czwartek, 4 kwietnia 2013

Bananowe ciastka z kajmakiem

Ciastka powstały po to, żeby wykorzystać banany i maślankę, które akurat miałam w lodówce i połowę puszki kajmaku, który został po przygotowaniu kajmakowego mazurka. Najczęściej takie inspirowane zawartością lodówki czy szafek kuchennych potrawy są najlepsze. Tak też jest i w tym przypadku.
Ciasto jest wilgotne dzięki dodatkowi bananów i niezbyt słodkie, bo słodka niespodzianka kryje się w środku. Polecam wszystkim, którzy lubią bananowe wypieki.



Składniki (na 10 ciastek):
  • 350 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g brązowego cukru + trochę do posypania
  • 70 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 375 g maślanki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 4 dojrzałe banany
  • 1/2 puszki kajmaku (masy krówkowej)

Jajko miksować powoli wlewając maślankę. Potem stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cynamonem. Następnie wlać roztopione masło i ekstrakt z wanilii.
Banany obrać i rozgnieść widelcem. Dodać do masy i wymieszać łyżką.

Foremki do zapiekania o średnicy 8 cm wysmarować masłem i obsypać mąką.

Do każdej nałożyć po (czubatej) łyżce ciasta, następnie po łyżeczce masy kajmakowej, a potem przykryć resztą ciasta.

Foremki ustawić na dużej blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
Piec przez około 50-55 minut. Po upieczeniu ciastka nieco opadają.

1 komentarz:


  1. ervisha
    2013/04/04 09:41:44
    Cudowne... :)
    alohaskarbie
    2013/04/04 11:17:25
    Najlepsze pomysły to takie, które przychodzą wraz z resztkami, które trzeba wykorzystać ;p A ja kocham bananki, wiec te babeczki według mnie - świetne :)
    vanilla.ana
    2013/04/04 12:11:16
    świetny pomysł z maślanką :) ciastka prezentują się szalenie apetycznie :) pozdrawiam!!!
    aga-aa
    2013/04/04 15:14:12
    piękne zdjęcia! o połączeniu smakowym ciastek się nie wypowiadam, bo to chyba nie potrzebne...sama nazwa wszystko mówi!
    jolantaszyndlarewicz
    2013/04/04 16:23:58
    Zjadłabym, oj zjadła:). Cudowne te babeczki:) .... no i ten kajmak:)
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2013/04/04 17:55:25
    mniam ..i brzmi i kusi :)
    kabamaiga
    2013/04/04 18:58:38
    Edytko już mi smakują. Troszkę jak te lava cake, ale nie do końca. Prawda?
    Gość: mafefcia, *.bb.sky.com
    2013/04/04 21:01:36
    Takie male pytanie odnosnie kajmaku, rozumiem ze kajmak to juz ugotowane mleko kondensowane. A czy jak uzyje juz gotowej masy krowkowej z puszki to musze ja gotowac, czy juz jest gotowa do uzycia? :)
    izaa_a
    2013/04/05 08:15:20
    ale pyszności :)))
    Gość: Yoona, *.via.zamek.net.pl
    2013/04/06 19:32:45
    Od samego czytania ślinka leci :D Musze wypróbować :)
    Gość: dybka, *.ip.telfort.nl
    2013/04/07 17:44:30
    Nie ma to jak fajny przepis na zużycie resztek, co w lodówce zalegają :-)
    blenda2007
    2013/04/08 10:02:13
    mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń