Od kiedy pierwszy raz zrobiłam te krokiety, weszły do mojego repertuaru na stałe.
Składniki:
Naleśniki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej (daję zwykłą przegotowaną)
- 3 jajka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub rzeżuchy
- ziarenka smaku ziołowe Winiary
Farsz
- 500g białej kapusty
- 1 posiekana cebula
- 100 g warzyw (por+marchew+pietruszka, ew. seler)
- 2 łyżki masła
- pieprz, ziarenka smaku ziołowe
Z podanych składników przygotować ciasto
naleśnikowe, dodać 2 łyżeczki ziarenek smaku i posiekaną natkę. Na
rozgrzanym oleju usmażyć naleśniki.
Kapustę drobno pokroić, zalać wrzącą
wodą, zagotować, odsączyć. Na maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać do
niej kapustę i pozostałe warzywa starte na tarce o dużych oczkach.
Doprawić ziarenkami smaku i pieprzem. Przykryć i dusić do miękkości.
Ostudzić.
Farsz podzielić na tyle części ile jest
naleśników, nakładać na każdy po porcji i zwijać w krokiety. Panierować w
roztrzepanym jajku i tartej bułce, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty
kolor.
Najlepiej smakują z barszczem czerwonym do popicia :)
OdpowiedzUsuńmajanaboxing
2008/05/18 11:14:26
Wygladają bardzo smakowicie. Lubie takie potrawy :)
atina_bc
2008/05/19 10:37:00
Wglądają bardzo apetycznie! Kocham krokiety podawane z czerwonym barszczem:-)
cuda.wianki
2008/05/19 13:11:08
wow!! kolejny super pomysl na nalesniki!! do sprobowania :-)
edysia79
2008/05/19 17:59:08
Na prawdę polecam ten przepis. U nas w domu krokiety z warzywami są prawdziwym hitem :)