Święta Wielkanocne nie mogą się obejść bez białej kiełbasy.
Żeby nieco odmienić sposób jej podania, wpakowałam ją do muffinek. Podane na ciepło razem z chrzanowym sosem były doskonałym początkiem dzisiejszego dnia. Jako potrawa na świątecznym stole też by się sprawdziły.
Żeby nieco odmienić sposób jej podania, wpakowałam ją do muffinek. Podane na ciepło razem z chrzanowym sosem były doskonałym początkiem dzisiejszego dnia. Jako potrawa na świątecznym stole też by się sprawdziły.
Pomysł na muffiny zaczerpnęłam z czasopisma "moje Gotowanie" nr 4/2012.
Składniki (na 12 sztuk)
suche:
- 3/4 szklanki mąki żytniej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy do żurku i barszczu białego Kamis
- 1/4 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku
- ząbek czosnku
- 2 nieduże białe kiełbaski parzone (200 g)
mokre:
- 1/2 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 6 łyżek stopionego masła
sos/krem*:
- 100 g serka śmietankowego
- 2 łyżki chrzanu (ze słoiczka)
- sól do smaku
W dużej misce wymieszać obydwa rodzaje
mąki, dodać przyprawy, szczypiorek oraz obraną ze skórki i pokrojoną w
niedużą kostkę kiełbasę. Wymieszać.
W innym naczyniu roztrzepać jajka z maślanką i ostudzonym masłem.
Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników.
Ciasto nałożyć do wyłożonej papilotkami formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez 20 minut.
Najlepiej smakują ciepłe, podane z kremem przygotowanym z podanych składników.
* to, czy otrzymacie krem do smarowania, czy sos do maczania muffin zależy od tego, jak gęstych produktów użyjecie. Ja akurat miałam jedno i drugie dość rzadkie, więc wyszedł mi sos, a nie krem.
WPIS KOMERCYJNY
OdpowiedzUsuńewa_ciasteczkowakraina
2013/03/24 15:57:57
Bardzo ciekawy przepis :) w sam raz do przygotowania na święta :)
bernadeta75
2013/03/24 16:02:00
pomysłowo:)
kabamaiga
2013/03/24 16:44:50
Takich kiełbasianych jeszcze nie jadłam. Mam jeszcze białą kiełbasę, więc może?
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2013/03/24 17:10:44
a jak smakują?? bo brzmią w sam raz na Wielkanoc ..
wiosenka27
2013/03/24 17:55:11
Bardzo oryginalny pomysł:)
alohaskarbie
2013/03/24 19:50:13
Takich rzeczy jeszcze nie próbowałam, ale zawsze musi byc ten pierwszy raz. Pociagają mnie swoim wyglądem :)
izaa_a
2013/03/24 22:46:04
bardzo ciekawa propozycja ;))
jolantaszyndlarewicz
2013/03/26 20:36:04
Edytko muffinek wytrawnych jeszcze nie piekłam ...ciekawe czy kiedyś w końcu się odważę? ... Z białą kiełbasa też polubiłam się od niedawna, bo w moim rodzinnym domu nikt jej jakoś nie przyrządzał:).
Te muffiny wyglądają bardzo smakowicie:) Pozdrawiamy całą czwórką:)