czwartek, 4 października 2012

Schab Minutka

Od czasu do czasu robię domową wędlinę. Wciąż wyszukuję i testuję nowe przepisy, swojego ulubionego jeszcze nie znalazłam. Chociaż właściwie chyba go nie szukam, bo po co przywiązywać się do jednego przepisu, skoro można postawić na różnorodność? W końcu w sklepach teraz jest taki wybór, że prawie co dziennie można jeść coś innego.

Piekłam już schab w piekarniku - w otrębowej panierce, a potem już zrezygnowałam z panierki i piekłam samo mięso w przyprawach (taka wersja była szybsza do przygotowania). Zrobiłam też niedawno pieczeń rzymską, ale o niej będzie w innym wpisie.

Teraz mam nowego faworyta: schab gotowany i moczony w zalewie, o wdzięcznej nazwie - Minutka :) Wędlina bardzo prosta do przygotowania i prawie bezobsługowa. Wystarczy zagotować wszystkie składniki zalewy, włożyć obsmażone z każdej strony mięso i kilka minut pogotować. Drugiego dnia znów tylko gotowanie, a potem mięso sobie leży i nabiera smaku :)

Tak przygotowane mięso nie jest suche, ma ładny różowy kolor, dobrze się kroi, nie kruszy, pachnie przyprawami i oczywiście dobrze smakuje. A na pozostałym wywarze gotuję żurek. Tyle że dzielę wywar na dwa razy, tak jak zakwas z butelki, bo wywar jest bardzo słony. Więc niczego nie marnuję i również za to bardzo lubię ten przepis ;)


Przepis znalazłam na blogu Rodzinka w Kuchni.

Składniki:
  • 1 kg schabu lub fileta z indyka
  • ewentualnie odrobina oleju do podsmażenia mięsa
na zalewę:
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka cukru
  • 3 czubate łyżki soli
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego w ziarenkach
  • 4 duże ząbki czosnku pokrojonego w cieniutkie plasterki


Wodę z przyprawami zagotować.

Mięso obsmażyć (można bez dodatku tłuszczu, ja dałam odrobinę oleju), włożyć do wrzątku i gotować 2-3 minuty pod przykryciem. Zestawić ze źródła ciepła i pozostawić w garnku na 12 godzin (najlepiej na noc).

Następnego dnia wyjąć mięso, zagotować wywar, włożyć mięso i ponownie gotować w przykrytym garnku 2-3 minuty. Zestawić z ognia i zostawić do wystudzenia w wywarze pod przykryciem. Następnie wyjąć z zalewy, zawinąć w folię spożywczą, przełożyć do lodówki.



2 komentarze:

  1. Gość: Fun and Taste, *.20-3.cable.virginmedia.com
    2012/10/04 11:37:42
    Uwielbiam domowe wędliny, Twoja propozycja wygląda doskonale! Mniam!!!
    izaa_a
    2012/10/04 11:42:58
    wygląda bardzo apetycznie ;)))
    dusiowaa
    2012/10/04 12:09:03
    ciekawy i prosty sposób na pyszną wędlinę
    darki85
    2012/10/04 12:10:52
    Rzadko, kiedy jem wędliny ze sklepu a jak już jem to tez tylko niektóre. Jestem strasznie wybredna jeśli o to chodzi. Ten schab wygląda przepysznie. Musze się kiedyś zdecydować :) Tylko kg to dla mnie za dużo ;)
    gosik2.0
    2012/10/04 12:12:52
    Cieszę się, że wędlina się udała i że smakuje. Też ciągle szukam przepisów na domowe wędliny. Pozdrawiam.
    Gość: Evitaa, *.internetdsl.tpnet.pl
    2012/10/04 13:20:57
    Robiłam kiedyś podobną wędlinę z kurczaka. Była pyszna :)
    Gość: asialc, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/10/04 15:19:27
    Takie wędlinki zawsze są najlepsze. Pycha! :-)
    Gość: Escapade Gourmande, *.rev.sfr.net
    2012/10/04 15:40:24
    Wygląda fantastycznie! Domowa wędlina jest najlepsza...bo wiemy co w niej jest i nikt nie oszuka nas co do jej składu, bo składa jest z mięska, przypraw i basta! :)
    jolantaszyndlarewicz
    2012/10/04 17:44:43
    wyglada tak smakowicie, zę musze sobie schab do listy zakupowej dopisać:)
    majanaboxing
    2012/10/04 19:24:46
    Uwielbiam taką domową wędlinę!:)
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2012/10/04 19:46:22
    słyszalam o tej metodzie,dziekuje za przypomnienie musze zrobić tak schab
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2012/10/04 19:49:24
    acha a powiedz mi to mieso w w tej wodzie trzymać poza lodówką??
    Gość: Kasia, *.dynamic.chello.pl
    2012/10/04 20:52:41
    niech żyje domowa wędlina!
    magdadajnowska
    2012/10/04 20:59:57
    Też znam ten przepis jest super. Polecam!!!
    bernadeta75
    2012/10/04 22:03:57
    kiedys robilam musze znowu wrocic do tego przepisu.
    vanilia81
    2012/10/05 08:28:11
    Rewelcja! Ja też często piekę schab, bo te dziurki po igłach, nawet w tych lepszych, drogich wędlinach mnie dobijają. Dziękuje za ten przepis.
    Gość: Kasia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/10/05 19:10:31
    Wygląda smacznie, i swoje, chyba musze go zrobić, dzięki za podpowiedź :)
    Kacha
    Gość: Lagatka, *.dynamic.chello.pl
    2012/10/07 21:27:07
    mmm, wygląda pysznie ! Wypróbuję na pewno, zwłaszcza, że jestem teraz na diecie i taka domowa, chuda wędlinka świetnie się nada do dietetycznych posiłków :)
    Pozdrawiam serdecznie


