piątek, 29 marca 2013

Biały barszcz świąteczny (bez zakwasu)

Prosty przepis na biały barszcz, nie wymagający robienia zakwasu.
Dla zabieganych i tych, którzy zakwasu się boją.
W sam raz na wielkanocny stół.




Inspirowałam się przepisem z Kwestii smaku.

Składniki:
  • 300 g żeberek lub chudego mięsa wieprzowego z kością
  • 4 kawałki białej surowej kiełbasy
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 150 - 200 g chudego boczku wędzonego
  • 2 liście laurowe
  • po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 łyżki przyprawy do żurku i barszczu białego Kamis
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • ugotowane na twardo jajka
  • sól i pieprz

Do garnka z 2,5 litra zimnej wody włożyć mięso w jednym kawałku, przykryć i doprowadzić do wrzenia. Usunąć szumowiny, dodać ziele angielskie, pieprz oraz liść laurowy, lekko posolić. Gotować przez około 40 minut, a po tym czasie dodać obraną marchewkę i pietruszkę oraz boczek. Gotować jeszcze przez około 30 minut, a po 15 minutach włożyć kiełbasę (po 10 minutach gotowania nakłuć każdy kawałek widelcem), przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę do żurku i barszczu białego. 

Kiedy mięso, boczek i kiełbasa będą ugotowane, wyjąć je z zupy. Mięso obrać z kości i pokroić, kiełbasę obrać ze skóry i pokroić w plasterki, a z boczku odciąć skórę i pokroić w kostkę.

Do garna z zupą wlać wymieszaną ze szczyptą soli i łyżką mąki zahartowaną niewielką ilością zupy śmietanę, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerzach rozłożyć kawałki mięsa, kiełbasy i boczku, zalać zupą. Udekorować pokrojonymi w ćwiartki jajkami. Można też dodać ugotowanej w zupie marchewki.




WPIS KOMERCYJNY

1 komentarz:


  1. izaa_a
    2013/03/30 09:12:34
    ciekawy przepis ;)
    kabamaiga
    2013/03/30 09:52:12
    Edytko spokojnych Świąt Wielkanocnych. Ciepłych, rodzinnych i z dużą dawką uśmiechu.
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2013/03/30 10:18:16
    tez ugotowałam barszczyk :) mniam
    luckatwarz
    2013/03/30 17:20:28
    Wygląda apetycznie i zapewne smakuje :)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/03/30 22:10:07
    Pięknie podany:) .... u nas na święta gości ur ...ale ciekawa jestem tej subtelnej ponoc różnicy smakowej między żurem a barszczem białym:)

    OdpowiedzUsuń