środa, 30 stycznia 2013

Lamingtony

Upiekłam biszkopt. Miał być podstawą ciasta z dwoma rodzajami kremu. Ale pierwszy krem mi nie wyszedł, więc z drugim dałam już sobie spokój. Został mi więc "suchy" biszkopt. Nic się nie stało, bo przecież takie ciasto też można zjeść z ciepłą herbatą z cytryną. A potem przypomniałam sobie, że przecież widziałam kiedyś właśnie ciasto biszkoptowe w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych. I nazwę pamiętałam, bo jest dość charakterystyczna: lamingtony. Zrobiłam. Rodzinka była zachwycona, ja zresztą też - zwłaszcza prostotą i szybkością wykonania, które idą w parze z zachwycającym wyglądem i smakiem.

 

Składniki
na biszkopt:
  • 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na polewę:
  • 70 g masła
  • 370 g cukru pudru
  • 6 łyżek ciemnego kakao
  • 4 łyżki gorącej wody
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Przygotować biszkopt:
z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po jednym żółtku (każde kolejne dodawać do masy dopiero po tym, jak poprzednie dobrze się z masą połączy). Wyłączyć mikser i mieszając drewnianą łyżką lub łopatką, dodawać po jednej łyżce przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
Masę przełożyć do prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 40x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej mąką.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 25-30 minut.
Zimny biszkopt pokroić na prostokąty i o wymiarach 4x5 cm.

Przygotować polewę:
w garnuszku roztopić masło, dodać cukier, wymieszać, żeby się rozpuścił, następnie dodać kakao i gorącą wodę. Mieszając doprowadzić do wrzenia, przestudzić.

Kiedy polewa zacznie lekko tężeć, ale będzie jeszcze płynna, zanurzać w niej kostki ciasta tak, żeby były z każdej strony pokryte polewą i od razu obtaczać w wysypanych na talerzyk wiórkach kokosowych. Zostawić do zastygnięcia polewy.



1 komentarz:


  1. Gość: Jaga, *.tsm.tarnobrzeg.pl
    2013/01/30 10:47:59
    U mnie się na to mówi "kokosanki" :) Uwielbiam ponad wszystko
    izaa_a
    2013/01/30 10:56:40
    cudne!! też kiedys robiłam ;)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/01/30 11:24:15
    Uwielbiam te ciasteczka, są rewelacyjne:) Buziaka zasyłam
    anula4445
    2013/01/30 11:45:58
    Kiedyś bardzo często robiłam, potwierdzam są pyszne:)
    Gość: AnnaA-G, *.uwm.edu.pl
    2013/01/30 12:23:12
    wyśmienity pomysł:)
    majazteca
    2013/01/30 12:43:31
    Bardzo lubie. Robilam chyba ze sto lat temu w karmelowej polewie :) Tylko w przepisie nazywalo sie to "kudlacze" :))
    choco-holiczka
    2013/01/30 12:47:19
    Genialne w swej prostocie! :) Pychotka :)
    Gość: Agata, *.adsl.inetia.pl
    2013/01/30 13:13:27
    Faktycznie świetnie wyglądają. ;)
    wiosenka27
    2013/01/30 14:44:18
    Od dawna przymierzam się do tych ciastek ale jakoś zawsze w ostatniej chwili zmieniam zamiar:)
    chochlikikuchenne
    2013/01/30 15:32:14
    Ojej! :D
    Uwielbiam <3 !
    kabamaiga
    2013/01/30 18:06:33
    A ja ich nie znam, ale wiem, że posmakowałyby mi na pewno.
    alohaskarbie
    2013/01/30 18:13:53
    Witam,
    Kiedyś robilam coś podobnego, ale o wiele mniejsze. I tak jak sie przyglądam tym Twoim prostokącikom, stwierdzam, że niepotrzebnie komplikowałam sobie życie :) tak wyglądają świetnie. Będe tu zaglądać. Pozdrawiam :)
    Gość: Słodka Babeczka, *.dynamic.chello.pl
    2013/01/30 18:48:16
    Na takie ciasteczka chętnie bym się skusiła :)
    majanaboxing
    2013/01/30 22:38:55
    Cudnie wyglądają! :)
    droczilka
    2013/01/30 23:05:52
    Pysznie wyglądają. Takie ośnieżone, dobrze komponują się z zimową aurą.
    kinia_1979
    2013/02/08 18:06:53
    Oj znam, znam. tyle, że one u mnie jakoś zawsze nazywały się kokoski:)
    Gość: , *.wask.wroc.pl
    2013/02/21 13:40:42
    a ja je znam od lat jako kudłacze :)

    tez wszyscy je uwielbiamy, bo smakuje wybornie
    Gość: kateszf, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2013/02/21 20:13:40
    jadam takie ciasto od lat, a nawet nie wiedziałam jak się nazywa :) Cóż za oświecenie :)
    Gość: ania, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
    2013/05/15 19:39:54
    a po co cukier puder?
    Gość: oman, *.swidnica.mm.pl
    2014/12/13 23:22:31
    Dopiero po zrobieniu rzuciłem okiem na komentarze, wszyscy chwalą ale nikt nie robił według tego przepisu. Wybrałem go bo nie mogę używać nabiału no i jest najłatwiejszy z przeczytanych. Już po przygotowaniu składników coś nie pasowało. 70 g masła i 370 g cukru, jak to ma się rozpuścić? Nie mówiąc o 6 łyżkach kakao, po ich dodaniu nie trzeba czekać aż masa zgęstnieje tylko uważać by łyżeczki nie pogiąć w czasie mieszania
    edyta_rosner
    2014/12/14 19:05:34
    Oman w składzie polewy jest też gorąca woda. Jeśli cukier nie chce się rozpuścić, wystarczy dodać jej trochę więcej tak, żeby uzyskać gładką polewę.

    OdpowiedzUsuń