Prosty przepis na biały barszcz, nie wymagający robienia zakwasu.
Dla zabieganych i tych, którzy zakwasu się boją.
W sam raz na wielkanocny stół.
Dla zabieganych i tych, którzy zakwasu się boją.
W sam raz na wielkanocny stół.
Inspirowałam się przepisem z Kwestii smaku.
Składniki:
- 300 g żeberek lub chudego mięsa wieprzowego z kością
- 4 kawałki białej surowej kiełbasy
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 150 - 200 g chudego boczku wędzonego
- 2 liście laurowe
- po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
- 2 łyżki przyprawy do żurku i barszczu białego Kamis
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- ugotowane na twardo jajka
- sól i pieprz
Do garnka z 2,5 litra zimnej wody włożyć
mięso w jednym kawałku, przykryć i doprowadzić do wrzenia. Usunąć
szumowiny, dodać ziele angielskie, pieprz oraz liść laurowy, lekko
posolić. Gotować przez około 40 minut, a po tym czasie dodać obraną
marchewkę i pietruszkę oraz boczek. Gotować jeszcze przez około 30
minut, a po 15 minutach włożyć kiełbasę (po 10 minutach gotowania nakłuć
każdy kawałek widelcem), przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę
do żurku i barszczu białego.
Kiedy mięso, boczek i kiełbasa będą ugotowane, wyjąć je z zupy. Mięso obrać z kości i pokroić, kiełbasę obrać ze skóry i pokroić w plasterki, a z boczku odciąć skórę i pokroić w kostkę.
Do garna z zupą wlać wymieszaną ze szczyptą soli i łyżką mąki zahartowaną niewielką ilością zupy śmietanę, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kiedy mięso, boczek i kiełbasa będą ugotowane, wyjąć je z zupy. Mięso obrać z kości i pokroić, kiełbasę obrać ze skóry i pokroić w plasterki, a z boczku odciąć skórę i pokroić w kostkę.
Do garna z zupą wlać wymieszaną ze szczyptą soli i łyżką mąki zahartowaną niewielką ilością zupy śmietanę, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerzach rozłożyć kawałki mięsa,
kiełbasy i boczku, zalać zupą. Udekorować pokrojonymi w ćwiartki
jajkami. Można też dodać ugotowanej w zupie marchewki.
WPIS KOMERCYJNY
OdpowiedzUsuńizaa_a
2013/03/30 09:12:34
ciekawy przepis ;)
kabamaiga
2013/03/30 09:52:12
Edytko spokojnych Świąt Wielkanocnych. Ciepłych, rodzinnych i z dużą dawką uśmiechu.
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2013/03/30 10:18:16
tez ugotowałam barszczyk :) mniam
luckatwarz
2013/03/30 17:20:28
Wygląda apetycznie i zapewne smakuje :)
jolantaszyndlarewicz
2013/03/30 22:10:07
Pięknie podany:) .... u nas na święta gości ur ...ale ciekawa jestem tej subtelnej ponoc różnicy smakowej między żurem a barszczem białym:)