Przepis ten powstał z połączenia dwóch
innych. Już nie pamiętam jak do połączenia doszło, czy zmieniłam po
prostu tylko przepis na kruszonkę, czy tą kruszonkę dodałam. W każdym
razie te dwa elementy świetnie do siebie pasują i tworzą przepyszną
całość. Szczerze polecam wypróbowanie :)
Składniki:
Ciasto
- 25 dag cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 20 dag margaryny
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki kakao
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru wanilinowego (dałam cukier cynamonowy)
Kruszonka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru kryształu
- 5 dag margaryny
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Do
garnka włożyć margarynę i olej, roztopić, wsypać cukier i kakao,
wymieszać, dolać wodę. Podgrzewać cały czas mieszając aż masa uzyska
jednolitą konsystencję, ale nie gotować. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Żółtka
rozetrzeć mikserem i nadal miksując wlewać wystudzoną masę kakaową,
wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.
Całość dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i łyżką wymieszać z ciastem. Przełożyć do tortownicy.
Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wsypać do miski, zagnieść gładkie ciasto, rozkruszyć palcami na ciasto w formie.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w 180ºC
OdpowiedzUsuńmajanaboxing
2008/05/03 11:51:15
Piękny murzynek, piękna wiosna. Mnie cos wczoraj po glowie chodzil murzynek, moze zrobie ten wg Twojego przepisu ? :)
Piekne zdjecia, takie wiosenne, szkoda,ze ten dlugi weekend taki malo sloneczny jest. Wszystkie plany wziely w leb :(
edysia79
2008/05/03 12:20:47
Majanko za mną też ten murzynek chodził i wychodził, bo już prawie zapomniałam jak smakuje, tak długo go nie piekłam :) Wypróbuj mój przepis, chętnie zobaczę go w twoim wykonaniu ;)
Więcej wiosennych zdjęć wkleiłam na mój drugi, haftowany blog. Co do pogody masz rację, taka w kratkę jest, ale my żadnych konkretnych planów nie mieliśmy, więc nam to nie przeszkadza ;)
majanaboxing
2008/05/03 15:06:28
Zajrzałam, piekne :) Piekny tamten blog rownie jak ten :) Pozdrawiam.
abbra
2008/05/03 22:29:08
Ciekawy pomysł na murzynka z kruszonką - pewnie był pyszny !
Ładne tulipany :)
moteczek
2008/05/04 11:55:26
Niamniuśnie ciasteczko wyglada i zapewne tak samo smakuje - aż nabrałam ochoty. Kwiatuszki prześliczne.
edysia79
2008/05/05 13:33:35
Dziękuję i naprawdę polecam ten przepis, ciasto zawsze się udaje :)
Gość: Amelia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/07/14 17:37:26
Wypróbowałam przepis - "skruszony murzynek" udał się znakomicie:)
edysia79
2008/07/14 18:50:40
Amelio - bardzo się cieszę że murzynek się udał i chyba smakował ? :)
adrijah
2008/07/22 18:34:30
Wygląda przepysznie! A ja zdecydowanie należę do osób jedzących najpierw oczami :D Szkoda tylko, że większość wypieków mi nie wychodzi, stanęłam na etapie muffinek :P ale skoro piszesz, że zawsze się udaje, to kto wie, może zaryzykuję
edysia79
2008/07/23 00:20:57
Adrijah - ja też zdecydowanie jem oczami zanim zabiorę się za jakąś potrawę ;) Spróbuj z tym murzynkiem, na pewno się uda.
adrijah
2008/07/23 12:36:49
Najwyżej jak się całe ciasto nie uda, to spróbuję jeszcze raz i zrobię z niego muffinki :P
rosse5
2010/03/08 23:01:43
tak za mną cały dzień chodziło ciasto, wybór padł na tego murzynka. I to był bardzo dobry wybór:) I mi, i Mężowi bardzo smakuje:)
blanc-rose
2011/04/13 19:40:44
Witaj :) Mam ochotę upiec tego murzynka, zaintrygowała mnie ta kruszonka :) Chciałabym się tylko zapytać-w tortownicy o jakiej średnicy piekłaś to ciacho? Widzę, że jest dość wysokie i nie chcę przedobrzyć. I jeszcze jedno-widzę, że spód jest wyłożony papierem do pieczenia, a boki? Wysmarować czymś? Pozdrawiam! :)
edysia79
2011/04/13 21:31:41
blanc-rose murzynka piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Spód wykładam papierem do pieczenia, bo forma jest już stara i na papierze lepiej mi się kroi, a potem lepiej się formę myje. Boków nie wykładam papierem, a tylko smaruję masłem lub margaryną.
blanc-rose
2011/04/13 22:04:53
Dziękuję za odpowiedź tutaj i przy cieście cynamonowym :) Mam tortownicę o średnicy 26cm-wydaje mi się, że mogę nie zwiększać proporcji, a Ty jak sądzisz?
edysia79
2011/04/13 22:16:33
Wydaje mi się, że nie musisz zwiększać proporcji. To ciasto jest dość wysokie, więc i na większej tortownicy będzie dobrze :)
blanc-rose
2011/04/13 22:21:14
Dzięki za porady :) Jutro będzie ciaaachooo! :)
edysia79
2011/04/13 22:54:43
w takim razie smacznego!
:)
blanc-rose
2011/04/14 15:11:51
Pyszny murzyn, dziękuję za przepis :) Kształtem przypomina trochę kopiec kreta ;)
Gość: daria, *.dynamic.chello.pl
2012/08/10 12:35:22
właśnie zabieram się za pieczenie tego murzynka dla mojej rodzinki;)
tylko chyba dodam więcej kruszonki i porzeczki ;)
Gość: piniak83, *.multi-play.net.pl
2013/04/16 18:01:37
Bardzo fajne urozmaicenie tradycyjnego murzynka. Ciasto pięknie rośnie i smakuje nieziemsko!