Składniki:
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- łyżka octu winnego
- sok z połowy cytryny
- majonez
Kapustę poszatkować, obgotować, odcedzić. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, sól, pieprz, cukier, ocet, sok z cytryny, majonez.
Wymieszać i schłodzić.
OdpowiedzUsuńiis111
2009/10/18 19:14:07
zapomnialam juz jak smakuje czerwona kapusta. Cale wieki jej nie jadlam:)
majanaboxing
2009/10/18 20:53:21
Śliczna surówka! :)))
Uwielbiam ją :)
Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
2009/10/18 22:35:15
Strasznie dawno nie jadłam takiej surówki, a przecież tak ją lubię... :) jest smaczna i pasuje do wielu dań :)
edysia79
2009/10/19 10:13:28
Iwonko ja sobie o tej kapuście niedawno przypomniałam ;)
Majanko ja też lubię, lae następnym razem zrobię jej mniej :)))
Mirabelko masz rację, taka surówka to świetny dodatek do wielu dań.
vespertinee
2009/10/19 11:49:35
Luuuuubię czerwoną kapustę! :)
Gość: jaś, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/01/27 15:37:57
jest super
Gość: ewa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/01/27 15:41:37
ox
Gość: sj, *.colc.cable.ntl.com
2010/02/01 14:50:27
zalezy od gustu... mi wcale nie podchodzi :( musze albno jakos ja przerobic albo wyrzucic :( wole surowki z nieobgotowanej kapusty
Gość: , *.range86-177.btcentralplus.com
2010/02/09 16:47:24
Witam, ja właśnie zrobiłam taką surówkę i wyszła bardzo smaczna! Teraz chłodzi się w lodówce!;)
Gość: mk.krysia, *.gorzow.mm.pl
2010/11/09 20:17:00
surówka b.b. dobra ,łatwa i zdrowa polecam,pozdrawiam autora.
Gość: to ja, incognito..., *.45-79-r.retail.telecomitalia.it
2011/03/12 12:13:11
mnie sie zawsze zdawalo ze surowka musi byc z surowych warzyw lub owocow...
pozdrawiam
PS. nie wiem jak smakuje wiec nie podziele sie walorami smakowymi ;-)
Gość: gilda, *.dynamic.gprs.plus.pl
2011/09/18 15:52:45
ja robie z jabłkiem i bez majonezu
i tez jest baaardzo dobra
Gość: Tomasz, *.tkk.pl
2011/10/04 14:08:21
Właśnie jestem w trakcie robienia surówki tylko nie wiem ile dać majonezu Będę próbował az będzie dobra
Pozdrawiam
Gość: Tomasz, *.tkk.pl
2011/10/04 14:30:51
To znowu ja
Tak zacząłem próbować aż zjadłem prawie całą
Moje spoetrzeżenie
Wystarczy łyżka majonezu nie więcej a kapustę należy obgotować do miękkości w osolonej wodzie
PRZEPYSZNA POLECAM
ps Bądź bohaterem we własnym domu (przed powrotem żony)
Gość: Rafał, *.play-internet.pl
2011/11/09 21:22:02
Jadłem ją wiele razy. Mi smakuje i polecam serdecznie.
Gość: Marta, *.edata.net.pl
2012/02/10 13:52:47
Tylko skoro kapusta jest obgotowana to już raczej o surówce nie ma mowy. A do tego majonez..... Takie danie nazwać już należy sałatką.
Gość: goofy, *.itcomp.pl
2012/04/01 18:43:23
taka sobie
jadlem lepsza
nie polecam
Gość: , *.static.rdi.pl
2012/05/09 22:53:08
surówka? jak gotujemy to już nie jest surowe, to jaka SURÓWKA. Zatem schabowy, to w pewnym sensie, też surówka.
Gość: agu, 91.222.124.*
2012/06/17 22:16:06
Według mnie surówka jest najsmaczniejsza, gdy się kapustę poszatkuje,nasoli, a potem odciśnie- nie traci wtedy smaku i "surowości". Reszta dodatków bez zmian- choć ja nie daję octu-zakwaszam cytryną i startym jabłkiem.Dodaję też do majonezu odrobinę śmietany.
Gość: kris, *.echostar.pl
2012/08/15 11:52:28
to nie jest przepis na surówkę, surówki się nie gotuje
Gość: Marta, *.astral.lodz.pl
2014/08/24 11:36:26
właśnie surówka czeka w lodówce na obiadek. Musi się przegryźć. Jednak wyszła mi strasznie blada po obgotowaniu. Taki delikatny róż. Podejrzewam, iż jest ona na tyle młoda, ze nie musiałam jej obgotowywać.