Przepis z książki "Domowe wypieki" wyd. Olesiejuk podaję z moimi zmianami.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- 1,5 łyżki ziaren sezamu
- 1,5 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka siemienia lnianego
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić
wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru, polać
niewielką ilością letniej wody i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Miskę
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Po tym czasie zacząć wyrabianie ciasta,
dodając sól, oliwę, ziarna, oraz pozostałą letnią wodę. Wyrobić na
gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto. Miskę ponownie przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1
godzinę.
Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i przełożyć do wyłożonej
papierem do pieczenia formy o wymiarach 12x30 cm. Ponownie przykryć i
odstawić do wyrośnięcia jeszcze na około 30-40 minut.Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st.C.
Wyrośnięte ciasto w formie posmarować mlekiem i posypać ziarnami. Formę wstawić do piekarnika i piec chleb przez około 45 minut.
OdpowiedzUsuńGość: Asia, *.dynamic.chello.pl
2013/01/04 11:03:37
Uiwlebiam wszelkie pieczywo z sezamem :)
blenda2007
2013/01/04 12:05:24
CZUJE ZE JEST MEGA DOBRY:)
dogsonx
2013/01/04 12:12:51
Uwielbiam takie chlebki!
Gość: , *.42.netiko.pl
2013/01/04 12:32:52
Pięknie wygląda, chętnie zjadłabym kromkę tego chleba z masłem.
1aleksandra1981
2013/01/04 17:46:53
Przepysznie wygląda ten chlebek. Posmarować go tylko masełkiem i popić kubkiem ciepłego mleczka :)
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2013/01/04 20:50:38
a wiesz że chyba zrobie ,fajny jest :)
majanaboxing
2013/01/04 21:52:37
Edysiu, smakowity jest Twój chlebek :)
chochlikikuchenne
2013/01/05 10:22:45
O, domowy chlebek! :)
Nie ma nic lepszego! :D
Gość: luna, *.internetia.net.pl
2013/11/27 20:29:59
piekłam... jest cudowny, genialny smak i ten zapach mleka który unosi się z górnej skórki :))