wtorek, 12 maja 2009

Pasta z wędzoną makrelą

Propozycji do chleba ciąg dalszy. Tym razem prosta do zrobienia, chociaż trochę pracochłonna, ale bardzo smaczna pasta rybna. Zazwyczaj pojawia się na naszym stole w piątki na śniadanie lub kolację. Najlepsza ze świeżo zerwaną w ogródku natką pietruszki.

 
 
Składniki:
- 1 nieduża wędzona makrela
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 25 dag pieczarek
- 1 spora cebula
- 1 łyżka margaryny do smażenia
- natka pietruszki
- pieprz i sól

Pieczarki oczyścić, zetrzeć na dużych oczkach i razem z  posiekaną cebulą usmażyć na margarynie. Ostudzić. Jajka również zetrzeć na tarce o dużych oczkach a natkę posiekać.
Rybę obrać ze skóry i ości, rozgnieść widelcem w misce. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i przyprawić do smaku. Pastą smarować pieczywo.

1 komentarz:


  1. ugotujmy
    2009/05/12 23:19:45
    o, bardzo lubię połączenie ryby i pietruszki
    i jajka i pietruszki :-)
    casiapaw
    2009/05/12 23:39:19
    Mniam, makrelowe pasty na kanapki zawsze są pyszne! :)
    atina_bc
    2009/05/13 08:09:36
    Pysznie wygląda ta pasta do chlebka:) Bardzo lubię ryby, więc koniecznie muszę sobie taką zrobić;)
    majanaboxing
    2009/05/13 08:38:39
    Oj, musi byc pyszniutka i z pięknie pachnącą natką pietruszki! Mniam!:))
    froginthefogg
    2009/05/13 10:48:58
    Już zaplanowałam zrobienie pasty na piątek :)
    mietowka22
    2009/05/13 11:01:40
    uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty do kanapek :)
    cuda.wianki
    2009/05/13 15:00:02
    uwielbiam taka paste, tyle, ze do tej pory jadlam bez pieczarek... ta wersja musi byc pycha!
    iis111
    2009/05/13 18:12:59
    nigdy nie robilam zadnej pasty z ryb, bo nie chcialoby mi sie wyjmowac osci;)
    emma001
    2009/05/14 14:45:12
    połączenie makreli i pieczarem z pewnoscia jest trafione. Cos mi sie wydaje ze chyba kiedys spróbuje tez pasty bo uwielbiam makrele i ppieczarki ;)
    froginthefogg
    2009/05/16 16:30:24
    zajadamy się tą pastą od wczoraj.
    super pomysł na dodanie pieczarek.
    edysia79
    2009/05/16 22:04:14
    Froginthefogg Szybka jesteś :) Super że tak Wam zasmakowała ta pasta!

    Polecam ją więc wszystkim innym :)))
    Gość: yoosh, *.132-62-69.ftth.swbr.surewest.net
    2009/11/21 05:29:58
    A czy mozna uzyc oleju zamiast margaryny? Maslo chyba nie za bardzo...
    katanaka23
    2010/06/02 16:31:17
    Czyżby ktoś używał Pani zdjęć w konkursie? Zwróciłam na to uwagę dzisiaj, bo czasami odwiedzam ten blog :)

    www.doradcasmaku.pl/przepis/10487/pasta-rybna.html
    edysia79
    2010/06/04 11:22:48
    Katanaka dziękuję za informację. Tak, to moje zdjęcie. Już napisałam do organizatorów konkursu w sprawie usunięcia.
    Gość: hoover, 109.243.54.*
    2010/08/08 11:24:58
    Pasta wyszła super.
    Zamiar był tak,i aby starczyło na 2 dni, ale na pewno zniknie wcześniej.

    OdpowiedzUsuń