Propozycji
do chleba ciąg dalszy. Tym razem prosta do zrobienia, chociaż trochę
pracochłonna, ale bardzo smaczna pasta rybna. Zazwyczaj pojawia się na
naszym stole w piątki na śniadanie lub kolację. Najlepsza ze świeżo
zerwaną w ogródku natką pietruszki.
Składniki:
- 1 nieduża wędzona makrela
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 25 dag pieczarek
- 1 spora cebula
- 1 łyżka margaryny do smażenia
- natka pietruszki
- pieprz i sól
Pieczarki oczyścić, zetrzeć na dużych oczkach i razem z posiekaną cebulą usmażyć na margarynie. Ostudzić. Jajka również zetrzeć na tarce o dużych oczkach a natkę posiekać.
Rybę obrać ze skóry i ości, rozgnieść widelcem w misce. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i przyprawić do smaku. Pastą smarować pieczywo.
- 1 nieduża wędzona makrela
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 25 dag pieczarek
- 1 spora cebula
- 1 łyżka margaryny do smażenia
- natka pietruszki
- pieprz i sól
Pieczarki oczyścić, zetrzeć na dużych oczkach i razem z posiekaną cebulą usmażyć na margarynie. Ostudzić. Jajka również zetrzeć na tarce o dużych oczkach a natkę posiekać.
Rybę obrać ze skóry i ości, rozgnieść widelcem w misce. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i przyprawić do smaku. Pastą smarować pieczywo.
OdpowiedzUsuńugotujmy
2009/05/12 23:19:45
o, bardzo lubię połączenie ryby i pietruszki
i jajka i pietruszki :-)
casiapaw
2009/05/12 23:39:19
Mniam, makrelowe pasty na kanapki zawsze są pyszne! :)
atina_bc
2009/05/13 08:09:36
Pysznie wygląda ta pasta do chlebka:) Bardzo lubię ryby, więc koniecznie muszę sobie taką zrobić;)
majanaboxing
2009/05/13 08:38:39
Oj, musi byc pyszniutka i z pięknie pachnącą natką pietruszki! Mniam!:))
froginthefogg
2009/05/13 10:48:58
Już zaplanowałam zrobienie pasty na piątek :)
mietowka22
2009/05/13 11:01:40
uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty do kanapek :)
cuda.wianki
2009/05/13 15:00:02
uwielbiam taka paste, tyle, ze do tej pory jadlam bez pieczarek... ta wersja musi byc pycha!
iis111
2009/05/13 18:12:59
nigdy nie robilam zadnej pasty z ryb, bo nie chcialoby mi sie wyjmowac osci;)
emma001
2009/05/14 14:45:12
połączenie makreli i pieczarem z pewnoscia jest trafione. Cos mi sie wydaje ze chyba kiedys spróbuje tez pasty bo uwielbiam makrele i ppieczarki ;)
froginthefogg
2009/05/16 16:30:24
zajadamy się tą pastą od wczoraj.
super pomysł na dodanie pieczarek.
edysia79
2009/05/16 22:04:14
Froginthefogg Szybka jesteś :) Super że tak Wam zasmakowała ta pasta!
Polecam ją więc wszystkim innym :)))
Gość: yoosh, *.132-62-69.ftth.swbr.surewest.net
2009/11/21 05:29:58
A czy mozna uzyc oleju zamiast margaryny? Maslo chyba nie za bardzo...
katanaka23
2010/06/02 16:31:17
Czyżby ktoś używał Pani zdjęć w konkursie? Zwróciłam na to uwagę dzisiaj, bo czasami odwiedzam ten blog :)
www.doradcasmaku.pl/przepis/10487/pasta-rybna.html
edysia79
2010/06/04 11:22:48
Katanaka dziękuję za informację. Tak, to moje zdjęcie. Już napisałam do organizatorów konkursu w sprawie usunięcia.
Gość: hoover, 109.243.54.*
2010/08/08 11:24:58
Pasta wyszła super.
Zamiar był tak,i aby starczyło na 2 dni, ale na pewno zniknie wcześniej.