sobota, 2 marca 2013

Napoleonka na krakersach - bez pieczenia

Oto ciasto dla :
- osób, które nie lubią piec, 
- stawiających pierwsze kroki w kuchni,
- nie posiadających wagi, ani miksera,
- tych, którym akurat zepsuł się piekarnik, a mają ochotę na coś słodkiego.

Oczywiście Ci wszyscy, którzy lubią proste przepisy ze składników, które prawie zawsze znajdują się w każdej kuchni też z przepisu mogą skorzystać :)



Składniki:
  • duża paczka słonych krakersów
  • 1 litr mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotować masę:
3/4 szklanki mleka, jajka, cukier waniliowy oraz dwa rodzaje mąki wymieszać za pomocą rózgi (można zmiksować).
2,5 szklanki mleka, masło i cukier zagotować. Garnek zestawić z ognia i mieszając, wlać wymieszane (lub zmiksowane) wcześniej składniki. Garnek ponownie postawić na palniku i podgrzewać na małym ogniu mieszając, do zagotowania. Masę odstawić do lekkiego przestygnięcia - od czasu do czasu mieszać.

W tym czasie na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 20x26 cm ułożyć warstwę krakersów. Na ciastka wylać letnią masę budyniową, a na wierzchu ułożyć drugą warstwę z ciastek. Całość zostawić do całkowitego ostygnięcia, a potem włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Nam ciasto najlepiej smakowało na drugi, trzeci dzień.

2 komentarze:


  1. kabamaiga
    2013/03/02 12:42:59
    Rewelacja. To też ciasto dla tych, którym się akurat nie bardzo chce, a mają ochotę na coś słodkiego :)
    edysia79
    2013/03/02 12:43:55
    Karolina muszę to dopisać :)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/03/02 12:59:15
    Szybki i smakowty przepis Edytko:) pozdrawiam
    droczilka
    2013/03/02 13:51:45
    Ach jak żałuję, że nie mam w domu krakersów! Świetny, prosty i pyszny pomysł!
    izaa_a
    2013/03/02 14:58:29
    napoleonkę uwielbiam ;)))
    alohaskarbie
    2013/03/02 14:58:46
    Świetny przepis! Jako dziecko jadłam takie same, i kochałam te połaczenie smaku slonego krakersów z kremem budyniowym. Napewno wróce do tego :)
    Gość: vespertinee, *.dynamic.chello.pl
    2013/03/02 19:40:44
    Strasznie lubię to ciasto :) Słone krakersy i słodka masa budyniowa to jest to!
    Gość: cooking-for-pleasure, *.dynamic.chello.pl
    2013/03/02 20:12:59
    Ciasto zrobione, chłodzi się w lodówce :) już nie możemy się z mężem doczekać żeby spróbować na zimno ;)
    ps. jak powiedziałam mężowi że podobno najlepiej smakuje 2-3 dnia stwierdził że obawia się że raczej sie tego nie dowiemy bo takie dobre że zniknie od razu (próbował kremu na ciepło z krakersami) :P
    ps 2. pozwoliłam sobie dodać Twój blog u mnie do ulubionych :)
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2013/03/02 20:32:55
    kocham napoleonki a twoja propozycja jest the best
    qillanthe
    2013/03/03 09:23:03
    Bardzo często robię to ciasto :) bo jest po prostu pyszne ;) jest jeszcze wersja dla bardzo leniwych gdzie zamiast mąki używa się większej ilości budyniu ;)
    marta_b18
    2013/03/04 11:10:07
    przepis sprawdziłam - super :)
    ja tylko wolę wersję na herbatnikach - pycha :D
    janiolka
    2013/03/11 09:35:29
    takie ciasto robiłyśmy z koleżankami w szkole średniej w internacie, mając do dyspozycji kuchenkę elektryczną postawioną dla bezpieczeństwa w pralni ;)
    Gość: Magda, *.2-0.pl
    2013/03/13 21:36:26
    Wyszło pyszne, nie ufałam tym słonym krakersom, a tu taka niespodzianka, przełamują słodycz buyniowej masy, ciągle podjadałam a to do kawy a to do herbatki.. aż w końcu nic nie zostało;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń