środa, 27 maja 2009

Surówka z kapusty pekińskiej i papryki

Surówka świetnie pasuje do obiadu, jak również do dań z grilla. Pierwszy raz zrobiłam ją korzystając z tego, co akurat miałam w lodówce i co jak mi się wydawało będzie do siebie pasować. Okazało się że był to strzał w dziesiątkę i teraz ta surówka jest już w moim stałym repertuarze obiadowym. No i oczywiście oprócz smaku jej wielkim atutem jest to, że szybko się ją przygotowuje :)
 
Składniki (dla 2-3 osób)
- pół małej kapusty pekińskiej
- pół dużej papryki czerwonej
- ok. 2 łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego*
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz

Kapustę oczyścić i drobno poszatkować, paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko przełożyć do miski, dodać śmietanę lub jogurt i majonez, wymieszać, doprawić do smaku.

*ilość śmietany lub jogurtu można regulować według własnych potrzeb, ja zawsze robię "na oko"

1 komentarz:


  1. mietowka22
    2009/05/27 11:37:16
    uwielbiam takie suróweczki z kapustą pekińską :)
    edysia79
    2009/05/27 11:43:10
    Miętówko to całkiem tak jak ja :)
    majanaboxing
    2009/05/27 11:46:27
    Edysiu, uwielbiam taką surówkę ! :))) Nawet wczoraj jadłam podobną u mamy, tylko z kukurydzą jeszcze :)) Pozdrówki :))
    casiapaw
    2009/05/27 11:55:29
    Dopisuję się do Was! Też taką uwielbiam :)
    margot11
    2009/05/27 12:06:54
    tak kapusta pekińska jest wyjątkowa jeśli chodzi o surówki
    robię bardzo podobna do twojej i jeszcze taka z z kapusty ,śliwek suszonych ,jabłka i majonezu z śmietana z czosnkiem ,też pychota
    atina_bc
    2009/05/27 13:03:42
    Bardzo lubię takie surówki z kapusty pekińskiej:) u mnie zawsze z dodatkiem kukurydzy:D
    olciaky
    2009/05/27 14:03:48
    To taka klasyka obiadowa u mojej mamy, z tym,że ona nie dodaje czerwonej papryki:)
    cuda.wianki
    2009/05/27 17:05:34
    zapisuje przepis, wydaje sie przepyszny :-)
    iis111
    2009/05/27 18:19:59
    jaka prosta surowka i pewnie smaczna:)
    edysia79
    2009/05/27 19:13:40
    Majanko i Anitko dodatek kukurydzy to też dobry pomysł, ale ja chyba jednak zostanę przy swojej wersji.

    Casiu jest nas coraz więcej :)

    Margot tą z suszonymi śliwkami koniecznie muszę wypróbować!

    Olciaky znaczy się mama z samej kapusty robi surówkę?

    Cudawianko polecam, myślę że będzie Wam smakowała :)

    Iwonko bardzo smaczna, mój mąż za nią przepada :)
    pela910
    2009/05/27 19:35:59
    Wszystkie surówki z kapusty pekińskiej to pychota - ja też najczęściej robię z kukurydzą i ogórkiem konserwowym.
    Pozdrawiam
    Pela
    szarlotek
    2009/05/28 06:18:41
    Oj! Tu i pysznie i zdrowo.:)Pozdrawiam!
    olciaky
    2009/05/30 11:50:05
    z kapusty pekińskiej,majonezu,soli i pieprzu znaczy się:)
    Gość: , *.tsi.tychy.pl
    2009/12/15 14:09:07
    Bardzo dobra :)
    Gość: kojot, 92.24.98.*
    2010/03/19 19:25:55
    ja czesto jem takie surówki,ale jeszcze dodaje pomidorka,rzodkiewke,cebulke i ogóreczka zielonego.Asosik to jogurt naturalny i lubie dodać gotowy sos sałatkowy z koperkiem. lub robie sos włoski. SMACZNEGO
    Gość: natalek, *.lanet.net.pl
    2010/10/22 18:31:15
    właśnie jadłam - pyszna :-) Dodałam żółtej papryki!
    Gość: assam, *.ssp.dialog.net.pl
    2011/01/19 15:14:37
    właśnie zrobiłam surówkę wg tego przepisu, tylko dodałam jeszcze kukurydzę i... pychotka! miała być na obiad, ale muszę zrobić drugą porcję, bo po licznych "smakowaniach" i "próbowaniach" już jej nie starczy :) gratuluję tak prostego i tak trafnego przepisu!
    Gość: gosia, *.pools.arcor-ip.net
    2013/03/07 13:43:15
    2 łyżeczki musztardy do tego i jest pyyycha :)

    OdpowiedzUsuń