poniedziałek, 21 stycznia 2013

Pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym

Ostatnio na kilku blogach widziałam mięso mielone połączone z mozzarellą w różnych wersjach. A że akurat miałam mielone mięso z kurczaka w zamrażalniku i mozzarellę (którą bardzo lubimy) w lodówce, dokupiłam tylko przecier pomidorowy, połączyłam wszystkie te składniki i niedzielny obiad gotowy :)



Składniki (na 4 porcje)
na pulpety:
  • 550 g mielonego mięsa drobiowego
  • kulka mozzarelli (125 g)
  • 1 jajko (roztrzepane)
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól ziołowa i pieprz
na sos:
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce suszonego oregano i bazylii
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 50 ml wody
  • ok. 5 łyżek kwaśniej śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • olej do smażenia

Przygotowanie pulpetów:
w misce wymieszać widelcem mięso, jajko, bułkę tartą, czosnek i przyprawy. Dodać pokrojoną w niedużą kostkę mozzarellę, wymieszać rękoma. Z masy uformować nieduże kulki wielkości orzecha włoskiego.


Przygotowanie sosu:
cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Zeszklić na 1 łyżce oleju, uważając, żeby czosnek się nie zrumienił. Wlać przecier pomidorowy, oraz wodę i dodać przyprawy. Przykryć i doprowadzić do wrzenia.

Włożyć przygotowane pulpety i gotować pod przykryciem przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.

Ugotowane pulpety wyjąć z sosu, garnek zestawić z ognia, wlać zahartowaną śmietanę wymieszaną ze szczyptą soli i łyżką mąki. Zagotować, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Włożyć pulpety, podgrzać razem.

Podawać z ryżem lub makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz