piątek, 25 stycznia 2013

Ciasto pastelowe

Przepis na ciasto, dzięki któremu możecie pozbyć się nadmiaru białek. Jest też możliwość zastąpienia białek całymi jajkami, więc to ciasto jest właściwie dla wszystkich i dobre na każdą okazję ;) Przekładane, kolorowe, takie trochę szarlotkowe. W sam raz na zimową porę, kiedy za oknami królują biele i szarości.



Przepis z blogu Niebieska Pistacja.

Składniki
na biszkopt:
  • 5 białek (można je zastąpić 4 całymi jajkami - należy wtedy oddzielić białka od żółtek)
  • 1 jajko (oddzielnie białko i żółtko)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kisiel w kolorze czerwonym
na ciasto kokosowe:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
  • 1,20 kg jabłek
  • 2 galaretki w kolorze pomarańczowym
  • 1 łyżka masła
na bitą śmietanę:
  • 500 ml śmietany
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka w kolorze zielonym

Przygotowanie biszkoptu:
białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i kolejno dodawać po jednym żółtka (każde następne dodawać dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z pianą z białek). Następnie powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszając całość delikatnie łyżką.

Tak przygotowane ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kisiel, a do drugiej 1 łyżkę mąki i wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto do dwóch prostokątnych blach o wymiarach 40x25 cm wyłożonych papierem do pieczenia, lub natłuszczonych i obsypanych mąką.

Piec przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.

Przygotowanie ciasta kokosowego:
białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie wsypać wiórki kokosowe wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką.
Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki w której piekły się biszkopty.
Piec przez około 15 minut w 180 st.C.

Przygotowanie masy jabłkowej:
jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Przełożyć na suchą patelnię i smażyć aż cząstki jabłek rozpadną się i powstanie mus. Do gorącego musu wsypać galaretki i dodać masło, dobrze wymieszać (aż galaretki się rozpuszczą). odstawić do wystudzenia - masa powinna lekko stężeć.

Przygotowanie bitej śmietany:
galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Wystudzić.
Jeszcze płynną dodać do ubitej na sztywno z dodatkiem cukru pudru śmietany. Wymieszać i wstawić do lodówki, aby masa nieco stężała.

Przygotowanie ciasta:
na blasze kolejno ułożyć warstwy:
biszkopt jasny,
masa jabłkowa,
biszkopt różowy,
bita śmietana,
ciasto kokosowe.

Wstawić do lodówki do stężenia wszystkich warstw.

1 komentarz:


  1. dorota20w
    2013/01/25 10:12:37
    a juz się wsytraszyłam, że przestajesz pisać w ogóle...
    Ciasto wygląda pysznie!
    zauberi
    2013/01/25 10:37:52
    tak się właśnie kiedyś zastanawiałam czy w końcu zrobiłaś to ciasto bo pytałaś o coś odnośnie przepisu :), fajnie Ci wyszło i mam nadzieję, że smakowało! Pozdrawiam :)
    dogsonx
    2013/01/25 12:29:12
    Śliczny ! :)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/01/25 14:11:03
    Śliczne i takie kolorowe:) .... oj ja też mam sporo zaległych przepisów:). Buziolek
    blenda2007
    2013/01/25 14:44:57
    mniam mniam:)
    izaa_a
    2013/01/25 16:25:10
    piekne ma kolorki ;)))
    vanilia81
    2013/01/25 17:03:05
    No niezłe zaległości :) Ja musze publikować w miare na bierzaco, właśnie z powodu zdjęć staram się robić coraz lepsze i te z starsze już są bee :) A ciacho fajne i cudna, adekwatna nazwa ;)
    majanaboxing
    2013/01/25 21:54:21
    No to masz niezłe zaległości Edysiu.
    Chętnie je pooglądam, a to ciasto wygląda bardzo ładnie i smacznie.
    Pozdrawiam,.
    milk_chocolate84
    2013/01/26 20:40:54
    Urzekła mnie jego struktura. Fajnie ciasto na obecną zimową porę. Polepsza zdecydowanie aurę dookoła:)

    OdpowiedzUsuń