Zima to czas, kiedy potrzebujemy
większej dawki energii i witamin, żeby nasz organizm dał sobie radę
kiedy za oknem ponuro i mało światła, a na nasze zdrowie czyhają wirusy.
Z tymi ostatnimi walczymy od świąt, dlatego zrobiłam dziś dla nas
energetyczny deser z kaszy jaglanej z syropem z dzikiej róży, która
zawiera aż 25 razy więcej witaminy C niż cytryna i dzięki temu doskonale
wspiera nasz układ odpornościowy. Wiedzieliście o tym? Bo ja dopiero
teraz się dowiedziałam...
Deser bardzo smakował nam wszystkim,
nawet Michałek zjadł pół porcji (oczywiście bez orzechów), a Krystian
zjadł całość mówiąc, że smakuje jak lody :)
Do przygotowania deseru wykorzystałam syrop z nowej linii syropów prozdrowotnych marki Łowicz.
My dopiero zaczęliśmy go stosować, ale producent poleca go wszystkim
walczącym z przeziębieniem, zobaczymy więc jakie będą efekty ;) Na pewno
2 łyżki syropu dodane do herbaty lub deseru dużo szybciej i lepiej
podziałają na nasze organizmy, niż witamina C w postaci tabletki. Poza
tym taka kuracja jest o wiele smaczniejsza i przyjemniejsza ;)
Składniki (na 4 porcje):
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka masła
- szczypta soli
- 2 nieduże jabłka
- 8 łyżek syropu z dzikiej róży Łowicz
- garść posiekanych orzechów (włoskich i laskowych)
Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie.
W niedużym garnku zagotować 1 i 1/4 szklanki wody, dodać szczyptę soli i łyżeczkę masła. Wsypać kaszę, zamieszać, przykryć i gotować na wolnym ogniu nie mieszając, przez 20 minut.
W niedużym garnku zagotować 1 i 1/4 szklanki wody, dodać szczyptę soli i łyżeczkę masła. Wsypać kaszę, zamieszać, przykryć i gotować na wolnym ogniu nie mieszając, przez 20 minut.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i
pokroić w niedużą kostkę. W garnku zagotować niewielką ilość wody,
wrzucić pokrojone jabłka, przykryć i gotować, aż owoce lekko się
rozgotują. Zmiksować (lub rozgnieść widelcem albo tłuczkiem do
ziemniaków, jeśli nie przeszkadzają Wam kawałki owoców).
Orzechy podprażyć na suchej patelni.
Do czterech miseczek nałożyć ugotowaną
kaszę, przykryć jabłkami, każdą porcję polać 2 łyżkami syropu, posypać
orzechami i podawać najlepiej jeszcze ciepłe.
WPIS KOMERCYJNY
OdpowiedzUsuńGość: whiness, *.superkabel.de
2013/01/05 18:35:18
Nie ma to jak kasza jaglana :) Świetna o każdej porze dnia. Z syropem z dzikiej róży musi smakować naprawdę wspaniale. Kiedy tylko będę miała taki syrop, na pewno wypróbuję Twój przepis.
Gość: kuchnia-domowa-ani.blogspot.com, *.189.218.66.skyware.pl
2013/01/05 18:49:21
Uwielbiam kaszę jaglaną, szczególnie w wersji śniadaniowej :)
blenda2007
2013/01/05 18:54:44
wyglada super:)
elixire
2013/01/05 21:00:00
Super pomysł na deser dla maluchów, na pewno wykorzystam. Tym bardziej, że właśnie przeżywam fascynację kaszą jaglaną ;-)
rosse5
2013/01/05 23:36:31
Bartek bardzo lubi kaszę jaglaną więc z pewnością wypróbujemy ten przepis:)
ola7
2013/01/06 08:10:39
swietny pomysl, kasza jaglana jest idealna podczas infekcji:)
izaa_a
2013/01/06 08:11:24
podoba mi się ten pomysł :)))
jolantaszyndlarewicz
2013/01/06 10:18:49
Ciekawa jestem składu takiego syropu ..... nie widziałam go jeszcze w sklepach. Taki deser wyglada naprawdę apetycznie:) pozdrawiam
edysia79
2013/01/06 14:44:07
Jolu skład syropu podany na butelce: "sok z owoców dzikiej róży z zagęszczonego soku z owoców dzikiej róży (57%), cukier, woda, kwas cytrynowy - regulator kwasowości, aromat". Z tego co wiem, te syropy to nowość :)
Gość: snow_in_summer, *.dg-net.pl
2013/01/06 21:50:54
zamierzam wypróbować :) ale co zrobić z sokiem? na końcu polać nim całość?
edysia79
2013/01/06 23:18:48
snow_in_summer syropem należy polać mus jabłkowy, orzechy sypiemy na końcu.
Już uzupełniłam przepis - tak to jest, jak się przepis spisuje "z głowy", że czasem coś umyka. Dziękuję za zwrócenie uwagi :)
snow_in_summer
2013/01/16 00:25:04
Na pewno jest to ciekawa propozycja na deser, niestety mnie nie do końca zachwyciła, ale mojej mamie i siostrze smakowało bardzo :) Myślę, że warto spróbować ;)