Patrząc na opis przygotowania ciasta
można się zastanawiać, czy to na pewno jest biszkopt, bo składniki są
mieszane częściowo jak na ciasto ucierane, a częściowo jak na ciasto
biszkoptowe. Jednak po spróbowaniu upieczonego ciasta postanowiłam nazwy
nie zmieniać. Dlatego, że jest tak lekkie i puszyste jak biszkopt. W
dniu pieczenia ciasto ma chrupiącą, czekoladową skorupkę na wierzchu,
która niestety po nocy spędzonej pod przykryciem mięknie, co jednak nie
wpływa to na smak ciasta. Jeśli jednak chcielibyście podać je gościom,
polecam zaplanowanie pieczenia na ten sam dzień :)
Przepis z książeczki z serii "Z kuchennej półeczki - 120 wypieków".
Składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm):
- 175 g miękkiego masła
- 175 g brązowego cukru
- 3 rozkłócone jajka
- 150 g mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 g ciemnego kakao
- 2 łyżki mleka
- 2 nieduże gruszki (obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w niezbyt cienkie plasterki)
W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawać jajka, dodać mleko.
Mąkę i kakao z proszkiem do pieczenia przesiać i stopniowo dodawać do masy, mieszając całość delikatnie łyżką do uzyskania gładkiej, puszystej masy.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, wyłożyć do niej ciasto. Wierzch wyrównać szpatułką.
Na wierzchu dookoła brzegu ułożyć kawałki gruszek.
Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i piec przez około 60 minut. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia, a potem zdjąć obręcz tortownicy i zostawić ciasto na kratce do całkowitego wystudzenia.
Mąkę i kakao z proszkiem do pieczenia przesiać i stopniowo dodawać do masy, mieszając całość delikatnie łyżką do uzyskania gładkiej, puszystej masy.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, wyłożyć do niej ciasto. Wierzch wyrównać szpatułką.
Na wierzchu dookoła brzegu ułożyć kawałki gruszek.
Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i piec przez około 60 minut. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia, a potem zdjąć obręcz tortownicy i zostawić ciasto na kratce do całkowitego wystudzenia.
OdpowiedzUsuńGość: piekielnakuchniaanety, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/28 08:43:11
Bardzo fajne i proste ciasto;)
majanaboxing
2012/10/28 11:28:44
Śliczne ciasto. Ja jeszcze ciasta z gruszkami nie piekłam. Podoba mi się!:)
Gość: ankawell, *.dynamic.chello.pl
2012/10/28 13:26:37
czekoladowość i gruszki - to luuuubię :)
izaa_a
2012/10/29 08:01:03
ostatnio polubiłam ciasta z gruszkami a Twoje wygląda bardzo smacznie