środa, 6 marca 2013

Kurczak zapiekany w śmietanowym sosie

Danie, które właściwie samo się robi.
Sos, który powstaje w czasie pieczenia jest dość rzadki, ale w połączony na talerzu z ryżem sprawia, że całe danie nie jest zbyt suche.


Składniki:
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 200 g papryki konserwowej
  • 150 g startego na dużych oczkach sera żółtego
  • 250 ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego , obłożyć pokrojoną w cząstki papryką, zalać śmietanką wymieszaną z posiekanym lub przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Całość posypać tartym serem.
Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i zapiekać przez 30 minut.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

 

1 komentarz:


  1. izaa_a
    2013/03/06 09:12:47
    rewelacyjne danie ;)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/03/06 17:22:00
    Edytko ja często specjalnie robię takie rzadsze sosy, bo lepiej łaczą się z ryzem czy kasza niz taki egęste:) buziaki zasyłam
    kabamaiga
    2013/03/06 19:03:36
    A ja tam wolę mało gęste sosy. Kurczaka zresztą też.
    Gość: Zuza, *.internetdsl.tpnet.pl
    2013/03/18 15:11:54
    Dziś zrobiłam na obiad i jestem zachwycona. Proste i pyszne. Jeszcze żaden przepis z Twojego bloga mnie nie zawiódł!
    Gość: mariolka, *.dynamic.chello.pl
    2014/12/17 17:11:58
    Super przepis- tak mało składników i roboty a wychodzi bardzo smaczne danie, wszystko do siebie bardzo pasuje. Robiłam już trzykrotnie. Przyprawiam tylko kurczaka gyrosem i śmietanę słodką mieszam z kwaśną. pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń