Jeśli zrobicie za dużo pierogów z mięsem, lub będziecie chcieli je nieco odmienić polecam mój sposób :)
Starszy synek po zjedzeniu swojej porcji
powiedział: "zawsze takie rób. Oprócz frytek. Zawsze rób takie jedzenie
i frytki". Takie słowa to dla mnie najlepsza rekomendacja :)
Składniki (na 4 porcje):
- 18-20 pierogów z mięsem Pudliszki (ok. 600 g)
- 150 g tartego żółtego sera
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
na sos:
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 drobno pokrojone ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- odrobina pieprzu
Wszystkie składniki sosu umieścić w
rondelku, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wtedy zmniejszyć ogień i
mieszając od czasu do czasu gotować sos przez 10 minut.
Gotowy sos wlać do okrągłej żaroodpornej formy. W sosie ułożyć pierogi, posypać startym serem i natką pietruszki.
Formę wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i zapiekać przez 20 minut.
Formę wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i zapiekać przez 20 minut.
WPIS KOMERCYJNY
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz