wtorek, 30 października 2012

Pierogi z kapustą i grzybami na sałatce z buraków

Kolejny pomysł na podanie pierogów. Tym razem były to pierogi z kapustą i grzybami.
W naszym domu zawsze podawało się je po prostu odsmażone, ale obowiązkowo razem z nimi pojawiał się na stole kubek z gorącym czerwonym barszczem. Teraz chciałam podać je w inny sposób, ale żeby tradycji stało się za dość, w przepisie wykorzystałam buraki :)

Pierogi odsmażyłam i podałam ciepłe. Co do sałatki, to pasuje tutaj zarówno ciepła jak  i zimna, więc jeśli zechcecie wypróbować mój przepis, wybór sposobu jej podania należy do Was.




Składniki (na 4-6 porcji):
  • 600 g pierogów z kapustą i grzybami Pudliszki
na sałatkę:
  • 5 ugotowanych średnich buraków
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki octu
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli

Ugotowane buraki obrać ze skórki, z papryki usunąć gniazdo nasienne. Buraki i paprykę zetrzeć na dużych oczkach, cebulę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić na nim cebulę. Dodać buraki z papryką, ocet, cukier oraz sól. Wszystko razem smażyć przez około 5 minut. Lekko przestudzić.
Pierogi usmażyć  na łyżce oleju na złoty kolor, ułożyć na sałatce z buraków.

WPIS KOMERCYJNY

1 komentarz:


  1. majanaboxing
    2012/10/31 06:39:20
    Lubię takie pierogi. Mniam:)
    majanaboxing
    2012/10/31 12:07:32
    Nieuważnie czytałam, przyznaję ...
    Nie zauważyłam ,że to pierogi gotowe...takich nie jadam, ale lubię domowe pierogi z kapustą i grzybami i na pewno na święta takie zrobię.
    izaa_a
    2012/10/31 12:11:12
    jak apetycznie wygląda, chętnie bym porwała ten talerzyk

    OdpowiedzUsuń