Upiekłam biszkopt. Miał być podstawą
ciasta z dwoma rodzajami kremu. Ale pierwszy krem mi nie wyszedł, więc z
drugim dałam już sobie spokój. Został mi więc "suchy" biszkopt. Nic się
nie stało, bo przecież takie ciasto też można zjeść z ciepłą herbatą z
cytryną. A potem przypomniałam sobie, że przecież widziałam kiedyś
właśnie ciasto biszkoptowe w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych.
I nazwę pamiętałam, bo jest dość charakterystyczna: lamingtony.
Zrobiłam. Rodzinka była zachwycona, ja zresztą też - zwłaszcza prostotą i
szybkością wykonania, które idą w parze z zachwycającym wyglądem i
smakiem.
Składniki
na biszkopt:
- 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- 6 łyżek cukru pudru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na polewę:
- 70 g masła
- 370 g cukru pudru
- 6 łyżek ciemnego kakao
- 4 łyżki gorącej wody
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Przygotować biszkopt:
z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po jednym żółtku (każde kolejne dodawać do masy dopiero po tym, jak poprzednie dobrze się z masą połączy). Wyłączyć mikser i mieszając drewnianą łyżką lub łopatką, dodawać po jednej łyżce przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po jednym żółtku (każde kolejne dodawać do masy dopiero po tym, jak poprzednie dobrze się z masą połączy). Wyłączyć mikser i mieszając drewnianą łyżką lub łopatką, dodawać po jednej łyżce przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
Masę przełożyć do prostokątnej formy do
pieczenia o wymiarach 40x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub
natłuszczonej i obsypanej mąką.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 25-30 minut.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 25-30 minut.
Zimny biszkopt pokroić na prostokąty i o wymiarach 4x5 cm.
Przygotować polewę:
w garnuszku roztopić masło, dodać cukier, wymieszać, żeby się rozpuścił, następnie dodać kakao i gorącą wodę. Mieszając doprowadzić do wrzenia, przestudzić.
w garnuszku roztopić masło, dodać cukier, wymieszać, żeby się rozpuścił, następnie dodać kakao i gorącą wodę. Mieszając doprowadzić do wrzenia, przestudzić.
Kiedy polewa zacznie lekko tężeć, ale
będzie jeszcze płynna, zanurzać w niej kostki ciasta tak, żeby były z
każdej strony pokryte polewą i od razu obtaczać w wysypanych na talerzyk
wiórkach kokosowych. Zostawić do zastygnięcia polewy.
OdpowiedzUsuńGość: Jaga, *.tsm.tarnobrzeg.pl
2013/01/30 10:47:59
U mnie się na to mówi "kokosanki" :) Uwielbiam ponad wszystko
izaa_a
2013/01/30 10:56:40
cudne!! też kiedys robiłam ;)
jolantaszyndlarewicz
2013/01/30 11:24:15
Uwielbiam te ciasteczka, są rewelacyjne:) Buziaka zasyłam
anula4445
2013/01/30 11:45:58
Kiedyś bardzo często robiłam, potwierdzam są pyszne:)
Gość: AnnaA-G, *.uwm.edu.pl
2013/01/30 12:23:12
wyśmienity pomysł:)
majazteca
2013/01/30 12:43:31
Bardzo lubie. Robilam chyba ze sto lat temu w karmelowej polewie :) Tylko w przepisie nazywalo sie to "kudlacze" :))
choco-holiczka
2013/01/30 12:47:19
Genialne w swej prostocie! :) Pychotka :)
Gość: Agata, *.adsl.inetia.pl
2013/01/30 13:13:27
Faktycznie świetnie wyglądają. ;)
wiosenka27
2013/01/30 14:44:18
Od dawna przymierzam się do tych ciastek ale jakoś zawsze w ostatniej chwili zmieniam zamiar:)
chochlikikuchenne
2013/01/30 15:32:14
Ojej! :D
Uwielbiam <3 !
kabamaiga
2013/01/30 18:06:33
A ja ich nie znam, ale wiem, że posmakowałyby mi na pewno.
alohaskarbie
2013/01/30 18:13:53
Witam,
Kiedyś robilam coś podobnego, ale o wiele mniejsze. I tak jak sie przyglądam tym Twoim prostokącikom, stwierdzam, że niepotrzebnie komplikowałam sobie życie :) tak wyglądają świetnie. Będe tu zaglądać. Pozdrawiam :)
Gość: Słodka Babeczka, *.dynamic.chello.pl
2013/01/30 18:48:16
Na takie ciasteczka chętnie bym się skusiła :)
majanaboxing
2013/01/30 22:38:55
Cudnie wyglądają! :)
droczilka
2013/01/30 23:05:52
Pysznie wyglądają. Takie ośnieżone, dobrze komponują się z zimową aurą.
kinia_1979
2013/02/08 18:06:53
Oj znam, znam. tyle, że one u mnie jakoś zawsze nazywały się kokoski:)
Gość: , *.wask.wroc.pl
2013/02/21 13:40:42
a ja je znam od lat jako kudłacze :)
tez wszyscy je uwielbiamy, bo smakuje wybornie
Gość: kateszf, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/21 20:13:40
jadam takie ciasto od lat, a nawet nie wiedziałam jak się nazywa :) Cóż za oświecenie :)
Gość: ania, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/05/15 19:39:54
a po co cukier puder?
Gość: oman, *.swidnica.mm.pl
2014/12/13 23:22:31
Dopiero po zrobieniu rzuciłem okiem na komentarze, wszyscy chwalą ale nikt nie robił według tego przepisu. Wybrałem go bo nie mogę używać nabiału no i jest najłatwiejszy z przeczytanych. Już po przygotowaniu składników coś nie pasowało. 70 g masła i 370 g cukru, jak to ma się rozpuścić? Nie mówiąc o 6 łyżkach kakao, po ich dodaniu nie trzeba czekać aż masa zgęstnieje tylko uważać by łyżeczki nie pogiąć w czasie mieszania
edyta_rosner
2014/12/14 19:05:34
Oman w składzie polewy jest też gorąca woda. Jeśli cukier nie chce się rozpuścić, wystarczy dodać jej trochę więcej tak, żeby uzyskać gładką polewę.