Kiedy w sklepie zobaczyłam świeży szpinak, po prostu musiałam go kupić.
Zaraz po powrocie ze starszakiem z przedszkola zabrałam się za przygotowanie niezwykle szybkiego obiadu ze szpinakiem w roli głównej. Przygotowanie tego dania trwa praktycznie tyle czasu, ile gotuje się makaron. Jeśli użyjecie fety już pokrojonej w kostkę, zajmie Wam to jeszcze mniej czasu.
Zaraz po powrocie ze starszakiem z przedszkola zabrałam się za przygotowanie niezwykle szybkiego obiadu ze szpinakiem w roli głównej. Przygotowanie tego dania trwa praktycznie tyle czasu, ile gotuje się makaron. Jeśli użyjecie fety już pokrojonej w kostkę, zajmie Wam to jeszcze mniej czasu.
Przepis znalazłam w miesięczniku "moje Gotowanie" nr 6/2010.
Składniki (na 4 -duże- porcje):
- 500 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 300 g sera feta
- 300 g makaronu (u mnie świderki razowe i zwykłe)
- 4 jajka
- sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
Makaron wrzucić do garnka z osolonym wrzątkiem z odrobiną oleju. Ugotować al dente, odcedzić.
W czasie, kiedy makaron się gotuje z
liści szpinaku usunąć ogonki, opłukać, osuszyć i zblanszować w osolonym
wrzątku. Osączyć, lekko przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, zeszklić posiekany czosnek, dodać szpinak, smażyć przez chwilę, następnie wsypać połowę pokruszonej fety i mieszając jeszcze chwilę podgrzewać. Doprawić do smaku odrobiną soli (lub w ogóle z niej zrezygnować, bo feta jest słona), białym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Na patelnię ze szpinakiem przełożyć osączony makaron, dobrze wymieszać.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, zeszklić posiekany czosnek, dodać szpinak, smażyć przez chwilę, następnie wsypać połowę pokruszonej fety i mieszając jeszcze chwilę podgrzewać. Doprawić do smaku odrobiną soli (lub w ogóle z niej zrezygnować, bo feta jest słona), białym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Na patelnię ze szpinakiem przełożyć osączony makaron, dobrze wymieszać.
Na innej patelni usmażyć na pozostałej łyżce masła 4 jajka sadzone.
Na talerze nałożyć porcje makaronu ze
szpinakiem, posypać drugą połową fety. Na każdej porcji ułożyć jajko
sadzone. Podawać od razu.
OdpowiedzUsuńcuda.wianki
2013/03/14 08:49:04
wyglada super, niestety szpinak w moim domu tylko w malych ilosciach od czasu do czasu, bo Facet ma widocznie traume z dziecinstwa ;-))
wedelka
2013/03/14 10:17:16
Uwielbiam takie połączenie :)
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2013/03/14 14:02:32
moje smaki:)
dogsonx
2013/03/14 14:42:51
takie proste a takie obłędnie smaczne !! :)
kabamaiga
2013/03/14 15:29:43
U mnie jutro będzie szpinakowo :)
wiosenka27
2013/03/14 15:48:18
Podobny makaron często gotuję ale następnym razem muszę dodać jajko bo tego nie robiłam:)
aga-aa
2013/03/14 16:32:49
to jajko to rewelacyjny pomysł, nie wpadłabym na niego
Gość: aga, 77.236.17.*
2013/03/14 20:00:11
uwielbiam taki makaron. Ja dodaje jeszcze cebulę. Zarówno ze świeżego jak i mrożonego, ale oczywiście świeży, majowy jest bezkonkurencyjny. Dodaję fetę, ale jak nie mam to trudno, czasem zastępuje go świeży twaróg i też jest ok
milk_chocolate84
2013/03/14 22:07:52
ooo! a z jajem jeszcze nie próbowałam.. Koniecznie do wypróbowania :)
izaa_a
2013/03/15 17:02:14
za szpinakiem nie przepadam, ale pysznie wygląda to danie
Gość: evela, *.dynamic.chello.pl
2013/03/15 21:30:23
Wygląda pysznie:) Jutro zrobię na obiad.Pozdrawiam:)
Gość: mismakuje, 46.31.32.*
2013/03/19 16:15:34
Ja lubię makaron ze szpinakiem, fetą i pomidorami. W tym przepisie intrygująco brzmi dodatek gałki... taki zestaw musi być pyszny.