Mój pierwszy sernik bez spodu.
Początkowo miałam zamiar upiec taki zwykły, klasyczny, biały bez
dodatków, ale ostatecznie trochę namieszałam. Efekt okazał się bardzo
ładny i smaczny.
Wczoraj wieczorem upieczony, dziś nie ma już połowy. Nie wiem, czy dotrwa do wieczora...
Wczoraj wieczorem upieczony, dziś nie ma już połowy. Nie wiem, czy dotrwa do wieczora...
Składniki (ważne, by były w temperaturze pokojowej):
- 1 kg białego sera (półtłustego)
- 125 g masła
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki Cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 4 łyżki kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki ciemnego kakao
- szczypta soli
Twaróg należy przepuścić dwu-trzykrotnie przez maszynkę, lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków (jednak wtedy ser nie będzie kremowy, a taki jak mój, nieco cięższy).
Masło utrzeć na puszystą masę, wciąż ucierając stopniowo wsypywać cukier wymieszany z cukrem z wanilią, a potem dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać po łyżce twarogu, oraz kaszę, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy.
W innej misce ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Pianę przełożyć do miski z masą serową i delikatnie wymieszać przy pomocy łyżki lub łopatki.
Połowę masy nałożyć łyżką do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia natłuszczonym i obsypanym bułką tartą, tworząc "ciapki", zostawiając wolne miejsce.
Resztę masy serowej wymieszać z kakao i nałożyć do formy w wolne miejsca. Widelcem przemieszać masę w formie, tworząc marmurek. Można delikatnie przycisnąć wierzch, żeby go wyrównać, ale może zostać nierówny, wyrówna się podczas pieczenia.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez około 60 minut.
WPIS KOMERCYJNY
OdpowiedzUsuńgin86
2013/03/28 10:47:39
Ja jeszcze nigdy nie upiekłam sernika bez spodu, sama nie wiem dlaczego... Twój wygląda wspaniale :)
Gość: http: pastawithapplepie.blogspot.com, *.adsl.inetia.pl
2013/03/28 11:01:16
ja tez nie pieklam bez spodu ale z tego wzgledu ze lubie spody ;) zwlaszcza gdy sernik jest puszysty, kremowy a pod koniec czujemy lekko kruche ciasto - pycha. ale twoj naprawde kusi
Gość: iwka, *.internetunion.pl
2013/03/28 11:44:38
uwielbiam ten sernik.
Cukier z prawdziwa wanilią? Nie wiedziałam o jego istnieniu :) wypróbuję na pewno :)
ola7
2013/03/28 14:47:22
piekny:)
jolantaszyndlarewicz
2013/03/28 21:13:46
Ja takich bez spodu nadal sie boję:) .... Śliczny jest Twój marmurek:) poproszę o kawałek:) buziaki i zdrowych i weosłych Świąt życzę Edytko:)
majanaboxing
2013/03/28 23:32:50
Wspaniały sernik Edysiu. :) Idealny na święta. Pozdrawiam:)
chochlikikuchenne
2013/03/29 09:03:20
Mmm.. ''mieszaj'' tak czesciej, dobrze Ci to wychodzi :D
Cudowny serniczek <3 Ajjj juz sie nie moge doczekac mojego.. chyba upieke sernik krolewski z brzoskwiniami (jeden z moich ulubionych) :)
Przy okazji zapraszam Cie na cytrynowa babke z jagodami i czekolada- jest pyyszna :D
chochlikikuchenne.wordpress.com/2013/03/28/babka-wielkanocna-z-czekolada-i-jagodami-najlepsza/
izaa_a
2013/03/29 12:58:20
pieknie wygląda Twój sernik
asialc1
2013/03/29 19:33:46
U mnie na pewno by nie dotarł ;-) Bardzo smakowity :-)