środa, 16 stycznia 2013

Pszenno-żytnie bułki z ziarnami

Chciałam upiec bułki. Znalazłam przepis na bułki pszenno-orkiszowe, który mi się spodobał, ale gdy zaczęłam przygotowywać składniki okazało się, że mąka orkiszowa mi się skończyła. Zamieniłam ją więc na mąkę żytnią razową. Ponieważ żytnia mąka sprawia, że wypieki są bardziej zbite i cięższe, bułki nie wyrosły mi takie duże jak w oryginale, ale i tak bardzo nam smakowały.
Polecam wszystkim, którzy lubią zdrowe domowe pieczywo.

 

Wzorowałam się na przepisie z Pracowni Wypieków, ale podaję z moimi zmianami.

Składniki (na 9 bułek):
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 350 g mąki pszennej
  • 300 ml letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • opcjonalnie po 1 płaskiej łyżeczce kminku i siemienia lnianego
  • 1 jako rozkłócone z łyżeczką śmietany, mleka lub wody do posmarowania
  • ziarna słonecznika, sezamu, siemienia lnianego (lub inne ulubione) do posypania

Obydwa rodzaje mąki wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, polać miodem oraz niewielką ilością letniej wody i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Po tym czasie zacząć wyrabianie ciasta, dodając sól, masło, ziarna oraz pozostałą letnią wodę. Wyrobić na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto. Uformować je w kulę i położyć w posmarowanej olejem misce. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 9 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową blasze.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na 30-40 minut. Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 10-15 minut.

1 komentarz:


  1. nastusia81
    2013/01/16 15:29:21
    muszą być pyszne;)
    mikimama
    2013/01/16 19:25:45
    Dawno nie piekłam, wyglądają pysznie!
    jolantaszyndlarewicz
    2013/01/17 10:36:21
    Ja lubię takowe ...i domowe i zdrowe:). Piekne bułki, takie okraglutkie:) pozdrawiam
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2013/01/17 19:53:10
    takie bułeczki sa najlepsze na świecie na sniadanko..nie tylko :)
    izaa_a
    2013/01/17 21:39:48
    bułki wyglądają jak z najlepszej piekarni
    fantazjemagdyk
    2013/01/18 18:46:26
    muszę też sobie zrobić taką przyjemność :)
    Gość: asialc, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2013/01/18 20:04:44
    Tez lubię domowe pieczywo, ale takich bułeczek jeszcze nie robiłam. Cudnie Ci wyszły :-)
    Gość: Emilka for Event, *.olsztyn.vectranet.pl
    2013/01/24 16:57:35
    Te bułki wyglądają bosko! Przymierzam się do pieczenia własnego pieczywa od dłuższego czasu (nawet przytargałam od rodziców maszynę do chleba i inne akcesoria), ale...na razie nie mam odwagi :) chyba czas poważniej podejść do tematu! :)
    Gość: Ala, *.ssp.dialog.net.pl
    2014/11/05 17:22:39
    Dzisiaj robiłam, bułeczki wyszły przepyszne:)ładnie wyrosły i są bardzo ciężkie, co jest oczywiście na plus, bo przyzwyczaiłam się do tych pompowanych ze sklepu. Ja bym dała ciut więcej soli, ale to już zależy od preferencji. Gorąco polecam przepis;)

    OdpowiedzUsuń