Kolejny przepis na ciasto z rabarbarem i kolejny zaczerpnięty z blogu
Abbry. Oczywiście jak to często u mnie bywa, trochę zmieniłam
składniki. Okazało się bowiem, że mam w ogrodzie za mało rabarbaru i
żeby mieć tyle owoców ile powinno się na cieście znaleźć, dołożyłam do
rabarbaru jabłka. Dlatego zmieniłam trochę nazwę ciasta i składniki
podaję w takich proporcjach, jakie sama zastosowałam.
Ciasto
jest bardzo smaczne, wilgotne i niezbyt słodkie, czyli dokładnie takie
jakie lubię. Zresztą nie mogło być inaczej, bo wszystkie przepisy które
znajduję u Abbry sprawdzają się w mojej kuchni :)
Składniki
na ciasto:
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka cukru pudru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
na wierzch:
- ok. 300 g rabarbaru
- 3-4 łyżeczki cukru
- 2 jabłka
na kruszonkę:
- 100 g masła lub margaryny
- mąka
- cukier
na kruszonkę:
- 100 g masła lub margaryny
- mąka
- cukier
Rabarbar obrać, pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z cukrem.
Składniki ciasta zmiksować - najpierw jajka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać płynne składniki, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksowane ciasto wylać na prostokątną blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Rabarbar osączyć z nadmiaru soku. Jabłka obrać, pokroić w niedużą kostkę, dodać do rabarbaru, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
Szybko zagnieść kruszonkę - do masła pokrojonego na małe kawałki dodać mąkę i cukier (tak jak Abbra zaczęłam od trzech łyżek mąki i cukru, a potem dosypywałam stopniowo aż uzyskałam gładkie ciasto które łatwo się dało pokruszyć).
Kruszonką posypać warstwę owocową i blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec około 50 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Składniki ciasta zmiksować - najpierw jajka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać płynne składniki, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksowane ciasto wylać na prostokątną blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Rabarbar osączyć z nadmiaru soku. Jabłka obrać, pokroić w niedużą kostkę, dodać do rabarbaru, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
Szybko zagnieść kruszonkę - do masła pokrojonego na małe kawałki dodać mąkę i cukier (tak jak Abbra zaczęłam od trzech łyżek mąki i cukru, a potem dosypywałam stopniowo aż uzyskałam gładkie ciasto które łatwo się dało pokruszyć).
Kruszonką posypać warstwę owocową i blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec około 50 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Na
koniec już nie kulinarnie, ale chciałam się pochwalić moim kaktusem
który wypuścił aż 24 pączki które kolejno zakwitają. Dziś kaktus
zaszalał i w jednym dniu rozwinęło się aż sześć kwiatów. Oto jeden z
nich:
OdpowiedzUsuńcasiapaw
2009/05/21 01:49:59
Szybkie, proste, przyjemne i na pewno pyszne :)
atina_bc
2009/05/21 07:52:41
Ale pysznie wygląda:) Ja na szczęście miałam wystarczającą ilość rabarbaru do tego ciasta:) Wiem , że jest pyszne, a twoje wygląda bardzo, bardzo smacznie w takiej kombinacji :)
majanaboxing
2009/05/21 08:38:52
Pyszniutkie ciacho !:)) Wiem, bo je robiłam, a dodatek jabłek na pewno sprawia,ze jest jeszcze smaczniejsze :))
A kwiat - śliczny Edysiu!:)
mietowka22
2009/05/21 08:42:53
ale fajne ciasto lubię takie szybkie i pyszne wypieki :)
olciaky
2009/05/21 11:09:29
Oj ładne,ładne;)
emma001
2009/05/21 20:51:08
Moj brzuch jest pełny, ale na taki kawaleczek bym sie skusiła ;)
iis111
2009/05/21 23:18:50
Szczesciara z Ciebie, ze w ogole masz rabarbar. Czy to ciasto dla meza? Domyslam sie ze donosisz mu ciasta do szpitala;)
edysia79
2009/05/21 23:22:46
Dziękuję bardzo i polecam to ciasto :)
Iwonko rabarbar mam dzięki mamie, bo to ona dba o ogródek :)
Oczywiście że część ciasta zawiozłam mężowi do szpitala, żeby mu trochę osłodzić pobyt tam :)
Gość: marta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/05/19 23:16:52
łatwe I szybkie a tak pyszne, że aż szok! ;)
Gość: maria, *.zdnet.com.pl
2010/10/21 00:52:38
Mam taki kaktus tylko kwitnie na różowo.