środa, 6 maja 2009

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Zazwyczaj nie używam w kuchni sosów z torebek, ale skoro już jestem członkiem Klubu Winiary i razem z   magazynem kulinarnym dostałam sos borowikowy, a w lodówce miałam ugotowaną kaszę gryczaną, skusiłam się na zrobienie tej zapiekanki. Nie żałuję, bo była bardzo smaczna, mąż był zachwycony, więc pewnie jeszcze kiedyś zrobię powtórkę.
Przepis oczywiście pochodzi z magazynu "Kuchnia od kuchni" Winiary.
 
 
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej (lub 2 torebki)
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- Sos Borowikowy Winiary
- 200 ml śmietany 18%
- 100 g startego żółtego sera
- sól i pieprz

Zagotować 1,5 szklanki wody, wsypać kaszę i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut (jeśli używamy kaszy w woreczkach, ugotować ją wg przepisu na opakowaniu).
Cebulę posiekać, pieczarki oczyścić, pokroić. Na maśle zeszklić cebulę, dodać pieczarki i podsmażyć. Połączyć z kaszą, lekko ostudzić.
 
Dodać mięso i sos rozprowadzony ze śmietaną. Wszystko wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypać startym serem.
 
Wstawić formę do nagrzanego piekarnika i zapiekać pod przykryciem 30-40 minut w 180ºC.
Podawć gorące, można polać keczupem.
 

2 komentarze:


  1. casiapaw
    2009/05/06 22:17:01
    Edytko, uwielbiam Twoje obiad! I bardzo żałuję, że tylko tak wirtualnie ;) Zawsze są ciekawe i smakowite, a jednocześnie proste do przyrządzenia i z dostępnych składników :) Mniam :)
    kasiaaaa24
    2009/05/06 22:31:12
    Wygląda super :) Uwielbiam takie zapiekanki - z pewnością bardzo by mi smakowała :)
    edysia79
    2009/05/06 22:52:24
    Casiu ja też żałuję, że tak daleko od siebie mieszkamy, bo chętnie bym Cię na taki obiadek zaprosiła ;) Dziękuję :)))

    Kasiu dzięki, też myślę że by Ci zasmakowała :)
    iis111
    2009/05/06 23:32:20
    do kaszy to ja meza nie przekonam;)
    grumko
    2009/05/07 06:39:54
    Bardzo mi się podoba ta zapiekana. Wszystkie składniki lubię, więc całość musi być pyszna!
    majanaboxing
    2009/05/07 08:41:01
    Musi być pyszna! Lubię wszystko to co zawiera w sobie, więc na pewno by mi smakował taki obiadek :) Pozdrawiam ciepło :)
    atina_bc
    2009/05/07 10:52:06
    Musi byc pyszna:) Taka niepozorna, ale ma w sobie wszystko co lubię;)
    olciaky
    2009/05/07 16:00:47
    No mniam mniam:))
    zjedz_mnie
    2009/05/07 21:42:25
    Lubię zapiekanki i muszę przyznać, że Twoja mnie zaintrygowała:)
    agulka.73
    2009/05/07 23:25:16
    Edysiu ta zapiekanka musi być pyszna :-) uwielbiam kaszę (niestety w domu jestem mniejszością) ale muszę ją wypróbować :-) pozdrowionka :))
    Gość: mellisa, *.dynamic.gprs.plus.pl
    2009/05/12 09:25:15
    Wczoraj,kiedy czytałam ten przepis prawie umarłam z głodu bo tak opis zadziałał na moja podswiadomość.Ale to nic w porównaniu z tym kiedy przyrządziłam te pyszności!Jednak przyznam ze w trakcie przygotowań traciłam optymizm i bałam sie reakcji meża bo on wynalazków raczej nie akcepuje....ALE KIEDY ZAPACH Z PIECYKA DOTARŁ DO NIEGO NIE MÓGŁ SIE DOCZEKAĆ!I SŁUSZNIE BO TO BYŁA NAJPYSZNIEJSZA RZECZ JAKA OSTATNIO JADŁAM!!!REWELACJA PO STOKROĆ!!!!
    edysia79
    2009/05/12 13:40:36
    Melliso widzisz jak się uśmiecham od ucha do ucha? :D
    Bardzo się cieszę, że Wam obojgu tak bardzo ta zapiekanka smakowała! Może teraz mąż się przekona do nowych dań? Mój też kiedyś twierdził że on to tylko zwykłe jedzenie chce, żadnych eksperymentów, a teraz to pyta co nowego upichciłam lub upiekłam ;)
    Pozdrawiam serdecznie!
    notme-gotuje
    2009/05/15 09:13:38
    Świetna zapiekanka, mniam, mniam, koniecznie do wypróbowania. :)

    Pozdrawiam!
    edysia79
    2009/05/16 22:13:45
    Notme spróbuj koniecznie! :)
    ninn17
    2009/10/22 17:07:22
    no i zrobilam :)
    no i oczywiscie smakowalo :)
    na razie tylko mnie i corci (jej szukalam kesow bez pieczarek), ale mysle ze szanowny N. jak wroci z roboty i posmakuje to zaakceptuje :P
    edysia79
    2009/10/23 13:36:47
    Ninn mam nadzieję że i szanownemu N. smakowała!
    ninn17
    2009/10/23 14:30:50
    o dziwo smakowala!!
    jemu sie kasza gryczana z wojskiem kojarzy... tam 'serwowali' żwir z padlina (kasza+gulasz)... i od tej pory za nia nie przepada...
    ale taka wersja owszem :)
    a to dobrze bo ja kasze uwielbiam :)
    podrawiam
    Gość: edyta83, *.xdsl.is
    2009/10/24 01:45:09
    witam.Mam pytanie czy to mieso ktore nalezy dodac do zapiekanki ma byc surowe?? bo nie wiem czy sie dobrze wczytalam,ale tam chyba nie ma ani slowa o smazeniu miesa...

    poza tym chciałam Ci Edysiu powiedziec ze odkryłam ten blog 2 dni temu i juz nie bede miała problemu z odpowiedzia na pytanie "co dzis na obiad??'' sama inspiracja!! i zacheta oczywiscie do pieczenia i gotowania.Dziekuje CI bardzo za skarbiec jaki stworzyłas :) pozdrawiam goraco
    edysia79
    2009/10/24 08:56:56
    Witaj Edyto mięso do tej zapiekanki ma być surowe. Kiedy robiłam ją pierwszy raz miałam takie same wątpliwości, ale okazało się że nie potrzebnie. Mam nadzieję że po zrobieniu zapiekanki napiszesz jak smakowała.

    Ogromnie się cieszę że mój blog zdobył kolejną czytelniczkę, w dodatku moją imienniczkę :) Zapraszam jak najczęściej i oczywiście życzę smacznego!
    edysia79
    2009/10/24 13:20:07
    Ninn mojemu mężowi kasza gryczana też z wojskiem się kojarzy, tyle że bardzo dobrze. Znaczy się dobrego kucharza tam mieli ;) Chociaż wątróbka to zawsze jak podeszwa była :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Gość: edyta83, *.xdsl.is
    2009/10/24 21:36:39
    zapiekanka palce lizać :)
    edysia79
    2009/11/05 14:01:53
    Edyto Cieszę się :)
    tercybiades
    2010/01/15 16:20:11
    Danie w sam raz na sobotę. Wypróbuję.
    Pozdrawiam:))
    Gość: Szarasia, *.astral.lodz.pl
    2010/03/14 07:46:30
    Nigdy nie byłam miłośniczką kaszy.A teraz myślę jaki to człowiek głupi;) i nadrabiam poszukując przepisów.Sosik takowy użyłam do polania mojego pierwszego "Piroga Biłgorajskiego",który niebawem u mnie na blogu.Zapiekankę zrobię z pewnością:)
    edysia79
    2010/03/15 20:30:34
    Szarasiu życzę więc smacznego :)
    chaneal
    2010/07/08 15:48:14
    Skusiłam się na zrobienie tej zapiekanki w weekend i muszę przyznać, że robi się ją bardzo prosto i nie wymaga zbyt wiele pracy, a efekt jest całkiem niezły (opinia domowników). Podałam ją z sosem pomidorowym i zapewne wróci jeszcze na nasz stół lecz tym razem w wersji jarskiej, bym i ja mogła skosztować. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
    Gość: , *.cnet2.gawex.pl
    2010/08/02 18:19:12
    zapiekanka pycha. polecam
    Gość: Viola, *.dynamic.chello.pl
    2011/04/09 19:09:44
    Bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu zapiekanka. Przepis można łatwo dostosować do własnych upodobań (na ten przykład ja zamieniłam kaszę gryczaną na jęczmienną, a wieprzowine na indyka). Na 100% zrobię ją jeszcze raz. Polecam.
    chaneal
    2011/06/02 15:02:41
    No i dzisiaj popełniłam ową zapiekankę w wersji jarskiej (zgodnie z obietnicą). Jest pyszna! Taka prosta, a taka smaczna. Uwielbiam kaszę gryczaną i pieczarki, a tu mam połączenie obydwu składników i to w jakiej formie. Mniam...
    edysia79
    2011/06/03 14:10:02
    :D
    Gość: Ola, *.ustka.vectranet.pl
    2012/09/06 17:23:04
    zrobiłam i wyszła przepyszna :) od siebie dodałam kostki bulionowe grzybowe ale nastepnym razem nie będę ich wkruszać, a dodaj do gotującej się kaszy ;)

    OdpowiedzUsuń