piątek, 4 stycznia 2013

Chleb z sezamem i siemieniem lnianym

Rewelacyjny chleb. Smakowity, lekki i puszysty. Łatwy do zrobienia, pięknie wyrasta i zawsze się udaje.



Przepis z książki "Domowe wypieki" wyd. Olesiejuk podaję z moimi zmianami.
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1,5 łyżki ziaren sezamu
  • 1,5 łyżki siemienia lnianego
do posmarowania i posypania:
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka siemienia lnianego

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru, polać niewielką ilością letniej wody i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Po tym czasie zacząć wyrabianie ciasta, dodając sól, oliwę, ziarna, oraz pozostałą letnią wodę. Wyrobić na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto. Miskę ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 12x30 cm. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia jeszcze na około 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st.C.
Wyrośnięte ciasto w formie posmarować mlekiem i posypać ziarnami. Formę wstawić do piekarnika i piec chleb przez około 45 minut.

1 komentarz:


  1. Gość: Asia, *.dynamic.chello.pl
    2013/01/04 11:03:37
    Uiwlebiam wszelkie pieczywo z sezamem :)
    blenda2007
    2013/01/04 12:05:24
    CZUJE ZE JEST MEGA DOBRY:)
    dogsonx
    2013/01/04 12:12:51
    Uwielbiam takie chlebki!
    Gość: , *.42.netiko.pl
    2013/01/04 12:32:52
    Pięknie wygląda, chętnie zjadłabym kromkę tego chleba z masłem.
    1aleksandra1981
    2013/01/04 17:46:53
    Przepysznie wygląda ten chlebek. Posmarować go tylko masełkiem i popić kubkiem ciepłego mleczka :)
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2013/01/04 20:50:38
    a wiesz że chyba zrobie ,fajny jest :)
    majanaboxing
    2013/01/04 21:52:37
    Edysiu, smakowity jest Twój chlebek :)
    chochlikikuchenne
    2013/01/05 10:22:45
    O, domowy chlebek! :)
    Nie ma nic lepszego! :D
    Gość: luna, *.internetia.net.pl
    2013/11/27 20:29:59
    piekłam... jest cudowny, genialny smak i ten zapach mleka który unosi się z górnej skórki :))

    OdpowiedzUsuń