wtorek, 22 stycznia 2013

Twarożkowy deser z bananami

Będę się chwalić :)
Zrobiłam dziś fantastyczny deser. Zjadłam dwie porcje na raz i od razu żałowałam, że więcej nie zrobiłam ;) Jak to u mnie, nie jest przesłodzony, a smaki słodki i kwaskowy delikatnie się w nim przeplatają.

Do nasączenia biszkoptów i polania deseru wykorzystałam syrop z czarnego bzu marki Łowicz. Przypomniałam sobie tym samym smak z dzieciństwa, bo kiedyś w ogrodzie mieliśmy krzak czarnego bzu. Niestety dopadła go jakaś choroba i trzeba było go wyciąć. Bardzo było nam go szkoda, bo czarny bez jest znany z właściwości leczniczych, dzięki którym wzmacnia procesy obronne organizmu. Warto więc mieć taki syrop, kiedy za oknem zawieje, szaruga i szaleją wirusy.




Przepis własny.

Składniki (na 4 porcje):
  • 400 g kremowego twarożku
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 10-12 podłużnych biszkoptów
  • 10 łyżek syropu z czarnego bzu
  • 4 łyżki zimnej, przegotowanej wody
  • 2 banany
  • 2-3 łyżki soku z cytryny do polania bananów
Twarożek wymieszać z jogurtem naturalnym i cukrem (najlepiej za pomocą rózgi), na gładką masę.
Biszkopty połamać na połówki i namoczyć w 8 łyżkach syropu z czarnego bzu wymieszanego z wodą.
Banany obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry i polać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.

W czterech szklankach o pojemności 300 ml układać kolejno warstwy:
masy twarożkowej
nasączonych biszkoptów
masy twarożkowej
plasterków bananów
masy twarożkowej
nasączonych biszkoptów
masy twarożkowej
plasterków bananów

Całość polać jeszcze pozostałymi dwoma łyżkami syropu.

Schłodzić w lodówce przez około 3 godziny, żeby smaki się przegryzły.



WPIS KOMERCYJNY

1 komentarz:


  1. wiosenka27
    2013/01/22 21:36:06
    Jakiego serka uzylaś Edytko?
    edysia79
    2013/01/22 21:44:54
    Wiosenko to był "Mój ulubiony twarożek kanapkowo-sernikowy" z Wielunia " :)
    I tak jak mówi nazwa, jest to mój ulubiony kremowy twarożek i na przykład naleśników z serem nie wyobrażam sobie bez niego ;)
    blenda2007
    2013/01/23 08:47:29
    WYGLADA OBŁĘDNIE:)
    wiosenka27
    2013/01/23 09:53:49
    Edysiu, dzięki:)
    izaa_a
    2013/01/23 10:31:25
    na taki deser to ja zawsze chętna
    chochlikikuchenne
    2013/01/24 10:42:35
    Mmm, genialny deser! :)
    Bardzo ciekawi mnie ten syrop z czarnego bzu!
    Chetnie wyprobuje Twoj przepis! ;)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/01/24 11:22:56
    Edytko pysznosciowy musi być ten deser:). Właśnie mi przypomniałaś, ze mam w spiżarni syrop z kwiatów bzu ...czas go wyciągnąć i Męża podkurować:). Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń