poniedziałek, 4 marca 2013

Kawowe spiralki

Ostatnie przepisy należały do tych, które można przygotować łatwo, szybko i przyjemnie. Dziś dla odmiany pokażę coś bardziej czasochłonnego. Zakręcone kawowe ciasteczka.
Muszę Was uprzedzić, że nie są bardzo słodkie, chociaż dla mnie w sam raz, więc będą smakowały tym, którzy lubią słodkie, ale z umiarem.



Składniki:
  • 300 g mąki pszennej + 50 g do ciemnego ciasta
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki mocnego naparu z kawy (najlepiej posłodzonego)
  • 1 łyżka kakao
dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajko, szczyptę soli oraz przesianą mąkę i zagnieść ciasto (jeśli będzie się za bardzo kleiło do rąk, można dosypać jeszcze trochę mąki). Podzielić je na dwie nierówne części: 1/3 i 2/3.
Do mniejszej części ciasta dodać ostudzoną kawę wymieszaną z kakao i 50 g mąki, wyrobić.
Jasne i ciemne ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1-2 godziny.
Schłodzone ciasta rozwałkować osobno na prostokąty o grubości ok. 7 mm.
Jajko roztrzepać z 1 łyżką zimnej wody i posmarować ciemne ciasto. Posypać kawą rozpuszczalną (najlepiej przez sitko). Przyłożyć ciasto jasne, lekko przycisnąć, żeby obydwa ciasta się skleiły i zwinąć w roladę. Owinąć ją folią (można przeciąć na pół, żeby było wygodniej) i ponownie schłodzić w lodówce przez godzinę.
Zimną roladę pokroić bardzo ostrym nożem na plasterki o grubości ok. 1 cm.
Układać na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 12-15 minut, aż spód się lekko zarumieni.

1 komentarz:


  1. Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2013/03/04 12:30:08
    Pysznie wyglądają! Czy sa mocno maślane?
    choco-holiczka
    2013/03/04 14:27:14
    Ładnie się prezentują :) W sam raz do kawusi z psiapsiółami :)
    kabamaiga
    2013/03/04 15:03:08
    Urocze są Edytko. A ja lubię tak niezbyt słodko.
    Gość: magma, *.ip4.artcom.pl
    2013/03/04 17:41:38
    pięknie wyglądają:)
    majanaboxing
    2013/03/04 18:05:18
    Bardzo ładne spiralki :)
    ola7
    2013/03/04 20:40:22
    strasznie smacznie wygladaja:)
    bernadeta75
    2013/03/04 21:05:01
    skromne, klasyczne pyszne ciasteczka.
    izaa_a
    2013/03/04 23:32:50
    super są i maja fajny wygląd ;))
    Gość: dariozka, *.tvk.torun.pl
    2013/03/04 23:35:27
    śliczne ciasteczka :)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/03/05 10:02:36
    Ależ ślicznie zakręcone ...i na pewno dla mnie, bo ja ostatnio jakoś tak umiarkowaną słodycz lubię:) buziaka zasyłam:)
    edysia79
    2013/03/05 11:16:38
    Inspirowane Smakiem nie, nie są. Przeważa smak kakao i kawy.
    Gość: Marlena, *.syrion.pl
    2013/03/07 18:30:24
    Mam pytanie a jeśli chodzi o napar z kawy to rozumiem że 1/3 to 1/3 szklanki bo nie jest napisane
    edysia79
    2013/03/08 07:47:35
    Marlena tak, tak, szklanki. Zaraz dopiszę.
    Gość: Mika, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2013/06/08 17:51:53
    Wszystkie komentarze, są typu "pysznie wyglądają" itp.
    Ciasteczka zauroczyły mnie swoim wyglądem, więc postanowiłam nie zachwycać się wyłącznie ich wyglądem, ale je również skosztować. Ciasto w lodówce, jak upiekę od razu napiszę jak smakują te cudeńka. :)
    Bardzo spodobał mi się Pani blog, z całkowitą pewnością nie zakończę przygody wyłącznie na tych ciasteczkach.
    Pozdrawiam :)
    Gość: Mika, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2013/06/08 19:53:48
    ciateczka spełniły moje oczekiwania :))
    Moje uwagi:
    -piekłam je o 5 min dłużej, czyli ok 20min (aby były chrupkie)
    -faktycznie są mało słodkie, dlatego dla smakoszy słodkości polecam dodać więcej cukru ( ja np. ratowałam się polewą kawową )

    OdpowiedzUsuń