Ciastka powstały po to, żeby wykorzystać
banany i maślankę, które akurat miałam w lodówce i połowę puszki
kajmaku, który został po przygotowaniu kajmakowego mazurka. Najczęściej takie inspirowane zawartością lodówki czy szafek kuchennych potrawy są najlepsze. Tak też jest i w tym przypadku.
Ciasto jest wilgotne dzięki dodatkowi
bananów i niezbyt słodkie, bo słodka niespodzianka kryje się w środku.
Polecam wszystkim, którzy lubią bananowe wypieki.
Składniki (na 10 ciastek):
- 350 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g brązowego cukru + trochę do posypania
- 70 g roztopionego i ostudzonego masła
- 375 g maślanki
- 1 jajko
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 4 dojrzałe banany
- 1/2 puszki kajmaku (masy krówkowej)
Jajko miksować powoli wlewając maślankę.
Potem stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do
pieczenia, sodą, cukrem i cynamonem. Następnie wlać roztopione masło i
ekstrakt z wanilii.
Banany obrać i rozgnieść widelcem. Dodać do masy i wymieszać łyżką.
Foremki do zapiekania o średnicy 8 cm wysmarować masłem i obsypać mąką.
Do każdej nałożyć po (czubatej) łyżce ciasta, następnie po łyżeczce masy kajmakowej, a potem przykryć resztą ciasta.
Foremki ustawić na dużej blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
Piec przez około 50-55 minut. Po upieczeniu ciastka nieco opadają.
Do każdej nałożyć po (czubatej) łyżce ciasta, następnie po łyżeczce masy kajmakowej, a potem przykryć resztą ciasta.
Foremki ustawić na dużej blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
Piec przez około 50-55 minut. Po upieczeniu ciastka nieco opadają.
OdpowiedzUsuńervisha
2013/04/04 09:41:44
Cudowne... :)
alohaskarbie
2013/04/04 11:17:25
Najlepsze pomysły to takie, które przychodzą wraz z resztkami, które trzeba wykorzystać ;p A ja kocham bananki, wiec te babeczki według mnie - świetne :)
vanilla.ana
2013/04/04 12:11:16
świetny pomysł z maślanką :) ciastka prezentują się szalenie apetycznie :) pozdrawiam!!!
aga-aa
2013/04/04 15:14:12
piękne zdjęcia! o połączeniu smakowym ciastek się nie wypowiadam, bo to chyba nie potrzebne...sama nazwa wszystko mówi!
jolantaszyndlarewicz
2013/04/04 16:23:58
Zjadłabym, oj zjadła:). Cudowne te babeczki:) .... no i ten kajmak:)
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2013/04/04 17:55:25
mniam ..i brzmi i kusi :)
kabamaiga
2013/04/04 18:58:38
Edytko już mi smakują. Troszkę jak te lava cake, ale nie do końca. Prawda?
Gość: mafefcia, *.bb.sky.com
2013/04/04 21:01:36
Takie male pytanie odnosnie kajmaku, rozumiem ze kajmak to juz ugotowane mleko kondensowane. A czy jak uzyje juz gotowej masy krowkowej z puszki to musze ja gotowac, czy juz jest gotowa do uzycia? :)
izaa_a
2013/04/05 08:15:20
ale pyszności :)))
Gość: Yoona, *.via.zamek.net.pl
2013/04/06 19:32:45
Od samego czytania ślinka leci :D Musze wypróbować :)
Gość: dybka, *.ip.telfort.nl
2013/04/07 17:44:30
Nie ma to jak fajny przepis na zużycie resztek, co w lodówce zalegają :-)
blenda2007
2013/04/08 10:02:13
mniam mniam:)