Kupiłam dużą głowę kalafiora. Kilka
różyczek dodałam do zupki gotowanej dla młodszego synka, pozostałą część
trzeba było zużyć. Mama zawsze kalafior gotuje, a potem panieruje w
jajku i bułce tartej - mnie jakoś nigdy nie wychodzi taki dobry jak jej
:) Dlatego poszukałam innego sposobu przygotowania. Znalazłam pomysł na
kalafior smażony w cieście z dodatkiem żółtego sera. Dobry, ale tego
przygotowywanego przez mamę nie przebije ;)
Przepis z blogu Cudawianki, z moimi modyfikacjami.
Składniki (na 4 porcje):
- 1 większa główka kalafiora
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 120 g mąki pszennej
- 30 g żółtego sera startego na drobnych oczkach
- 2 jajka
- 200 ml zimnej wody
- sól, pieprz, pieprz cayenne (jeśli wolicie pikantną wersję)
Kalafior dokładnie umyć, podzielić na
różyczki (nie za małe), włożyć do osolonego wrzątku i gotować do
miękkości (ale uważać, żeby różyczki się nie rozgotowały i nie
rozpadały). Odcedzić.
Przygotować ciasto:
obie mąki wymieszać z tartym serem. Wbić jajko i dolać wodę. Zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne (w wersji bardziej pikantnej).
obie mąki wymieszać z tartym serem. Wbić jajko i dolać wodę. Zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne (w wersji bardziej pikantnej).
W rondlu do głębokiego smażenia rozgrzać olej.
Różyczki kalafiora maczać w cieście (ja wlałam ciasto do miski z kalafiorem i wymieszałam, było łatwiej) i partiami smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Usmażone wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku i od razu podawać, najlepiej z sosem czosnkowym.
Różyczki kalafiora maczać w cieście (ja wlałam ciasto do miski z kalafiorem i wymieszałam, było łatwiej) i partiami smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Usmażone wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku i od razu podawać, najlepiej z sosem czosnkowym.
OdpowiedzUsuńGość: Madleine, *.adsl.inetia.pl
2012/10/26 11:12:57
lubie panierowany kalafior :) Ale w serowym ciescie jeszcze nigdy nie jadlam :)
jolantaszyndlarewicz
2012/10/26 11:17:42
wyglada smakowicie:). Moja Teściowa robi kalafior w cieście, ale nie serowym:)
Gość: Zuza, *.ssp.dialog.net.pl
2012/10/26 13:12:37
ostatnio 'chodził' za mną kalafior w cieście :)
majanaboxing
2012/10/26 22:38:58
Nie jadłam jeszcze takiego kalafiora, a naprawdę smacznie wygląda Edysiu.:)
izaa_a
2012/10/27 15:05:03
ja zazwyczaj jem polany masełkiem z bułka tartą, ale ten przepis jest ciekawy