Oto ciasto dla :
- osób, które nie lubią piec,
- stawiających pierwsze kroki w kuchni,
- nie posiadających wagi, ani miksera,
- tych, którym akurat zepsuł się piekarnik, a mają ochotę na coś słodkiego.
- osób, które nie lubią piec,
- stawiających pierwsze kroki w kuchni,
- nie posiadających wagi, ani miksera,
- tych, którym akurat zepsuł się piekarnik, a mają ochotę na coś słodkiego.
Oczywiście Ci wszyscy, którzy lubią
proste przepisy ze składników, które prawie zawsze znajdują się w każdej
kuchni też z przepisu mogą skorzystać :)
Składniki:
- duża paczka słonych krakersów
- 1 litr mleka
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotować masę:
3/4 szklanki mleka, jajka, cukier waniliowy oraz dwa rodzaje mąki wymieszać za pomocą rózgi (można zmiksować).
3/4 szklanki mleka, jajka, cukier waniliowy oraz dwa rodzaje mąki wymieszać za pomocą rózgi (można zmiksować).
2,5 szklanki mleka, masło i cukier
zagotować. Garnek zestawić z ognia i mieszając, wlać wymieszane (lub
zmiksowane) wcześniej składniki. Garnek ponownie postawić na palniku i
podgrzewać na małym ogniu mieszając, do zagotowania. Masę odstawić do
lekkiego przestygnięcia - od czasu do czasu mieszać.
W tym czasie na dnie wyłożonej papierem
do pieczenia blachy o wymiarach 20x26 cm ułożyć warstwę krakersów. Na
ciastka wylać letnią masę budyniową, a na wierzchu ułożyć drugą warstwę z
ciastek. Całość zostawić do całkowitego ostygnięcia, a potem włożyć do
lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Nam ciasto najlepiej smakowało na drugi, trzeci dzień.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2013/03/02 12:42:59
Rewelacja. To też ciasto dla tych, którym się akurat nie bardzo chce, a mają ochotę na coś słodkiego :)
edysia79
2013/03/02 12:43:55
Karolina muszę to dopisać :)
jolantaszyndlarewicz
2013/03/02 12:59:15
Szybki i smakowty przepis Edytko:) pozdrawiam
droczilka
2013/03/02 13:51:45
Ach jak żałuję, że nie mam w domu krakersów! Świetny, prosty i pyszny pomysł!
izaa_a
2013/03/02 14:58:29
napoleonkę uwielbiam ;)))
alohaskarbie
2013/03/02 14:58:46
Świetny przepis! Jako dziecko jadłam takie same, i kochałam te połaczenie smaku slonego krakersów z kremem budyniowym. Napewno wróce do tego :)
Gość: vespertinee, *.dynamic.chello.pl
2013/03/02 19:40:44
Strasznie lubię to ciasto :) Słone krakersy i słodka masa budyniowa to jest to!
Gość: cooking-for-pleasure, *.dynamic.chello.pl
2013/03/02 20:12:59
Ciasto zrobione, chłodzi się w lodówce :) już nie możemy się z mężem doczekać żeby spróbować na zimno ;)
ps. jak powiedziałam mężowi że podobno najlepiej smakuje 2-3 dnia stwierdził że obawia się że raczej sie tego nie dowiemy bo takie dobre że zniknie od razu (próbował kremu na ciepło z krakersami) :P
ps 2. pozwoliłam sobie dodać Twój blog u mnie do ulubionych :)
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2013/03/02 20:32:55
kocham napoleonki a twoja propozycja jest the best
qillanthe
2013/03/03 09:23:03
Bardzo często robię to ciasto :) bo jest po prostu pyszne ;) jest jeszcze wersja dla bardzo leniwych gdzie zamiast mąki używa się większej ilości budyniu ;)
marta_b18
2013/03/04 11:10:07
przepis sprawdziłam - super :)
ja tylko wolę wersję na herbatnikach - pycha :D
janiolka
2013/03/11 09:35:29
takie ciasto robiłyśmy z koleżankami w szkole średniej w internacie, mając do dyspozycji kuchenkę elektryczną postawioną dla bezpieczeństwa w pralni ;)
Gość: Magda, *.2-0.pl
2013/03/13 21:36:26
Wyszło pyszne, nie ufałam tym słonym krakersom, a tu taka niespodzianka, przełamują słodycz buyniowej masy, ciągle podjadałam a to do kawy a to do herbatki.. aż w końcu nic nie zostało;)
Bardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.
OdpowiedzUsuń