W lodówce miałam mleczko kokosowe które zostało mi po przygotowaniu koktajlu pomarańczowo-kokosowego. Właśnie wtedy gdy zastanawiałam się jak je wykorzystać, jakby specjalnie dla mnie Agata opublikowała
na swoim blogu ten przepis. Okazało się jednak, że mleka kokosowego mam
około pół puszki, więc troszkę za mało do tego ciasta, ale aby mieć
pełną szklankę dolałam zwykłe mleko.
Ciasto wyszło wspaniałe - wilgotne, miękkie i puszyste, chociaż jak dla mnie troszeczkę zbyt słodkie. No i ten zapach! Zarówno w trakcie pieczenia jak i po wyjęciu z piekarnika pięknie pachnie kokosem.
Ciasto wyszło wspaniałe - wilgotne, miękkie i puszyste, chociaż jak dla mnie troszeczkę zbyt słodkie. No i ten zapach! Zarówno w trakcie pieczenia jak i po wyjęciu z piekarnika pięknie pachnie kokosem.
Składniki:
- 250 g miękkiego masła
- 1 szklanka drobnego cukru (można dać mniej)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka mleka kokosowego
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i posypać mielonymi migdałami lub bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
- 250 g miękkiego masła
- 1 szklanka drobnego cukru (można dać mniej)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka mleka kokosowego
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i posypać mielonymi migdałami lub bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Mikserem
połączyć miękkie masło, drobny cukier i ekstrakt z wanilii. Utrzeć na
białą i puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas
miksując.
Dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną, wiórki kokosowe oraz mleko kokosowe. Składniki wymieszać.
Dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną, wiórki kokosowe oraz mleko kokosowe. Składniki wymieszać.
Masę wlać do przygotowanej formy i piec przez 1 godzinę.
Po
ostudzeniu polać lukrem, powstałym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z
cytryny i mlekiem (dodając mleko w takiej ilości, aby otrzymać gęsty
lukier). Posypać wiórkami kokosowymi.
OdpowiedzUsuńatina_bc
2009/05/25 09:31:17
Pysznie wygląda:) I wydaje się właśnie takie wilgotne, uwielbiam takie ciasta:)
majanaboxing
2009/05/25 10:42:52
Zgadzam się z przedmówcą !:)) Uwielbiam takie mokre ciasta, a to wygląda przepysznie !:))
aga-aa
2009/05/25 10:51:29
mniam mniam, a mleczko kokosowe podobno można zrobić samem
gotowanie.onet.pl/31698,0,1,domowe_mleczko_kokosowe,ksiazka_przepis.html
adda73
2009/05/25 10:53:49
Ciasto wygląda przepysznie :) Muszę kiedyś się na nie skusić :)
casiapaw
2009/05/25 11:24:47
Ciacho wygląda uroczo :) Szkoda tylko ze jest z kokosem ;)
iis111
2009/05/25 12:39:53
moj maz lubi takie ciasta... do mleczka:)
Gość: agata, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/05/25 12:46:33
Cieszę się, że smakuje! A że słodkie...taki urok słodkości!:)
cuda.wianki
2009/05/25 14:01:03
wlasnie szukam jakiegos fajnego przepisu na ciasto z kokosem... musze sprobowac tego!!
evenka-arabeska
2009/05/25 14:02:23
Ostatnio mam słabość do wypieków z kokosem , więc pewnie skuszę się i na to ciasto , tym bardziej , że jest wilgotne :-)
upl
2009/05/25 15:48:28
jaki fajny przepis - bardzo lubie ciasto kokosowe
olalala77
2009/05/25 18:41:31
Wygląda super! uwielbiam takie kokosowe ciasta :).
notme-gotuje
2009/05/25 18:50:28
Świetne i pyszne ciasto! :)
Pozdrawiam ciepło!
emma001
2009/05/25 19:51:18
Wszytsko co kokosowe jest dla mnie wprost obłędne. Ciacho pierwsza klasa ;)
szarlotek
2009/05/26 19:51:03
Kokosowy obłęd:))A do tego wszędzie truskawki:))W życiu nie schudnę:(Pozdrawiam serdecznie!
abbra
2009/05/26 21:59:55
Przepadam za kokosowymi słodkościami !
Edysiu , Twoje ciasto jest bardzo kuszące , mniam ! :)
edysia79
2009/05/27 11:24:40
Dziękuję bardzo za pochwały, cieszę się, że jest tutaj tyle wielbicieli kokosowych wypieków :)
olciaky
2009/05/27 13:59:23
Piękniuśie!:)