Przepis z blogu Niebieska Pistacja.
Składniki
na biszkopt:
- 5 białek (można je zastąpić 4 całymi jajkami - należy wtedy oddzielić białka od żółtek)
- 1 jajko (oddzielnie białko i żółtko)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kisiel w kolorze czerwonym
na ciasto kokosowe:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
- 1,20 kg jabłek
- 2 galaretki w kolorze pomarańczowym
- 1 łyżka masła
na bitą śmietanę:
- 500 ml śmietany
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka w kolorze zielonym
Przygotowanie biszkoptu:
białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i kolejno dodawać po jednym żółtka (każde następne dodawać dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z pianą z białek). Następnie powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszając całość delikatnie łyżką.
Tak przygotowane ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kisiel, a do drugiej 1 łyżkę mąki i wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto do dwóch prostokątnych blach o wymiarach 40x25 cm wyłożonych papierem do pieczenia, lub natłuszczonych i obsypanych mąką.
Piec przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i kolejno dodawać po jednym żółtka (każde następne dodawać dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z pianą z białek). Następnie powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszając całość delikatnie łyżką.
Tak przygotowane ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kisiel, a do drugiej 1 łyżkę mąki i wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto do dwóch prostokątnych blach o wymiarach 40x25 cm wyłożonych papierem do pieczenia, lub natłuszczonych i obsypanych mąką.
Piec przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Przygotowanie ciasta kokosowego:
białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie wsypać wiórki kokosowe wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką.
Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki w której piekły się biszkopty.
białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie wsypać wiórki kokosowe wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką.
Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki w której piekły się biszkopty.
Piec przez około 15 minut w 180 st.C.
Przygotowanie masy jabłkowej:
jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Przełożyć na suchą patelnię i smażyć aż cząstki jabłek rozpadną się i powstanie mus. Do gorącego musu wsypać galaretki i dodać masło, dobrze wymieszać (aż galaretki się rozpuszczą). odstawić do wystudzenia - masa powinna lekko stężeć.
jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Przełożyć na suchą patelnię i smażyć aż cząstki jabłek rozpadną się i powstanie mus. Do gorącego musu wsypać galaretki i dodać masło, dobrze wymieszać (aż galaretki się rozpuszczą). odstawić do wystudzenia - masa powinna lekko stężeć.
Przygotowanie bitej śmietany:
galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Wystudzić.
Jeszcze płynną dodać do ubitej na sztywno z dodatkiem cukru pudru śmietany. Wymieszać i wstawić do lodówki, aby masa nieco stężała.
galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Wystudzić.
Jeszcze płynną dodać do ubitej na sztywno z dodatkiem cukru pudru śmietany. Wymieszać i wstawić do lodówki, aby masa nieco stężała.
Przygotowanie ciasta:
na blasze kolejno ułożyć warstwy:
biszkopt jasny,
masa jabłkowa,
biszkopt różowy,
bita śmietana,
ciasto kokosowe.
Wstawić do lodówki do stężenia wszystkich warstw.
na blasze kolejno ułożyć warstwy:
biszkopt jasny,
masa jabłkowa,
biszkopt różowy,
bita śmietana,
ciasto kokosowe.
Wstawić do lodówki do stężenia wszystkich warstw.
OdpowiedzUsuńdorota20w
2013/01/25 10:12:37
a juz się wsytraszyłam, że przestajesz pisać w ogóle...
Ciasto wygląda pysznie!
zauberi
2013/01/25 10:37:52
tak się właśnie kiedyś zastanawiałam czy w końcu zrobiłaś to ciasto bo pytałaś o coś odnośnie przepisu :), fajnie Ci wyszło i mam nadzieję, że smakowało! Pozdrawiam :)
dogsonx
2013/01/25 12:29:12
Śliczny ! :)
jolantaszyndlarewicz
2013/01/25 14:11:03
Śliczne i takie kolorowe:) .... oj ja też mam sporo zaległych przepisów:). Buziolek
blenda2007
2013/01/25 14:44:57
mniam mniam:)
izaa_a
2013/01/25 16:25:10
piekne ma kolorki ;)))
vanilia81
2013/01/25 17:03:05
No niezłe zaległości :) Ja musze publikować w miare na bierzaco, właśnie z powodu zdjęć staram się robić coraz lepsze i te z starsze już są bee :) A ciacho fajne i cudna, adekwatna nazwa ;)
majanaboxing
2013/01/25 21:54:21
No to masz niezłe zaległości Edysiu.
Chętnie je pooglądam, a to ciasto wygląda bardzo ładnie i smacznie.
Pozdrawiam,.
milk_chocolate84
2013/01/26 20:40:54
Urzekła mnie jego struktura. Fajnie ciasto na obecną zimową porę. Polepsza zdecydowanie aurę dookoła:)