czwartek, 14 marca 2013

Makaron ze szpinakiem i serem feta

Kiedy w sklepie zobaczyłam świeży szpinak, po prostu musiałam go kupić.
Zaraz po powrocie ze starszakiem z przedszkola zabrałam się za przygotowanie niezwykle szybkiego obiadu ze szpinakiem w roli głównej. Przygotowanie tego dania trwa praktycznie tyle czasu, ile gotuje się makaron. Jeśli użyjecie fety już pokrojonej w kostkę, zajmie Wam to jeszcze mniej czasu.



Przepis znalazłam w miesięczniku "moje Gotowanie" nr 6/2010.

Składniki (na 4 -duże- porcje):
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g sera feta
  • 300 g makaronu (u mnie świderki razowe i zwykłe)
  • 4 jajka
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

Makaron wrzucić do garnka z osolonym wrzątkiem z odrobiną oleju. Ugotować al dente, odcedzić.
W czasie, kiedy makaron się gotuje z liści szpinaku usunąć ogonki, opłukać, osuszyć i zblanszować w osolonym wrzątku. Osączyć, lekko przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, zeszklić posiekany czosnek, dodać szpinak, smażyć przez chwilę, następnie wsypać połowę pokruszonej fety i mieszając jeszcze chwilę podgrzewać. Doprawić do smaku odrobiną soli (lub w ogóle z niej zrezygnować, bo feta jest słona), białym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Na patelnię ze szpinakiem przełożyć osączony makaron, dobrze wymieszać.
Na innej patelni usmażyć na pozostałej łyżce masła 4 jajka sadzone.

Na talerze nałożyć porcje makaronu ze szpinakiem, posypać drugą połową fety. Na każdej porcji ułożyć jajko sadzone. Podawać od razu.

1 komentarz:


  1. cuda.wianki
    2013/03/14 08:49:04
    wyglada super, niestety szpinak w moim domu tylko w malych ilosciach od czasu do czasu, bo Facet ma widocznie traume z dziecinstwa ;-))
    wedelka
    2013/03/14 10:17:16
    Uwielbiam takie połączenie :)
    Gość: , *.dynamic.chello.pl
    2013/03/14 14:02:32
    moje smaki:)
    dogsonx
    2013/03/14 14:42:51
    takie proste a takie obłędnie smaczne !! :)
    kabamaiga
    2013/03/14 15:29:43
    U mnie jutro będzie szpinakowo :)
    wiosenka27
    2013/03/14 15:48:18
    Podobny makaron często gotuję ale następnym razem muszę dodać jajko bo tego nie robiłam:)
    aga-aa
    2013/03/14 16:32:49
    to jajko to rewelacyjny pomysł, nie wpadłabym na niego
    Gość: aga, 77.236.17.*
    2013/03/14 20:00:11
    uwielbiam taki makaron. Ja dodaje jeszcze cebulę. Zarówno ze świeżego jak i mrożonego, ale oczywiście świeży, majowy jest bezkonkurencyjny. Dodaję fetę, ale jak nie mam to trudno, czasem zastępuje go świeży twaróg i też jest ok
    milk_chocolate84
    2013/03/14 22:07:52
    ooo! a z jajem jeszcze nie próbowałam.. Koniecznie do wypróbowania :)
    izaa_a
    2013/03/15 17:02:14
    za szpinakiem nie przepadam, ale pysznie wygląda to danie
    Gość: evela, *.dynamic.chello.pl
    2013/03/15 21:30:23
    Wygląda pysznie:) Jutro zrobię na obiad.Pozdrawiam:)
    Gość: mismakuje, 46.31.32.*
    2013/03/19 16:15:34
    Ja lubię makaron ze szpinakiem, fetą i pomidorami. W tym przepisie intrygująco brzmi dodatek gałki... taki zestaw musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń