sobota, 5 stycznia 2013

Muffinki marchewkowe z czekoladą

Zrobiłam sok z marchewek. Nie chciałam wyrzucać całego miąższu, który pozostał z marchewek, więc z części upiekłam marchewkowe muffinki. Załatwiłam dwie sprawy za jednym zamachem ;)

Zaraz po ostudzeniu mieliśmy problem ze zdjęciem papierków z muffinek, drugiego dnia już bez problemu dało się go zdjąć, więc polecam pieczenie dzień przed planowanym podaniem.



Składniki (na 12 muffinek)
suche:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru (można dać więcej, jeśli wolicie słodsze wypieki)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady pokrojonej niezbyt drobno
mokre:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
dodatkowo:
  • 12 połówek orzechów włoskich na wierzch


W dużej misce wymieszać suche składniki, w drugiej misce, za pomocą rózgi wymieszać mokre składniki z tartą marchewką. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać łyżką. Mieszać tylko do połączenia składników, nie dłużej.
Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto, na wierzchu każdej porcji położyć połówkę orzecha.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20-25 minut, do zarumienienia.
Po wyjęciu z piekarnika zostawić muffinki w formie przez 10 minut, a potem wyjąć i zostawić na kratce do ostygnięcia.



1 komentarz:


  1. ola7
    2013/01/05 10:51:59
    bardzo apetycznie wygladaja:) i zdrowo
    kuchnia_breni
    2013/01/05 11:18:45
    Super muffinki :)
    A co do odrywania papieru, nie wiem czemu ale ja zauważyłam, ze jak robię muffinki z dodatkiem kefiru zamiast mleka to łatwiej odchodzą. Nie wiem czy ma to jakiś związek ale jak do tej pory do żadnych muffinek papier mi się nie przykleił :)
    Gość: Karolka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2013/01/05 13:34:51
    Przy praktycznie każdym poście przekonuje się, że na tego bloga nie można wchodzić głodnym :)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/01/05 14:11:27
    Jak to mówią: w kuchni nic się nie może zmarnować:) ..... muszę sie w końcu skusić na jakiś marchewkowy wypiek:) pozdrawiam ciepło
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2013/01/05 15:16:29
    lubie ciasto marchewkowe to i te muffinki mi sie podobają..dobry pomysł
    blenda2007
    2013/01/05 18:59:48
    pycha:)
    Gość: eliza, *.cpe.net.cable.rogers.com
    2013/01/05 19:05:58
    o, takie rzeczy to ja lubię :) marchewka + olej (najlepiej rzepakowy) to dużo betakarotenu - muffinki robią więc dobrze na cerę ;)
    izaa_a
    2013/01/06 08:13:16
    pyszności :))) nigdy jeszcze nie robiłam nic z marchewka chyba czas to zmienić
    edysia79
    2013/01/06 14:39:03
    izaa_a tak, koniecznie musisz to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń