Z zamiarem zrobienia domowej wersji
paprykarzu szczecińskiego nosiłam się już od bardzo dawna. Zawsze jednak
były jakieś inne, pilniejsze przepisy do wypróbowania. Ale w końcu się
zebrałam i zrobiłam. Mąż jest zachwycony smakiem, ja niestety nieco
mniej. Ale to pewnie dlatego, że w ogóle nie przepadam za wędzoną rybą
wymieszaną z czymś innym (na przykład z twarogiem). Więc ja pozostaję
przy wersji ryby bez dodatków, a dla męża będę robić paprykarz.
Przepis znalazłam na blogu Passionfruit.
Składniki:
- 1 makrela wędzona
- 50 g ryżu
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 4 duże pieczarki
- 100 g przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- sól i pieprz do smaku
- szczypta pieprzu cayenne
- olej do smażenia
Ryż ugotować na sypko.
Makrelę dokładnie oczyścić ze skóry i ości.
Marchewkę i pieczarki obrać, umyć, zetrzeć na dużych oczkach.
Makrelę dokładnie oczyścić ze skóry i ości.
Marchewkę i pieczarki obrać, umyć, zetrzeć na dużych oczkach.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić
na niewielkiej ilości oleju razem z zielem angielskim i liściem
laurowym. Dodać tartą marchewkę, wymieszać, podsmażyć, a po chwili dodać
pieczarki. Smażyć na niedużym ogniu, aż warzywa zmiękną. Wyjąć liść
laurowy i ziele angielskie.
Warzywa na patelni doprawić papryką,
solą i pieprzem, dodać koncentrat. Jeszcze chwilę smażyć, po czym zdjąć
patelnię z ognia, lekko przestudzić. Dodać ryż i makrelę, dokładnie
wymieszać doprawiając masę szczyptą pieprzu cayenne. Ewentualnie jeszcze
doprawić do smaku solą i pieprzem.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia, a najlepiej jeszcze całość schłodzić w lodówce przez noc. Podawać z pieczywem.
OdpowiedzUsuńGość: Galantyna.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/13 17:01:51
Zaciekawiłaś mnie, muszę wypróbować.
Gość: Mania z Poznania, 150.254.99.*
2013/03/13 17:14:05
Trafiłaś w mój czuły punkt. A nawet dwa punkty. Po pierwsze od dzieciństwa jestem wielką fanką paprykarzu. Po drugie ostatnio mam wielka awersję do tego wszystkiego, co do chleba można kupić w sklepie, więc takie paprykarz, którzy można zrobić w domu to dla mnie strzał w dziesiątkę. Wygląda identycznie jak ten z puszki. Musze jeszcze spróbować czy tak smakuje :)
wiosenka27
2013/03/13 17:16:50
Robiłam według tego samego przepisu i nam bardzo smakował:)
luckatwarz
2013/03/13 17:19:37
mmmmmmmmmmm...uwielbiam paprykarz !!!!!!!!!
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2013/03/13 17:30:55
o rany!! to to mozna zrobić ?? fajnie spróbuje :)
Gość: Ewa, *.safe-lock.net
2013/03/13 18:42:22
Ciekawy przepis ;) Nigdy nie słyszałam o domowej wersji paprykarza, koniecznie do wypróbowania! :)
zawszepolka
2013/03/13 21:29:58
DZIĘKUJĘ za ten przepis! :))))))))))))))
majanaboxing
2013/03/13 22:42:59
Musze go zrobić! :)
jolantaszyndlarewicz
2013/03/14 21:21:37
Ja z paprykarzem się nie znoszę odkąd trafiłam w nim na wielką ość .... ale mój Połówek bardzo go lubi:). Ciekawe czy będzie zaiteresowany domową wersją?:). Buziaka zasyłam
pimpuszek81
2013/03/15 15:15:33
Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis na paprykarz, pasztet z soczewicy jest moim hitem , w ten weekend znów będę go piec :)
izaa_a
2013/03/15 17:13:31
tez od dawna mam chęć zrobić taki paprykarz
trawinska88
2013/03/25 21:02:56
To trzeba sprobowac :)
Gość: inside4, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2015/03/26 12:58:03
Ja dodaję jeszcze chorwacką pastę bakłażanowo-paprykową (AJVAR). Smak jest jeszcze ciekawszy :)