Danie, które właściwie samo się robi.
Sos, który powstaje w czasie pieczenia jest dość rzadki, ale w połączony na talerzu z ryżem sprawia, że całe danie nie jest zbyt suche.
Sos, który powstaje w czasie pieczenia jest dość rzadki, ale w połączony na talerzu z ryżem sprawia, że całe danie nie jest zbyt suche.
Składniki:
- 500 g filetów z piersi kurczaka
- 200 g papryki konserwowej
- 150 g startego na dużych oczkach sera żółtego
- 250 ml śmietanki kremówki 30-36%
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą
kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego , obłożyć pokrojoną w cząstki
papryką, zalać śmietanką wymieszaną z posiekanym lub przeciśniętym przez
praskę ząbkiem czosnku. Całość posypać tartym serem.
Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i zapiekać przez 30 minut.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
OdpowiedzUsuńizaa_a
2013/03/06 09:12:47
rewelacyjne danie ;)
jolantaszyndlarewicz
2013/03/06 17:22:00
Edytko ja często specjalnie robię takie rzadsze sosy, bo lepiej łaczą się z ryzem czy kasza niz taki egęste:) buziaki zasyłam
kabamaiga
2013/03/06 19:03:36
A ja tam wolę mało gęste sosy. Kurczaka zresztą też.
Gość: Zuza, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/03/18 15:11:54
Dziś zrobiłam na obiad i jestem zachwycona. Proste i pyszne. Jeszcze żaden przepis z Twojego bloga mnie nie zawiódł!
Gość: mariolka, *.dynamic.chello.pl
2014/12/17 17:11:58
Super przepis- tak mało składników i roboty a wychodzi bardzo smaczne danie, wszystko do siebie bardzo pasuje. Robiłam już trzykrotnie. Przyprawiam tylko kurczaka gyrosem i śmietanę słodką mieszam z kwaśną. pozdrawiam:-)