Ostatnio na kilku blogach widziałam
mięso mielone połączone z mozzarellą w różnych wersjach. A że akurat
miałam mielone mięso z kurczaka w zamrażalniku i mozzarellę (którą
bardzo lubimy) w lodówce, dokupiłam tylko przecier pomidorowy,
połączyłam wszystkie te składniki i niedzielny obiad gotowy :)
Składniki (na 4 porcje)
na pulpety:
- 550 g mielonego mięsa drobiowego
- kulka mozzarelli (125 g)
- 1 jajko (roztrzepane)
- 3 czubate łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- sól ziołowa i pieprz
na sos:
- 500 g przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce suszonego oregano i bazylii
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- 50 ml wody
- ok. 5 łyżek kwaśniej śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- olej do smażenia
Przygotowanie pulpetów:
w misce wymieszać widelcem mięso, jajko, bułkę tartą, czosnek i przyprawy. Dodać pokrojoną w niedużą kostkę mozzarellę, wymieszać rękoma. Z masy uformować nieduże kulki wielkości orzecha włoskiego.
w misce wymieszać widelcem mięso, jajko, bułkę tartą, czosnek i przyprawy. Dodać pokrojoną w niedużą kostkę mozzarellę, wymieszać rękoma. Z masy uformować nieduże kulki wielkości orzecha włoskiego.
Przygotowanie sosu:
cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Zeszklić na 1 łyżce oleju, uważając, żeby czosnek się nie zrumienił. Wlać przecier pomidorowy, oraz wodę i dodać przyprawy. Przykryć i doprowadzić do wrzenia.
Włożyć przygotowane pulpety i gotować pod przykryciem przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Ugotowane pulpety wyjąć z sosu, garnek zestawić z ognia, wlać zahartowaną śmietanę wymieszaną ze szczyptą soli i łyżką mąki. Zagotować, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Włożyć pulpety, podgrzać razem.
Podawać z ryżem lub makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz