekłam z jabłkami i śliwkami, cynamonem i płatkami.
edysia79
2009/10/14 13:37:16
Dziękuję w imieniu swoim i sernika ;)
majanaboxing
2009/10/14 13:45:08
Alez piękne zdjęcia Edysiu!!!
Nie wiem jak to się stąło, ze go wczesniej nie widziałam...
Cudowny sernik!:))
stefa-jejkuchnia
2009/10/14 18:27:25
wlasnie zdjecia... piekna kompozycja szarlotka na tle lisci.. pytanie, czy ktos widzial w tym roku jarzebine? :)
edysia79
2009/10/14 18:33:58
Majanko no ja też nie wiem dlaczego Ci moja wersja serniczka uciekła :)))
Dziękuję :*
Stefa-jejkuchnia również dziękuję, a jarzębina to u mnie już końcem sierpnia wystąpiła, z francuskim jabłecznikiem na zdjęciu:
przystole.blox.pl/2009/08/Jablecznik-francuski-czyli-Weekendowa-Cukiernia-11.html
olciaky
2009/10/17 12:55:48
Jejka!
Edysiu!
Ależ on śliczny!:DDD
edysia79
2009/10/19 10:10:10
Olciaky dziękuję :D