środa, 9 stycznia 2013

Tuńczykowo-cebulowa pasta do chleba

Właściwie już nie pamiętam, kiedy ostatni raz pokazałam na blogu przepis na pastę do chleba. teraz poczułam, że najwyższy czas to nadrobić. W końcu jak długo można jeść monotonne kanapki z wędliną i serem? ;)
Pomysł na pastę wpadł mi do głowy, kiedy po raz kolejny w kuchennej szafce zobaczyłam puszkę tuńczyka czekającą na wykorzystanie. Majonez i masło, które zazwyczaj dodaje się do takich past, zamieniłam na zdrowsze dodatki, czyli jogurt naturalny i Florę pro.activ, która pomaga walczyć ze złym cholesterolem.



Składniki (dla 2-3 osób):
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 nieduża cebula
  • 2 łyżki startego na małych oczkach sera żółtego
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki Flory pro.activ
  • sól i pieprz
Tuńczyka osączyć z zalewy, przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, wsypać do miski z tuńczykiem. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z pieczywem.
Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

WPIS KOMERCYJNY

1 komentarz:


  1. izaa_a
    2013/01/09 10:57:05
    taka pasta na pewno by mi smakowała:)
    blenda2007
    2013/01/09 11:50:08
    TAK MI TEZ:)
    wiosenka27
    2013/01/09 15:46:17
    Dobry pomysł:)
    klikaf
    2013/01/10 12:53:37
    Ostatnio do takich past dodaję przyprawę curry, smak staje sie niesamowity, polecam!

    OdpowiedzUsuń