    OdpowiedzUsuń
  2. Gość: , *.plock.mm.pl
    2012/10/09 00:42:03
    Czy różowy kolor i lekko krwista "wydzielina" nie stanowią problemu? Zawsze słyszałam, że surowa wieprzowina bądź niedopieczona nie jest zdrowa wręcz niebezpieczna dla zdrowia?
    asik.77
    2012/10/09 09:25:38
    Lubię taką domową wędlinę :)
    edysia79
    2012/10/09 10:47:06
    Anonimowy gościu gdzie Ty widzisz jakąś krwistą wydzielinę?
    Wędlina nie jest surowa, a ugotowana i doskonale widać to na kanapkach.
    pinkcake
    2012/10/09 10:51:28
    Też taki robię:)
    Gość: , *.plock.mm.pl
    2012/10/09 16:58:09
    sama autorka napisała o różowym kolorku, a "wydzielinę' czyli wodę która wypływa z wędliny jak chwilę poleży widzę na talerzu na którym ją trzymam. ponawiam więc pytanie czy obróbka cieplna nie jest za krótka żeby np. nie złapać włośnicy?
    edysia79
    2012/10/10 00:03:03
    Czy delikatnie różowy kolor świadczy o tym, że mięso jest surowe? W takim razie wszystkie wędliny które można kupić w sklepach takie by były. I nie wiem o jakiej wydzielinie piszesz, bo z mojego gotowego schabu nic nie wypływało.

    Właściwie to zastanawiam się, czy robiłaś (eś) schab wg tego przepisu?
    Gość: Ata, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/10/11 21:22:21
    Zrobiłam! Jest REWELACYJNY!!
    I pozwoliłam sobie upublicznić na moim drugim (garowym) blogu :-)
    Dziękuję bardzo :-))
    Gość: Ata, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/10/11 21:22:53
    Zapomniałam dodać adresu bloga
    garymoniki.blogspot.com/2012/10/po-prostu-schab.html
    zemfiroczka
    2012/10/21 11:29:56
    Biorę przepis, bo brzmi bardzo obiecująco :)

    Gość: ewelinka, *.dynamic.mm.pl
    2012/10/25 10:15:30
    Robiłam wędlinę z tego przepisu, ale wykorzystałam łopatkę, którą wcześniej związałam. Naprawdę smaczne i lepsze od tych kupnych, wodnistych wędlin.
    elunia_1
    2013/01/13 17:09:35
    Wędlinka jest pyszna, tylko ciekawi mnie dlaczego moja nie była taka różowa?( raczej bym powiedziała ,że prawie biała) czy znasz może powód? pozdrawiam
    edysia79
    2013/01/14 11:14:35
    eluniu nie mam pojęcia, pewnie od mięsa to zależy. Ale cieszę się, że smakuje :)
    Gość: , *.wolomin.net
    2014/04/02 11:11:26
    czy szynkę wieprzową też tak można przyrządzić?

    OdpowiedzUsuń