Składniki (dla 4 osób)*
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka mleka
- 1 kg jabłek
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- masło i bułka tarta do formy
W garnku zagotować szklankę mleka i szklankę wody ze szczyptą soli, wsypać opłukany ryż, ugotować. Ostudzić.
Jabłka obrać, zetrzeć na dużych oczkach.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać bułką. Na dno wyłożyć połowę ugotowanego ryżu, posypać połową cukru i kawałkami masła. Przykryć połową jabłek i posypać połową cynamonu. Ułożyć jeszcze po jednej takiej samej warstwie.
Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Zapiekać 45-50 minut.
Podawać ciepłe, z jogurtem naturalnym lub śmietaną.
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka mleka
- 1 kg jabłek
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- masło i bułka tarta do formy
W garnku zagotować szklankę mleka i szklankę wody ze szczyptą soli, wsypać opłukany ryż, ugotować. Ostudzić.
Jabłka obrać, zetrzeć na dużych oczkach.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać bułką. Na dno wyłożyć połowę ugotowanego ryżu, posypać połową cukru i kawałkami masła. Przykryć połową jabłek i posypać połową cynamonu. Ułożyć jeszcze po jednej takiej samej warstwie.
Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Zapiekać 45-50 minut.
Podawać ciepłe, z jogurtem naturalnym lub śmietaną.
*Dla
naszej trzyosobowej rodzinki przygotowuję tą zapiekankę z połowy
składników i w naczyniu żaroodpornym układam tylko po jednej warstwie
ryżu i jabłek. Zapiekam też wtedy krócej, bo ok. 30 mniut.
OdpowiedzUsuńcasiapaw
2009/05/02 00:43:49
Mmm... uwielbiam :) Też to czasem jadamy. W piątki właśnie :)
ugotujmy
2009/05/02 07:25:36
i ja bardzo lubię taką słodką ryżowo jabłkową zapiekankę
koniecznie z zimnym jogurtem!
:-)
atina_bc
2009/05/02 08:02:16
Pysznie wygląda! Cudne zdjęcie:)
mietowka22
2009/05/02 08:55:23
i znowu przepyszny ryż z jabłkami mnie kusi z następnego blogu :)
notme-gotuje
2009/05/02 10:23:02
Napisze krótko, uwielbiam takie dania. :)))
Pozdrawiam!
kasiaaaa24
2009/05/02 14:35:45
Smak dzieciństwa... Już zdążyłam zapomnieć jak bardzo ją lubię :)
iis111
2009/05/02 22:57:47
Ja ostatnio ciagle robie sobie rice pudding, wiec ta zapiekanka tez pewnie by mi smakowala:)
olalala77
2009/05/03 11:39:02
Pyyyszna :). Uwielbiam ryż na mleku, świetny musi być też taki zapieczony z jabłkiem i jogurtem. Mmm :)...
majanaboxing
2009/05/03 12:56:50
A ja jej jeszcze nigdy nie jadłam i w sumie nie wiem dlaczego... Wygląda tak pysznie! Muszę kiedyś zrobić koniecznie, przecież to moje ukochane smaki :)
olciaky
2009/05/07 16:07:28
Fajna,jak będą młode jabłka to napewno jej spróbuje:)
ninn17
2009/10/12 19:56:52
mlask mlask...
polykajac ostatnie kesy uprzejmie informuje, ze pyyyyyyyycha :)
pamietam ze moja babcia takie cus mi robila jak bylam mala.
aha. oczywiscie zamienilam jablka na gruszki bo wczoraj dostalam kolejna siatke od tesciowej :P
a co Ty Edysiu taka cicha dzisiaj ;) ??
pozdrawiam
edysia79
2009/10/14 13:39:49
Ninn ciekawy pomysł z tymi gruszkami :)
Ja sama muszę znów zrobić taki ryż, bo mam sporo jabłek od sąsiadki.
Gość: malinka, 89.229.110.*
2010/03/22 10:44:11
Mhhh pychotka:) Zrobiłam na niedzielny deser, podałam z laskami cynamonu, prażonymi płatkami migdałów i bitą śmietaną i ...rewelacja:) Wszyscy się zajadali:) Proponuję zrobić do tego sos śmietanowy na słodko i też super smakuje.
edysia79
2010/03/22 19:02:03
Malinko z takimi dodatkami to musiał być przepyszny deser :)
Cieszę się że skorzystałaś z przepisu.
Gość: Czarna Biedronka, *.babilon.ds.polsl.pl
2011/03/18 17:16:51
Smaczne wyszło - jak zawsze kiedy robię coś z Twojego bloga. Jedynie zamiast jogurtu polewam budyniem waniliowym :)