niedziela, 21 października 2012

Pierogi ruskie zapiekane z orzechowym pesto

Ruskie pierogi jakie są każdy wie - raczej mdłe i potrzebują jakiegoś charakterystycznego dodatku. Zazwyczaj podaję je z z podsmażoną cebulką albo skwarkami z boczku. Tym razem postanowiłam dodać im pikanterii przy pomocy orzechowego pesto.


Składniki:
  • ok. 400 g pierogów ruskich Pudliszki
na pesto:
  • 10 wyłuskanych orzechów włoskich (ok. 40 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • listki z 1 gałązki rozmarynu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Wszystkie składniki pesto (oprócz soli i pieprzu) umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na niezbyt gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Formę do zapiekania posmarować niewielką ilością oleju, ułożyć pierogi i na każdy nałożyć po ok. 1 łyżeczce przygotowanego pesto.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekać przez 2o minut. Podawać gorące.

WPIS KOMERCYJNY

1 komentarz:


  1. Gość: , *.adsl.inetia.pl
    2012/10/21 16:40:09
    Pierogi z dodatkiem pesto wyglądają apetycznie, ale nie zgodzę się, aby pierogi ruskie były mdłe. Nazwa "ruskie" właśnie pochodzi stąd, że mają ostry charakter, co dzieje się dzięki solidnej dawce pieprzu.
    wiosenka27
    2012/10/21 16:44:20
    Pomysłowe:) U mnie w domu to by nie przeszło ale pomysł bardzo mi się podoba:)
    majanaboxing
    2012/10/21 17:03:14
    Ciekawe te pierożki. :)
    Lubię ruskie, w ten sposób podanych nie jadłam.
    Gość: , *.dynamic.chello.pl
    2012/10/21 17:39:37
    juz same pierogi to fantastyczne danie a jeszcze to pesto...mmmm
    izaa_a
    2012/10/21 17:45:43
    wspaniale wyglądają ;)
    atina_bc
    2012/10/21 19:53:54
    Uwielbiam ruskie:) A Twoje są bardzo ciekawie podane:)
    shinju
    2012/10/21 21:58:57
    Bardzo ciekawy sposób podania pierogów :) Chociaż nie do końca zgodzę się ze stwierdzeniem, że pierogi ruskie są mdłe :) Ja lubię i robię takie dość wyraziste w smaku :)
    zawszepolka
    2012/10/21 23:09:18
    Jak się dobrze doprawi to nie są mdłe :P
    A tak na serio to super pomysł Edytka!
    jolantaszyndlarewicz
    2012/10/22 12:19:31
    Moje pierogi ruskie nie są mdłe ....bo lubimy dobrze doprawione nadzienie ...ale pomysł z pesto na pewno wykorzystam, bo je uwielbiam:)
    Gość: Asia, *.dynamic.chello.pl
    2012/10/22 14:32:45
    Mniam, muszę zrobić pierogi z pesto :)
    kabamaiga
    2012/10/22 19:07:36
    Oj nie zgodzę się, że mdłe. To moje ukochane :) Ale taki dodatek bardzo ciekawy Edytko.
    Gość: Evitaa, *.ptwp.pl
    2012/10/23 11:16:44
    Oryginalny dodatek :).

    OdpowiedzUsuń