Surówka świetnie pasuje do
obiadu, jak również do dań z grilla. Pierwszy raz zrobiłam ją
korzystając z tego, co akurat miałam w lodówce i co jak mi się wydawało
będzie do siebie pasować. Okazało się że był to strzał w dziesiątkę i
teraz ta surówka jest już w moim stałym repertuarze obiadowym. No i
oczywiście oprócz smaku jej wielkim atutem jest to, że szybko się ją
przygotowuje :)
Składniki (dla 2-3 osób)
- pół małej kapusty pekińskiej
- pół dużej papryki czerwonej
- ok. 2 łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego*
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz
Kapustę oczyścić i drobno poszatkować, paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko przełożyć do miski, dodać śmietanę lub jogurt i majonez, wymieszać, doprawić do smaku.
*ilość śmietany lub jogurtu można regulować według własnych potrzeb, ja zawsze robię "na oko"
- pół małej kapusty pekińskiej
- pół dużej papryki czerwonej
- ok. 2 łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego*
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz
Kapustę oczyścić i drobno poszatkować, paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko przełożyć do miski, dodać śmietanę lub jogurt i majonez, wymieszać, doprawić do smaku.
*ilość śmietany lub jogurtu można regulować według własnych potrzeb, ja zawsze robię "na oko"
OdpowiedzUsuńmietowka22
2009/05/27 11:37:16
uwielbiam takie suróweczki z kapustą pekińską :)
edysia79
2009/05/27 11:43:10
Miętówko to całkiem tak jak ja :)
majanaboxing
2009/05/27 11:46:27
Edysiu, uwielbiam taką surówkę ! :))) Nawet wczoraj jadłam podobną u mamy, tylko z kukurydzą jeszcze :)) Pozdrówki :))
casiapaw
2009/05/27 11:55:29
Dopisuję się do Was! Też taką uwielbiam :)
margot11
2009/05/27 12:06:54
tak kapusta pekińska jest wyjątkowa jeśli chodzi o surówki
robię bardzo podobna do twojej i jeszcze taka z z kapusty ,śliwek suszonych ,jabłka i majonezu z śmietana z czosnkiem ,też pychota
atina_bc
2009/05/27 13:03:42
Bardzo lubię takie surówki z kapusty pekińskiej:) u mnie zawsze z dodatkiem kukurydzy:D
olciaky
2009/05/27 14:03:48
To taka klasyka obiadowa u mojej mamy, z tym,że ona nie dodaje czerwonej papryki:)
cuda.wianki
2009/05/27 17:05:34
zapisuje przepis, wydaje sie przepyszny :-)
iis111
2009/05/27 18:19:59
jaka prosta surowka i pewnie smaczna:)
edysia79
2009/05/27 19:13:40
Majanko i Anitko dodatek kukurydzy to też dobry pomysł, ale ja chyba jednak zostanę przy swojej wersji.
Casiu jest nas coraz więcej :)
Margot tą z suszonymi śliwkami koniecznie muszę wypróbować!
Olciaky znaczy się mama z samej kapusty robi surówkę?
Cudawianko polecam, myślę że będzie Wam smakowała :)
Iwonko bardzo smaczna, mój mąż za nią przepada :)
pela910
2009/05/27 19:35:59
Wszystkie surówki z kapusty pekińskiej to pychota - ja też najczęściej robię z kukurydzą i ogórkiem konserwowym.
Pozdrawiam
Pela
szarlotek
2009/05/28 06:18:41
Oj! Tu i pysznie i zdrowo.:)Pozdrawiam!
olciaky
2009/05/30 11:50:05
z kapusty pekińskiej,majonezu,soli i pieprzu znaczy się:)
Gość: , *.tsi.tychy.pl
2009/12/15 14:09:07
Bardzo dobra :)
Gość: kojot, 92.24.98.*
2010/03/19 19:25:55
ja czesto jem takie surówki,ale jeszcze dodaje pomidorka,rzodkiewke,cebulke i ogóreczka zielonego.Asosik to jogurt naturalny i lubie dodać gotowy sos sałatkowy z koperkiem. lub robie sos włoski. SMACZNEGO
Gość: natalek, *.lanet.net.pl
2010/10/22 18:31:15
właśnie jadłam - pyszna :-) Dodałam żółtej papryki!
Gość: assam, *.ssp.dialog.net.pl
2011/01/19 15:14:37
właśnie zrobiłam surówkę wg tego przepisu, tylko dodałam jeszcze kukurydzę i... pychotka! miała być na obiad, ale muszę zrobić drugą porcję, bo po licznych "smakowaniach" i "próbowaniach" już jej nie starczy :) gratuluję tak prostego i tak trafnego przepisu!
Gość: gosia, *.pools.arcor-ip.net
2013/03/07 13:43:15
2 łyżeczki musztardy do tego i jest pyyycha :)