piątek, 8 maja 2009

Drożdżowe ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

Postanowiłam i ja przyłączyć się do Weekendowej Cukierni organizowanej przez Polkę, zwłaszcza, że tym razem przepis wybrany przez Margot brzmiał bardzo interesująco, a ciasto na zdjęciach wyglądało kusząco. Oczywiście, tak jak się spodziewałam po przeczytaniu opinii osób które upiekły je już w ubiegłym tygodniu, ciasto okazało się proste do zrobienia i tak smaczne, że choć upiekłam je po południu, wieczorem została już tylko 1/4. Piekłam na blasze o wymiarach 23x33 cm, więc małe to ciasto nie było. Kawałek zjadłam kiedy ciasto było jeszcze ciepłe bo nie mogłam się doczekać żeby spróbować jak smakuje i takie smakowało mi  nawet bardziej niż zimne. Pewnie dlatego że budyń też wolę ciepły od zimnego.
Dziękuję za pierwsze wspólne pieczenie i za wspaniały przepis :-)
 
 
Składnikina ciasto:
- 210 g mąki pszennej
- 40 g mąki orkiszowej(jeśli nie ma, można spokojnie o tą ilość zwiększyć ilość mąki pszennej )
- 100 g mleka
- 25 g cukru
- 50 g masła
- 20 g świeżych drożdży
- 3 g soli


na nadzienie:
- 1 puszka brzoskwiń- taka ok. 850 g- (450 g samych owoców)
- 1 budyń waniliowy w proszku taki na 500ml mleka
- 350 ml mleka
- 8 łyżek soku z brzoskwiń


na kruszonkę:
- 75 g masła
- 75 g cukru brązowego
- 100 g mąki
- 1 szczypta soli
- 50 g płatków migdałów



Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże i wymieszać.
Wszystkie składniki (oprócz soli) przełożyć do miski z robota kuchennego i zagniatać na 1 biegu ok. 4 min. Dodać sól i mieszać jeszcze 5 min na 2 biegu. Następnie ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 60 min.

Budyń waniliowy ugotować w 350 ml mleka zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodać sok z brzoskwiń,wymieszać. Ostudzić.

Ciasto rozwałkować na wielkość dużej blachy, wysmarowanej tłuszczem i przełożyć na nią ciasto.
Rozsmarować budyń i zostawić na 30 min.

Przygotować kruszonkę: cukier wymieszać z mąką i solą, dodać masło w małych kawałkach i wygniatać, aż zrobi się kruszonka. Następnie dodać płatki migdałowe.
Brzoskwinie pokroić w ósemki i rozłożyć na budyniu.
Całość posypać kruszonka.

Piec w nagrzanym piekarniku w 200 st. - 25-30 minut.

1 komentarz:


  1. Gość: zawszepolka, *.zone8.bethere.co.uk
    2009/05/09 01:03:19
    Edysia nawet nie wiesz jak sie ciesze ze sie przylaczylas do zabawy! :)) To wielka radosc widziec, ze zabawa sie podoba. Ciasto jest rasowe. Sliczne :) Dopisuje Cie do listy, a podsumowanie juz we wtorek :D
    atina_bc
    2009/05/09 06:47:52
    Edysiu cudowna drożdżówka:) Mnie też bardzo smakowała:)
    margot11
    2009/05/09 07:44:24
    Ale piękne te twoje cisto Edysia, jest mi miło że znaleziony przepis przydał się ,a drożdżówka smakowała :)
    edysia79
    2009/05/09 09:37:15
    Polko i ja się cieszę że skusiłam się na upieczenie tego ciasta :) Mam nadzieję że w weekendowej cukierni już zostanę, skoro raz weszłam ;)

    Anitko dziękuję bardzo :)

    Margot dziękuję :) Z tego co już przeczytałam, to ciasto ze znalezionego przez Ciebie przepisu nie mogło nie smakować ;)
    olalala77
    2009/05/09 11:04:21
    Pięknie wygląda :)! Musi być pyszne, no bo w końcu to drożdżówka :). A w dodatku z brzoskwiniami i kruszonką!
    iis111
    2009/05/09 19:06:17
    Widzialam juz to ciasto u Majanki i bardzo mi sie spodobalo.
    zwegowani.pl
    2009/05/09 20:58:58
    brzoskwinie na przekonały :) i zdjęcia też :)
    casiapaw
    2009/05/09 23:08:39
    Bardzo ładne i apetyczne ciacho, Edysiu :)
    majanaboxing
    2009/05/09 23:40:46
    Edysiu, jak pięknie CI wyszło to ciasto! :))) Prawda,ze pyszne jest ? :)))
    kubako
    2009/05/10 16:08:45
    Piękne ciacho. I jakie ładne fotki! Pozdrawiam!
    mietowka22
    2009/05/11 13:30:39
    cudne to twoje ciasto :)
    emma001
    2009/05/11 19:04:06
    Och Edysiu te ciasto wyglada tak pięknie. I te brzoskwinki ... mniam. Narobiłas mi ochoty na brzoskwinie ;)
    edysia79
    2009/05/11 22:20:38
    Dziękuję za takie miłe komentarze, cieszę się że ciasto i Wam się podoba tak jak mnie :)
    olciaky
    2009/05/18 17:59:23
    Mmm.. żałuję ,że go nie robiłam:(
    edysia79
    2009/05/19 23:14:19
    Olciaky przecież to jeszcze nic straconego. Na takie dobre ciasto zawsze jest odpowiednia pora ;)

    OdpowiedzUsuń