piątek, 1 maja 2009

Zapiekanka ryżowo-jabłkowa

Prosta, zdrowa i pyszna zapiekanka, w sam raz na lekki piątkowy obiad. Smakuje nam wszystkim więc dość często ją robię. Zazwyczaj jedliśmy ją bez dodatków, ale tym razem podałam ją z jogurtem naturalnym i to był strzał w 10!
 
Składniki (dla 4 osób)*
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka mleka
- 1 kg jabłek
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- masło i bułka tarta do formy

W garnku zagotować szklankę mleka i szklankę wody ze szczyptą soli, wsypać opłukany ryż, ugotować. Ostudzić.
Jabłka obrać, zetrzeć na dużych oczkach.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać bułką. Na dno wyłożyć połowę ugotowanego ryżu, posypać połową cukru i kawałkami masła. Przykryć połową jabłek i posypać połową cynamonu. Ułożyć jeszcze po jednej takiej samej warstwie.

Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Zapiekać 45-50 minut.
Podawać ciepłe, z jogurtem naturalnym lub śmietaną.
*Dla naszej trzyosobowej rodzinki przygotowuję tą zapiekankę z połowy składników i w naczyniu żaroodpornym układam tylko po jednej warstwie ryżu i jabłek. Zapiekam też wtedy krócej, bo ok. 30 mniut.

1 komentarz:


  1. casiapaw
    2009/05/02 00:43:49
    Mmm... uwielbiam :) Też to czasem jadamy. W piątki właśnie :)
    ugotujmy
    2009/05/02 07:25:36
    i ja bardzo lubię taką słodką ryżowo jabłkową zapiekankę
    koniecznie z zimnym jogurtem!
    :-)
    atina_bc
    2009/05/02 08:02:16
    Pysznie wygląda! Cudne zdjęcie:)
    mietowka22
    2009/05/02 08:55:23
    i znowu przepyszny ryż z jabłkami mnie kusi z następnego blogu :)
    notme-gotuje
    2009/05/02 10:23:02
    Napisze krótko, uwielbiam takie dania. :)))

    Pozdrawiam!
    kasiaaaa24
    2009/05/02 14:35:45
    Smak dzieciństwa... Już zdążyłam zapomnieć jak bardzo ją lubię :)
    iis111
    2009/05/02 22:57:47
    Ja ostatnio ciagle robie sobie rice pudding, wiec ta zapiekanka tez pewnie by mi smakowala:)
    olalala77
    2009/05/03 11:39:02
    Pyyyszna :). Uwielbiam ryż na mleku, świetny musi być też taki zapieczony z jabłkiem i jogurtem. Mmm :)...
    majanaboxing
    2009/05/03 12:56:50
    A ja jej jeszcze nigdy nie jadłam i w sumie nie wiem dlaczego... Wygląda tak pysznie! Muszę kiedyś zrobić koniecznie, przecież to moje ukochane smaki :)
    olciaky
    2009/05/07 16:07:28
    Fajna,jak będą młode jabłka to napewno jej spróbuje:)
    ninn17
    2009/10/12 19:56:52
    mlask mlask...
    polykajac ostatnie kesy uprzejmie informuje, ze pyyyyyyyycha :)
    pamietam ze moja babcia takie cus mi robila jak bylam mala.
    aha. oczywiscie zamienilam jablka na gruszki bo wczoraj dostalam kolejna siatke od tesciowej :P
    a co Ty Edysiu taka cicha dzisiaj ;) ??
    pozdrawiam
    edysia79
    2009/10/14 13:39:49
    Ninn ciekawy pomysł z tymi gruszkami :)
    Ja sama muszę znów zrobić taki ryż, bo mam sporo jabłek od sąsiadki.
    Gość: malinka, 89.229.110.*
    2010/03/22 10:44:11
    Mhhh pychotka:) Zrobiłam na niedzielny deser, podałam z laskami cynamonu, prażonymi płatkami migdałów i bitą śmietaną i ...rewelacja:) Wszyscy się zajadali:) Proponuję zrobić do tego sos śmietanowy na słodko i też super smakuje.
    edysia79
    2010/03/22 19:02:03
    Malinko z takimi dodatkami to musiał być przepyszny deser :)
    Cieszę się że skorzystałaś z przepisu.
    Gość: Czarna Biedronka, *.babilon.ds.polsl.pl
    2011/03/18 17:16:51
    Smaczne wyszło - jak zawsze kiedy robię coś z Twojego bloga. Jedynie zamiast jogurtu polewam budyniem waniliowym :)

    OdpowiedzUsuń