piątek, 26 października 2012

Kalafior smażony w cieście serowym

Kupiłam dużą głowę kalafiora. Kilka różyczek dodałam do zupki gotowanej dla młodszego synka, pozostałą część trzeba było zużyć. Mama zawsze kalafior gotuje, a potem panieruje w jajku i bułce tartej - mnie jakoś nigdy nie wychodzi taki dobry jak jej :) Dlatego poszukałam innego sposobu przygotowania. Znalazłam pomysł na kalafior smażony w cieście z dodatkiem żółtego sera. Dobry, ale tego przygotowywanego przez mamę nie przebije ;)



Przepis z blogu Cudawianki, z moimi modyfikacjami.

Składniki (na 4 porcje):
  • 1 większa główka kalafiora
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g żółtego sera startego na drobnych oczkach
  • 2 jajka
  • 200 ml zimnej wody
  • sól, pieprz, pieprz cayenne (jeśli wolicie pikantną wersję)

Kalafior dokładnie umyć, podzielić na różyczki (nie za małe), włożyć do osolonego wrzątku i gotować do miękkości (ale uważać, żeby różyczki się nie rozgotowały i nie rozpadały). Odcedzić.
Przygotować ciasto:
obie mąki wymieszać z tartym serem. Wbić jajko i dolać wodę. Zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne (w wersji bardziej pikantnej).
W rondlu do głębokiego smażenia rozgrzać olej.
Różyczki kalafiora maczać w cieście (ja wlałam ciasto do miski z kalafiorem i wymieszałam, było łatwiej) i partiami smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Usmażone wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku i od razu podawać, najlepiej z sosem czosnkowym.

1 komentarz:


  1. Gość: Madleine, *.adsl.inetia.pl
    2012/10/26 11:12:57
    lubie panierowany kalafior :) Ale w serowym ciescie jeszcze nigdy nie jadlam :)
    jolantaszyndlarewicz
    2012/10/26 11:17:42
    wyglada smakowicie:). Moja Teściowa robi kalafior w cieście, ale nie serowym:)
    Gość: Zuza, *.ssp.dialog.net.pl
    2012/10/26 13:12:37
    ostatnio 'chodził' za mną kalafior w cieście :)
    majanaboxing
    2012/10/26 22:38:58
    Nie jadłam jeszcze takiego kalafiora, a naprawdę smacznie wygląda Edysiu.:)
    izaa_a
    2012/10/27 15:05:03
    ja zazwyczaj jem polany masełkiem z bułka tartą, ale ten przepis jest ciekawy

    OdpowiedzUsuń