czwartek, 7 maja 2009

Pasta z sera białego

Podczas robienia spisu treści i porządków w kategoriach na blogu zorientowałam się, że mało jest tutaj propozycji do chleba. Sama nie wiem dlaczego tak jest, bo zawsze  bardzo lubiłam wszelkiego rodzaju pasty do smarowania pieczywa. Nadeszła więc chyba pora, żeby nadrobić te zaległości.
Zaczynam od pasty serowej. Kiedy moja mama spróbowała tej pasty, od razu wzięła sobie przepis i teraz robi ją częściej ode mnie. Polecam ją więc wszystkim, którzy lubią różne "smarowidła" do chleba.



Składniki:
- 250 g twarogu
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 jajka na twardo
- 1 mała cebula
- 1 łyżka suszonego oregano
- bazylia
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz

Twaróg rozgnieść w misce widelcem, jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekać. Dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku i wymieszać.
Smarować pieczywo.

1 komentarz:


  1. bea.moja.kuchnia
    2009/05/07 19:26:25
    Tez lbie takie pasty! Choc moje najczesciej bez majonezu ;)
    bea.moja.kuchnia
    2009/05/07 19:27:01
    PS. Mialo byc : lubie ;)
    majanaboxing
    2009/05/07 19:28:09
    Podoba mi się!:)) Ja też lubię takie pasty,ale zupełnie nie wiem dlaczego sama ich nie robię w ogóle. Czas to zmienić :))
    kasiaaaa24
    2009/05/07 19:40:39
    Ja też uwielbiam pasty do chleba :) Można wypróbować przeróżne kombinacje smaków. Super pomysł :)
    iis111
    2009/05/07 22:06:01
    a ja niegdy nie robilam zadnych past do chleba:) musze kiedys sprobowac.
    agulka.73
    2009/05/07 23:29:22
    Pasty twarogowe robię bardzo często, ale w tej wersji jeszcze nie robiłam. Napewno wkrótce ją zrobię. :-))
    atina_bc
    2009/05/08 09:29:59
    A ja bardzo lubię różne smarowidła do chlebka i ta pasta bardzo mi sie podoba:) )
    kabamaiga
    2009/05/08 15:22:03
    Brzmi przepysznie. Połączenie twarogu i koncentratu pomidorowego dość intrygujące jak dla mnie. Do wypróbowania
    cuda.wianki
    2009/05/08 19:12:06
    rowniez uwielbiam wszelkie pasty do pieczywa, a ta bardzo mnie zaintrygowala... sama bym jej nie wymyslila, dlatego zapisuje na liste: do zrobienia! :-)
    olciaky
    2009/05/18 18:00:44
    Wszystko niby fajnie,ale jakoś ten koncentrat do mnie nie przemawia:(
    Gość: ewelina318, *.olsztyn.mm.pl
    2010/07/09 13:25:16
    Zrobiłam wczoraj tą pastę i wyszła przepyszna, koncentrat fajnie się komponuje z twarogiem, dodała go nawet więcej niż w przepisie i dla zaostrzenia smaczku dałam też troszkę chrzanu, pycha:-)
    Gość: Spike, *.dynamic.chello.pl
    2011/02/20 22:12:52
    Ja nie dawalem majonezu zbraklo mi takze smietany wiec zastapilem ja odrobina mleka i dodalem ogorka konserwowego wyszlo mega!

    OdpowiedzUsuń