niedziela, 17 marca 2013

Szpinakowy quiche (kisz) z migdałami

Po przygotowaniu makaronu ze szpinakiem i fetą oraz zielonego koktajlu zostało mi jeszcze kilka szpinakowych liści, więc wykorzystałam je do zrobienia kiszu. Wystarczyło akurat na połowę porcji, czyli trzy małe foremki.

Do połączenia szpinaku i rodzynek podchodziłam dość nieufnie, ale okazało się, że całość wyszła bardzo smaczna. Smaki słony i słodki przeplatają się podczas jedzenia. I nawet ja, nie przepadająca szczególnie za rodzynkami zachwyciłam się smakiem. Jadłam wersję ciepłą i zimną. Zdecydowanie wybieram to danie podane na ciepło.

Polecam Wam spróbowanie, może i Wam zasmakuje?



Składniki (na 6 foremek o średnicy 10 cm)
ciasto:
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych migdałów (zmieliłam płatki migdałowe)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
nadzienie:
  • 125 g świeżego szpinaku
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Przygotować ciasto:
mąkę wymieszać z mielonymi migdałami, cukrem i solą. Przesypać na stolnicę, dodać pokrojone masło i posiekać. Dodać żółtka i wyrobić ciasto (w razie potrzeby dodać jeszcze trochę mąki). Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Przygotować farsz:
szpinak oczyścić z ogonków, umyć i zblanszować krótko w osolonym wrzątku. Osączyć, odcisnąć z wody i pokroić.
Jajka roztrzepać ze śmietaną i mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ciasto rozwałkować na posypaną mąką blacie, wylepić natłuszczone i obsypane mąką foremki.
Do każdej nałożyć porcję szpinaku, posypać rodzynkami, zalać sosem śmietanowo-jajecznym, posypać płatkami migdałów.

Zapiekać przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Podawać jeszcze ciepłe.


Przepis dodaję do akcji Zielono mi...


1 komentarz:


  1. Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2013/03/17 11:59:11
    wszystko co ze szpinakiem brzmi dla mnie cudnie :) a te "babeczki" musze zrobic ..zapisałam :)
    Gość: JustinDorothy, *.tktelekom.pl
    2013/03/17 12:06:45
    Super wyglądają !
    wiosenka27
    2013/03/17 13:57:34
    Lubię takie nowinki:)
    myniolinka
    2013/03/17 14:49:28
    dzisiaj marzę o szpinaku... a Ty mi takimi przysmakami po oczach..
    pinkcake
    2013/03/17 15:31:52
    O! Szpinaku z rodzynkami jeszcze nie łączyłam:)
    Pozdrawiam i dziękuję za przyłączenie się do Zielonej Zabawy!
    izaa_a
    2013/03/17 16:26:18
    ale pieknie wygląda
    luckatwarz
    2013/03/17 19:15:45
    Jak dla mnie...bomba !!!!
    jolantaszyndlarewicz
    2013/03/17 22:03:15
    Szpinak i rodzynki to połaczenie całkowicie mi nieznane .... ale ciekawe:). Uwielbiam szpinak i takie tarty szpinakowe uważam za jeden z bardzo pożądanych obiadów w moim domu:)
    potro55
    2013/03/18 17:22:25
    Ja wręcz kocham szpinak :) zawsze chciałbym go mieć w każdej potrawie.
    Gość: gourmande, *.tktelekom.pl
    2013/03/21 12:31:27
    Chyba każdy miłosnik kuchni wie jak czyta się "quiche":)))pozatym slowo jest rodzaju żenskiego:)la quiche,zatem "szpinakowa quiche":))
    mp3dopobrania
    2013/03/23 09:47:21
    Uwielbiam szpinak pod każdą postacią mmmm :)

    OdpowiedzUsuń