Tydzień z ciecierzycą
zorganizowany przez Agę stał się dla mnie okazją do zapoznania się z
jej smakiem., bo nigdy wcześniej jej nie próbowałam. Nie byłam pewna,
czy uda mi się do tej akcji przyłączyć, jednak wczoraj w czasie zakupów
natknęłam się na czerwcowy numer "mojego gotowania" z przepisem na tą
sałatkę i od razu kupiłam wszystkie potrzebne składniki. Dziś zrobiłam
sobie ciecierzycową sałatkę na obiad.
Na
początku nie zachwyciła mnie swoim smakiem, ale z każdym kolejnym kęsem
coraz bardziej się do niej przekonywałam. Efekt był taki, że sama
zjadłam wszystko co przygotowałam, czyli sałatkę z połowy ilości
podanych składników. Więc całkiem dobra była :)
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 40 dag ciecierzycy z puszki
- 4 łyżki posiekanych ziół (bazylia, oregano, natka pietruszki, rozmaryn)*
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz
Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić paprykę i smażyć, mieszając około 12-15 minut aż zmięknie. Ostudzić.
Ciecierzycę osączyć z zalewy, przełożyć do salaterki. Dodać smażoną paprykę, zioła i ocet, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
*tylko pietruszkę miałam świeżą, resztę ziół (oprócz rozmarynu) dałam suszone, a od siebie dodałam jeszcze kilka gałązek rzeżuchy.
- 2 czerwone papryki
- 40 dag ciecierzycy z puszki
- 4 łyżki posiekanych ziół (bazylia, oregano, natka pietruszki, rozmaryn)*
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz
Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić paprykę i smażyć, mieszając około 12-15 minut aż zmięknie. Ostudzić.
Ciecierzycę osączyć z zalewy, przełożyć do salaterki. Dodać smażoną paprykę, zioła i ocet, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
*tylko pietruszkę miałam świeżą, resztę ziół (oprócz rozmarynu) dałam suszone, a od siebie dodałam jeszcze kilka gałązek rzeżuchy.
OdpowiedzUsuńmajanaboxing
2009/05/22 23:01:13
O fajna sałatka! Nie robiłam jeszcze z papryką. Baaardzo mi się podoba takie połączenie :) Pozdrówki ciepłe!:)
edysia79
2009/05/22 23:02:49
Majanko ale z Ciebie ekspresowa komentatorka! :)
Dziękuję oczywiście za komplementy dla sałatki, może się na nią skusisz?
Również ciepło pozdrawiam!
casiapaw
2009/05/22 23:06:08
Fajnie musi smakować z tym octem balsamicznym :) Tak wytrawniej...
edysia79
2009/05/22 23:09:15
Casiu smakuje całkiem, całkiem :) Z tym octem to też był mój pierwszy raz, tak jak z ciecierzycą. Człowiek całe życie się uczy, a jak jeszcze zacznie pisać bloga kulinarnego, to nauka nigdy się nie skończy ;)
aga-aa
2009/05/23 00:12:55
ciesze sie podwójnie!
z tego powodu, ze przyłaczyłaś się do zabawy
no i że zasmakowała ci ciecierzyca!
atina_bc
2009/05/23 08:34:34
Sałatka wygląda pysznie:) I zgadzam się z Tobą, jak człowiek bloga założy i jeszcze zacznie czytać inne blogi, to ciągle się uczy i uczy i jakieś nowości do kuchni wprowadza;) bardzo to lubię swoją drogą:D
iis111
2009/05/23 21:56:52
Edytko ja pierwszy raz jadlam ciecierzyce jakies 2 -3 lata temu i tez specialnie mi nie smakowala jak sprobowalam, ale z każdym kesem bylo lepiej;) Teraz bardz lubie ciecierzyce:)
agniagis
2010/05/16 11:50:47
proponujé dodac duuuzo kminku, swierzej kolendry i czosnku . mmmmmm.....