niedziela, 27 stycznia 2013

Islandzkie bułeczki z marcepanem

Mięciutkie drożdżowe bułeczki z marcepanem.
Polane lukrem i posypane płatkami migdałowymi.
Podane ze szklanką ciepłego mleka doskonale nadają się na zimowe śniadanie.



Przepis znalazłam na blogu Cioccolato Gatto.

Składniki
na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 60 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
na nadzienie:
  • 150 g marcepanu
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (nie miałam)
na glazurę:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki śmietanki kremówki
  • płatki migdałowe do posypania

Do garnuszka wkruszyć drożdże, dodać mleko, cukier i łyżkę mąki. Mieszać, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Przykryć i odstawić do napuszenia na około 5-10 minut.

Do dużej miski przesiać mąkę z solą, dodać miękkie masło i ucierać jak na kruszonkę. Wlać zaczyn, wbić jajko. Wymieszać łyżką, a potem wyrabiać ręcznie przez około 10 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Miskę i ciasto posmarować niewielką ilością oleju, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (na ok. 1 godzinę).

W tym czasie przygotować nadzienie:
marcepan pokruszyć do miski, utrzeć z jajkiem, masłem, cukrem i ekstraktem waniliowym. Gotowe nadzienie włożyć do lodówki na czas wyrastania ciasta.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i posmarowanymi olejem dłońmi rozciągnąć je na prostokąt o wymiarach 15x30 cm. Na cieście rozsmarować nadzienie i zwinąć je jak roladę. Pokroić na kawałki o szerokości 5 cm.
Formę wyłożyć papierem lub matą do pieczenia i ułożyć kawałki ciasta zachowując odstępy.
Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia jeszcze na około 40 minut.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez około 20-25 minut, na złotobrązowy kolor. Jeszcze gorące posmarować glazurą przygotowaną z podanych składników, posypać płatkami migdałowymi.

Odstawić do ostygnięcia i zastygnięcia glazury.

1 komentarz:


  1. Gość: Lukatwarz, *.dynamic.mm.pl
    2013/01/27 19:45:02
    Myśl, że dodane są migdały do tych bułeczek przypomniały mi, że warto byłoby zareklamować produkt z północy Europy...
    .. bułeczki z marcepanem rodem ze Szwecji. Jak ktoś nie lubi pączków to semla jest fajną odskocznią.
    Semla.. czyli zapusty po skandynawsku. Przetestuj je, bo to fajna tradycja. Rok temu bezkarnie zajadałam się nimi z córką podczas pobytu w Sztokholmie. Proste drożdżowe bułeczki z kardamonem nadziane masą marcepanową i bitą śmietaną :) W Twoim wydaniu zrobiłyby furorę !!!
    kabamaiga
    2013/01/27 23:03:59
    Przydałby mi się jutro do pracy.
    anytsujx
    2013/01/28 06:43:46
    Pyszne bułeczki ...
    blenda2007
    2013/01/28 07:52:05
    PRZESMACZNE:)
    izaa_a
    2013/01/28 08:03:32
    ale piękne bułeczki ;)
    edysia79
    2013/01/28 09:28:12
    Lukatwarz Semla? Poszukam przepisu i na pewno zrobię, bo już wyszukałam zdjęcia i wyglądają pysznie :)
    karmel-itka
    2013/01/28 09:38:46
    lubię marcepan.
    bułeczki prezentują się fenomenalnie.
    Gość: Lukatwarz, *.dynamic.mm.pl
    2013/01/28 17:44:55
    Edysiu będę cierpliwie czekać :)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/01/29 09:28:31
    Edytko ja z marcepanem lubię się tak średnio, ale wiem, ze takowe bułeczki znalazłaby u nas wielbiciela:)
    najsmaczniejsze.pl
    2013/02/03 22:24:52
    Smakowite bułeczki, poproszę o jedną :)

    OdpowiedzUsuń