Dostałam do wypróbowania kilka jogurtów
naturalnych z mascarpone. Okazało się, że są bardzo gęste (jak jogurt
grecki) i idealnie nadają się do ciasta jogurtowego. To ciasto upiekłam
już dwa razy (jedno ciasto wg proporcji podanych w przepisie, drugie z
podwójnej ilości składników) i za każdym razem się udało, a teraz
jeszcze jeden jogurt czeka w lodówce na swoją kolej ;) Wydaje mi się, że
jest to ciasto z tych, co to zawsze się udają, więc szczerze polecam
przepis do wypróbowania.
Dodatkową zaletą tego ciasta jest to, że
jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, wystarczy wymieszać
składniki mokre z suchymi, jak przy przygotowaniu muffinek. Ja jeszcze
bardziej przyspieszyłam przygotowania, bo migdały starałam w maszynce Moulinex Fresh Express +, która posiada przystawkę do tarcia orzechów i czekolady.
Przy okazji przypominam o wciąż trwającym, jeszcze do dzisiaj konkursie,
w którym taką szatkownicę można wygrać. Jeśli będziecie mieć problem z
wysłaniem wiadomości na podany we wpisie konkursowym e-mail, wyślijcie
go do mnie (edysia79@gazeta.pl), a ja przekażę go dalej.
Przepis z blogu Moje wypieki.
Składniki:
- 220 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka cynamonu
- 75 g zmielonych migdałów (mogą być ze skórką) - jeśli macie za mało migdałów, możecie dodać trochę innych orzechów, ja dodałam garść nerkowców
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- 50 g płynnego miodu
- 1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego)
- 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon, migdały - przesiać, odłożyć.
Do większego naczynia wbić jajka, dodać
miód, jogurt, olej. Wszystko wymieszać rózgą lub widelcem do połączenia.
Wsypać suche przesiane składniki i wymieszać łopatką (mieszając w
jednym kierunku), tylko do połączenia.
Kwadratową formę o wymiarach 23x23 cm
lub tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy
przełożyć ciasto, wyrównać (ciasto jest gęste).
Piec w temperaturze 175ºC przez około 35 minut, ale zazwyczaj dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć, lekko przestudzić w formie,
następnie wyjąć z formy przekładając na paterę. Wystudzone lub lekko
ciepłe ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
OdpowiedzUsuńizaa_a
2012/10/17 11:02:51
bardzo ciekawe ciasto, a cynamon lubię więc na pewno by mi smakowało
ervisha
2012/10/17 11:31:23
Wyłąda apetycznie :)
Gość: Zuza, *.ssp.dialog.net.pl
2012/10/17 17:38:42
warte uwagi :)
kabamaiga
2012/10/17 18:43:40
Uwielbiam takie ciasta.
vanilia81
2012/10/17 21:15:18
Dobrze mieć przepis na szybkie i sprawdzone ciasto. Bardzo lubię używać mielonych migdałów i fajnie, że upiekłaś w innej foremce niż Dorota, wiemy jak wygląda w obu opcjach :)
Gość: asiast, *.play-internet.pl
2012/10/17 22:00:38
Uwielbiam takie ciasta
Gość: , *.centertel.pl
2017/11/06 12:12:23
Bardzo dobre ciasto,szybko się robi, jest puszyste i wilgotne, zamiast migdałów dałam parę kropel olejku migdałowego a na wierzch połowę czekoladową i posypałam płatkami migdałów, wszystkim smakowało.