środa, 13 marca 2013

Domowy paprykarz

Z zamiarem zrobienia domowej wersji paprykarzu szczecińskiego nosiłam się już od bardzo dawna. Zawsze jednak były jakieś inne, pilniejsze przepisy do wypróbowania. Ale w końcu się zebrałam i zrobiłam. Mąż jest zachwycony smakiem, ja niestety nieco mniej. Ale to pewnie dlatego, że w ogóle nie przepadam za wędzoną rybą wymieszaną z czymś innym (na przykład z twarogiem). Więc ja pozostaję przy wersji ryby bez dodatków, a dla męża będę robić paprykarz.



Przepis znalazłam na blogu Passionfruit.

Składniki:
  • 1 makrela wędzona
  • 50 g ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 4 duże pieczarki
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • olej do smażenia

Ryż ugotować na sypko.
Makrelę dokładnie oczyścić ze skóry i ości.
Marchewkę i pieczarki obrać, umyć, zetrzeć na dużych oczkach.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na niewielkiej ilości oleju razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodać tartą marchewkę, wymieszać, podsmażyć, a po chwili dodać pieczarki. Smażyć na niedużym ogniu, aż warzywa zmiękną. Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie.
Warzywa na patelni doprawić papryką, solą i pieprzem, dodać koncentrat. Jeszcze chwilę smażyć, po czym zdjąć patelnię z ognia, lekko przestudzić. Dodać ryż i makrelę, dokładnie wymieszać doprawiając masę szczyptą pieprzu cayenne. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia, a najlepiej jeszcze całość schłodzić w lodówce przez noc.
Podawać z pieczywem.

1 komentarz:


  1. Gość: Galantyna.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2013/03/13 17:01:51
    Zaciekawiłaś mnie, muszę wypróbować.
    Gość: Mania z Poznania, 150.254.99.*
    2013/03/13 17:14:05
    Trafiłaś w mój czuły punkt. A nawet dwa punkty. Po pierwsze od dzieciństwa jestem wielką fanką paprykarzu. Po drugie ostatnio mam wielka awersję do tego wszystkiego, co do chleba można kupić w sklepie, więc takie paprykarz, którzy można zrobić w domu to dla mnie strzał w dziesiątkę. Wygląda identycznie jak ten z puszki. Musze jeszcze spróbować czy tak smakuje :)
    wiosenka27
    2013/03/13 17:16:50
    Robiłam według tego samego przepisu i nam bardzo smakował:)
    luckatwarz
    2013/03/13 17:19:37
    mmmmmmmmmmm...uwielbiam paprykarz !!!!!!!!!
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2013/03/13 17:30:55
    o rany!! to to mozna zrobić ?? fajnie spróbuje :)
    Gość: Ewa, *.safe-lock.net
    2013/03/13 18:42:22
    Ciekawy przepis ;) Nigdy nie słyszałam o domowej wersji paprykarza, koniecznie do wypróbowania! :)
    zawszepolka
    2013/03/13 21:29:58
    DZIĘKUJĘ za ten przepis! :))))))))))))))
    majanaboxing
    2013/03/13 22:42:59
    Musze go zrobić! :)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/03/14 21:21:37
    Ja z paprykarzem się nie znoszę odkąd trafiłam w nim na wielką ość .... ale mój Połówek bardzo go lubi:). Ciekawe czy będzie zaiteresowany domową wersją?:). Buziaka zasyłam
    pimpuszek81
    2013/03/15 15:15:33
    Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis na paprykarz, pasztet z soczewicy jest moim hitem , w ten weekend znów będę go piec :)
    izaa_a
    2013/03/15 17:13:31
    tez od dawna mam chęć zrobić taki paprykarz
    trawinska88
    2013/03/25 21:02:56
    To trzeba sprobowac :)
    Gość: inside4, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
    2015/03/26 12:58:03
    Ja dodaję jeszcze chorwacką pastę bakłażanowo-paprykową (AJVAR). Smak jest jeszcze ciekawszy :)

    OdpowiedzUsuń