To ciasto jest wręcz napakowane
jabłkami. Chyba nie wszyscy lubią ciasta tak pełne owoców. Do takich
osób zalicza się na przykład mój starszy synek, chociaż same jabłka
uwielbia i zjada co najmniej jedno dziennie. Ja do niedawna też krzywo
patrzyłam na tego rodzaju przepisy i nawet nie próbowałam zabierać się
za pieczenie. Ale jak wiadomo, wszystko się zmienia, więc i mój smak się
zmienił, bo ciasto bardzo mi smakuje.
Dopiero podczas odmierzania składników zorientowałam się, że w cieście nie ma cukru. To jest jego dodatkową, dużą pozytywną cechą. Dzięki temu ciasto jest zdrowsze :)
Dopiero podczas odmierzania składników zorientowałam się, że w cieście nie ma cukru. To jest jego dodatkową, dużą pozytywną cechą. Dzięki temu ciasto jest zdrowsze :)
Właściwie to tak się cieszyłam, że zdrowe ciasto piekę, że zapomniałam dodać miodu do jabłek. I to wcale nie spowodowało, że ciasto jest nie smaczne. Wręcz przeciwnie. Słodki smak zapewniają mu jabłka i rodzynki. Więcej nie potrzeba. Jeśli jednak macie ochotę, możecie masę jabłkową miodem dosłodzić tak, jak podaję w przepisie.
Składniki
na kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 jajka, roztrzepane
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
- 1,5 kg jabłek
- 6 łyżek miodu (zapomniałam dodać i też było dobre, ale wszystko zależy od tego jak słodkie są jabłka)
- 4 jajka, oddzielnie białka i żółtka
- 100 g mąki pszennej
- 100 g orzechów włoskich, pokrojonych
- 100 g rodzynek, wcześniej namoczonych w wodzie i osączonych
Przygotowanie ciasta:
mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z zimnym masłem. Uformować kopiec, na środku zrobić wgłębienie i wlać do niego roztrzepane jajka oraz miód, dodać proszek do pieczenia i szybko zagnieść gładkie ciasto. Gotowe uformować w gruby walec, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1,5-2 godziny.
mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z zimnym masłem. Uformować kopiec, na środku zrobić wgłębienie i wlać do niego roztrzepane jajka oraz miód, dodać proszek do pieczenia i szybko zagnieść gładkie ciasto. Gotowe uformować w gruby walec, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1,5-2 godziny.
Przygotowanie masy:
jabłka umyć, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć do dużej miski na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z żółtkami i mąką, wmieszać orzechy i rodzynki. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą jabłkową.
jabłka umyć, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć do dużej miski na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z żółtkami i mąką, wmieszać orzechy i rodzynki. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą jabłkową.
Formę o wymiarach 28x24 cm (mierzone u
góry) wysmarować masłem. Dno i boki formy wylepić ciastem. Na ciasto
wyłożyć masę jabłkową, wyrównać wierzch.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 60 minut.
Podawać po całkowitym ostygnięciu.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 60 minut.
Podawać po całkowitym ostygnięciu.
OdpowiedzUsuńGość: Droczilka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/29 08:03:42
Ciacho pycha! I bardzo dobrze, że ma tak dużo owoców.:-)
Gość: whiness, *.superkabel.de
2012/10/29 08:13:10
Miód, orzechy, jabłka... To mi się podoba :)
jolfrac
2012/10/29 08:15:03
Zapomniałaś o miodzie a w przepisie w składnikach zapomniałaś o maśle. Ile ma być tego masła.?
edysia79
2012/10/29 08:18:34
jolfrac kostka masła, 200 g. Już uzupełniłam przepis, dziękuję za zwrócenie uwagi.
Gość: Madzialena, *.tvsat364.lodz.pl
2012/10/29 08:32:22
Wygląda przepysznie, jak dla mnie idealne bo uwielbiam bardzo dużą ilość jabłek w szarlotce :)
izaa_a
2012/10/29 09:07:03
alez bym sobie kawalek takiego pysznego ciasta zjadła ;) Przepysznie wygląda
jolantaszyndlarewicz
2012/10/29 09:15:49
Fajny ten jabłecznik, taki bez górenejgo ciasta .... a jak jabłka są słodkie to nic więcej nie trzeba ... pozdrawiam
blenda2007
2012/10/29 09:52:17
super pysznie i zdrowo:D
Gość: kocie-smaki, *.ssp.dialog.net.pl
2012/10/29 10:03:57
bardzo lubię takie wypieki, w których cukier można zastąpić owocami, bakaliami czy chociażby miodem. jeszcze nigdy smak mnie nie zawiódł :)
Gość: Basia, *.dynamic.chello.pl
2012/10/29 13:26:27
Super przepis, tym bardziej, że bez cukru :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
aciri
2012/10/29 15:19:01
Dla mojego Olka też by było za dużo jabłek :) Za to dla mnie idealnie.
kabamaiga
2012/10/29 21:58:05
Ja właśnie wolę takie mocno owocowe. Tutaj ilość jabłek powalająca :)
majanaboxing
2012/10/29 22:27:03
Ja lubię jak jest dużo owoców. Ciasto na pewno by mi smakowało:)
Gość: Kasia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/30 09:08:31
Dawno nie robiłam tej szarlotki, oj dawno, a taka dietetyczna :)
dzięki za koncepcję, miłego dnia, Kacha