poniedziałek, 29 października 2012

Jabłecznik bez cukru

To ciasto jest wręcz napakowane jabłkami. Chyba nie wszyscy lubią ciasta tak pełne owoców. Do takich osób zalicza się na przykład mój starszy synek, chociaż same jabłka uwielbia i zjada co najmniej jedno dziennie. Ja do niedawna też krzywo patrzyłam na tego rodzaju przepisy i nawet nie próbowałam zabierać się za pieczenie. Ale jak wiadomo, wszystko się zmienia, więc i mój smak się zmienił, bo ciasto bardzo mi smakuje.

Dopiero podczas odmierzania składników zorientowałam się, że w cieście nie ma cukru. To jest jego dodatkową, dużą pozytywną cechą. Dzięki temu ciasto jest zdrowsze :)

Właściwie to tak się cieszyłam, że zdrowe ciasto piekę, że zapomniałam dodać miodu do jabłek. I to wcale nie spowodowało, że ciasto jest nie smaczne. Wręcz przeciwnie. Słodki smak zapewniają mu jabłka i rodzynki. Więcej nie potrzeba. Jeśli jednak macie ochotę, możecie masę jabłkową miodem dosłodzić tak, jak podaję w przepisie.



Składniki
na kruche ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
  • 1,5 kg jabłek
  • 6 łyżek miodu (zapomniałam dodać i też było dobre, ale wszystko zależy od tego jak słodkie są jabłka)
  • 4 jajka, oddzielnie białka i żółtka
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g orzechów włoskich, pokrojonych
  • 100 g rodzynek, wcześniej namoczonych w wodzie i osączonych

Przygotowanie ciasta:
mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z zimnym masłem. Uformować kopiec, na środku zrobić wgłębienie i wlać do niego roztrzepane jajka oraz miód, dodać proszek do pieczenia i szybko zagnieść gładkie ciasto. Gotowe uformować w gruby walec, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1,5-2 godziny.

Przygotowanie masy:
jabłka umyć, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć do dużej miski  na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z żółtkami i mąką, wmieszać orzechy i rodzynki. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą jabłkową.

Formę o wymiarach 28x24 cm (mierzone u góry) wysmarować masłem. Dno i boki formy wylepić ciastem. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, wyrównać wierzch.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 60 minut.

Podawać po całkowitym ostygnięciu.



1 komentarz:


  1. Gość: Droczilka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/10/29 08:03:42
    Ciacho pycha! I bardzo dobrze, że ma tak dużo owoców.:-)
    Gość: whiness, *.superkabel.de
    2012/10/29 08:13:10
    Miód, orzechy, jabłka... To mi się podoba :)
    jolfrac
    2012/10/29 08:15:03
    Zapomniałaś o miodzie a w przepisie w składnikach zapomniałaś o maśle. Ile ma być tego masła.?
    edysia79
    2012/10/29 08:18:34
    jolfrac kostka masła, 200 g. Już uzupełniłam przepis, dziękuję za zwrócenie uwagi.
    Gość: Madzialena, *.tvsat364.lodz.pl
    2012/10/29 08:32:22
    Wygląda przepysznie, jak dla mnie idealne bo uwielbiam bardzo dużą ilość jabłek w szarlotce :)
    izaa_a
    2012/10/29 09:07:03
    alez bym sobie kawalek takiego pysznego ciasta zjadła ;) Przepysznie wygląda
    jolantaszyndlarewicz
    2012/10/29 09:15:49
    Fajny ten jabłecznik, taki bez górenejgo ciasta .... a jak jabłka są słodkie to nic więcej nie trzeba ... pozdrawiam
    blenda2007
    2012/10/29 09:52:17
    super pysznie i zdrowo:D
    Gość: kocie-smaki, *.ssp.dialog.net.pl
    2012/10/29 10:03:57
    bardzo lubię takie wypieki, w których cukier można zastąpić owocami, bakaliami czy chociażby miodem. jeszcze nigdy smak mnie nie zawiódł :)
    Gość: Basia, *.dynamic.chello.pl
    2012/10/29 13:26:27
    Super przepis, tym bardziej, że bez cukru :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    Basia
    aciri
    2012/10/29 15:19:01
    Dla mojego Olka też by było za dużo jabłek :) Za to dla mnie idealnie.
    kabamaiga
    2012/10/29 21:58:05
    Ja właśnie wolę takie mocno owocowe. Tutaj ilość jabłek powalająca :)
    majanaboxing
    2012/10/29 22:27:03
    Ja lubię jak jest dużo owoców. Ciasto na pewno by mi smakowało:)
    Gość: Kasia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/10/30 09:08:31
    Dawno nie robiłam tej szarlotki, oj dawno, a taka dietetyczna :)
    dzięki za koncepcję, miłego dnia, Kacha

    OdpowiedzUsuń