Ostatnie przepisy należały do tych,
które można przygotować łatwo, szybko i przyjemnie. Dziś dla odmiany
pokażę coś bardziej czasochłonnego. Zakręcone kawowe ciasteczka.
Muszę Was uprzedzić, że nie są bardzo
słodkie, chociaż dla mnie w sam raz, więc będą smakowały tym, którzy
lubią słodkie, ale z umiarem.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej + 50 g do ciemnego ciasta
- 150 g masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/3 szklanki mocnego naparu z kawy (najlepiej posłodzonego)
- 1 łyżka kakao
- 1 jajko do posmarowania
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Masło utrzeć z cukrem i cukrem
waniliowym, dodać jajko, szczyptę soli oraz przesianą mąkę i zagnieść
ciasto (jeśli będzie się za bardzo kleiło do rąk, można dosypać jeszcze
trochę mąki). Podzielić je na dwie nierówne części: 1/3 i 2/3.
Do mniejszej części ciasta dodać ostudzoną kawę wymieszaną z kakao i 50 g mąki, wyrobić.
Do mniejszej części ciasta dodać ostudzoną kawę wymieszaną z kakao i 50 g mąki, wyrobić.
Jasne i ciemne ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1-2 godziny.
Schłodzone ciasta rozwałkować osobno na prostokąty o grubości ok. 7 mm.
Jajko roztrzepać z 1 łyżką zimnej wody i posmarować ciemne ciasto. Posypać kawą rozpuszczalną (najlepiej przez sitko). Przyłożyć ciasto jasne, lekko przycisnąć, żeby obydwa ciasta się skleiły i zwinąć w roladę. Owinąć ją folią (można przeciąć na pół, żeby było wygodniej) i ponownie schłodzić w lodówce przez godzinę.
Jajko roztrzepać z 1 łyżką zimnej wody i posmarować ciemne ciasto. Posypać kawą rozpuszczalną (najlepiej przez sitko). Przyłożyć ciasto jasne, lekko przycisnąć, żeby obydwa ciasta się skleiły i zwinąć w roladę. Owinąć ją folią (można przeciąć na pół, żeby było wygodniej) i ponownie schłodzić w lodówce przez godzinę.
Zimną roladę pokroić bardzo ostrym nożem na plasterki o grubości ok. 1 cm.
Układać na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 12-15 minut, aż spód się lekko zarumieni.
Układać na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 12-15 minut, aż spód się lekko zarumieni.
OdpowiedzUsuńGość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/04 12:30:08
Pysznie wyglądają! Czy sa mocno maślane?
choco-holiczka
2013/03/04 14:27:14
Ładnie się prezentują :) W sam raz do kawusi z psiapsiółami :)
kabamaiga
2013/03/04 15:03:08
Urocze są Edytko. A ja lubię tak niezbyt słodko.
Gość: magma, *.ip4.artcom.pl
2013/03/04 17:41:38
pięknie wyglądają:)
majanaboxing
2013/03/04 18:05:18
Bardzo ładne spiralki :)
ola7
2013/03/04 20:40:22
strasznie smacznie wygladaja:)
bernadeta75
2013/03/04 21:05:01
skromne, klasyczne pyszne ciasteczka.
izaa_a
2013/03/04 23:32:50
super są i maja fajny wygląd ;))
Gość: dariozka, *.tvk.torun.pl
2013/03/04 23:35:27
śliczne ciasteczka :)
jolantaszyndlarewicz
2013/03/05 10:02:36
Ależ ślicznie zakręcone ...i na pewno dla mnie, bo ja ostatnio jakoś tak umiarkowaną słodycz lubię:) buziaka zasyłam:)
edysia79
2013/03/05 11:16:38
Inspirowane Smakiem nie, nie są. Przeważa smak kakao i kawy.
Gość: Marlena, *.syrion.pl
2013/03/07 18:30:24
Mam pytanie a jeśli chodzi o napar z kawy to rozumiem że 1/3 to 1/3 szklanki bo nie jest napisane
edysia79
2013/03/08 07:47:35
Marlena tak, tak, szklanki. Zaraz dopiszę.
Gość: Mika, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/08 17:51:53
Wszystkie komentarze, są typu "pysznie wyglądają" itp.
Ciasteczka zauroczyły mnie swoim wyglądem, więc postanowiłam nie zachwycać się wyłącznie ich wyglądem, ale je również skosztować. Ciasto w lodówce, jak upiekę od razu napiszę jak smakują te cudeńka. :)
Bardzo spodobał mi się Pani blog, z całkowitą pewnością nie zakończę przygody wyłącznie na tych ciasteczkach.
Pozdrawiam :)
Gość: Mika, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/08 19:53:48
ciateczka spełniły moje oczekiwania :))
Moje uwagi:
-piekłam je o 5 min dłużej, czyli ok 20min (aby były chrupkie)
-faktycznie są mało słodkie, dlatego dla smakoszy słodkości polecam dodać więcej cukru ( ja np. ratowałam się polewą kawową )