Przepis ten znalazłam już w zeszłym roku na blogu Abbry,
od razu go sobie odpisałam i tak przeleżał sobie cały rok w
segregatorze czekając na swój czas i kolejny rabarbarowy sezon.
Zmieniłam trochę nazwę, bo zamiast prażonych jabłek użyłam własnoręcznie
zrobionej konfitury gruszkowej. Nie wiem jak smakuje oryginał, ale moja
wersja jest rewelacyjna, a moje konfitury idealnie się tutaj wpasowały,
bo w składzie mają też cynamon.
Wszyscy którzy tego ciasta spróbowali, a była to nie tylko rodzina, bardzo chwalili jego smak. Polecam je więc wszystkim lubiącym rabarbar do upieczenia póki jeszcze można kupić te kwaskowe łodygi, lub też urwać je z własnego ogródka oczywiście :)
Wszyscy którzy tego ciasta spróbowali, a była to nie tylko rodzina, bardzo chwalili jego smak. Polecam je więc wszystkim lubiącym rabarbar do upieczenia póki jeszcze można kupić te kwaskowe łodygi, lub też urwać je z własnego ogródka oczywiście :)
na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany
na masę owocową:
- około 1/2 kg rabarbaru
- 1/2 litra konfitury gruszkowej (lub jabłek prażonych)
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
na bezę:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojoną margarynę i chwilę siekać nożem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść gładie ciasto. Owinąć folią i włażyć do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć na dużą prostokątną blachę nasmarowaną masłem, ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 220C piekarnika i piec około 15-20 minut do zrumienienia.
Rabarbar obrać, pokroić na cienkie plasterki, posypać go cukrem i cynamonem, dodać jabłka, wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód i przykryć pianą ubitą z białek z cukrem.
Piec w 190C około 30 minut.
Abbra pisze że do tego ciasta można też dać same jabłka lub inne owoce.
OdpowiedzUsuńcasiapaw
2009/05/20 01:16:24
Moja teściowa robi szarlotkę z taką bezą na wierzchu i wszyscy się nią zawsze zachwycają. Twoja beza pewnie wzbudza podobne emocje :)
abbra
2009/05/20 06:16:52
Z gruszkami musiało smakować wspaniale !
Moje dziecko zawsze zaczyna jedzenie tego ciasta od bezy ;))
kasiaaaa24
2009/05/20 07:59:34
Edysiu jakie cudowne ciacho :) Gruszki, rabarbar i beza - poezja :)
gosiab_3
2009/05/20 08:12:05
swietnie wyglada i apetycznie brzmi !!!:)
blue_megi
2009/05/20 08:25:08
wszystko co lubię połączone w jednym cieście... :)
majanaboxing
2009/05/20 08:26:52
Och, na pewno smakuje wspaniale! Połączenie rabarbaru i gruszek to dla mnie nowość, ale myslę,ze smaczniutka, bo wygląda znakomicie :)))
atina_bc
2009/05/20 09:45:25
jakie pyszności! Bardzo ciekawa kombinacja i myślę, że pyszna:) Bardzo smacznie wygląda:)
emma001
2009/05/20 15:29:27
Wyglada bardzo apetycznie a ta beza dodaje mu uroku. Pycha
iis111
2009/05/20 18:01:58
tutaj rabarbar jest strasznie drogi. Jak sie wprowadzimy do naszego domu, to sobie posadze swoj w ogrodku:)
edysia79
2009/05/20 23:58:17
Dziękuję :)
olciaky
2009/05/21 11:01:20
Ale fajniutka beza ci wyszła,ja to nigdy takiej nie umiem zrobić:(