wtorek, 30 października 2012

Pierogi z mięsem zapiekane w sosie pomidorowym

Jeśli zrobicie za dużo pierogów z mięsem, lub będziecie chcieli je nieco odmienić polecam mój sposób :)
Starszy synek po zjedzeniu swojej porcji powiedział: "zawsze takie rób. Oprócz frytek. Zawsze rób takie jedzenie i frytki". Takie słowa to dla mnie najlepsza rekomendacja :)



Składniki (na 4 porcje):
  • 18-20 pierogów z mięsem Pudliszki (ok. 600 g)
  • 150 g tartego żółtego sera
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
na sos:
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 drobno pokrojone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • odrobina pieprzu

Wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wtedy zmniejszyć ogień i mieszając od czasu do czasu gotować sos przez 10 minut.
Gotowy sos wlać do okrągłej żaroodpornej formy. W sosie ułożyć pierogi, posypać startym serem i natką pietruszki.

Formę wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i zapiekać przez 20 minut.

WPIS KOMERCYJNY

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz